Top 10 razloga da posetite Zanzibar

Blog / Kultura

  • Sadržaj
  • Zanzibar, ostrvo u Indijskom okeanu uz obalu Tanzanije, verovatno je jedna od najpopularnijih destinacija za odmor u Africi, i to iz dobrih razloga. Zbog svog položaja u Indijskom okeanu, okružen je veličanstvenim plažama sa dugim pojasom belog peska, mekog na dodir, kao i toplom, bistrom plavom vodom, savršenom za turizam.

    Pored svojih plaža koje su kao za razglednice, Zanzibar takođe ima bogatu kulturu i istoriju za koju malo ljudi zna. Zbog svoje strateške lokacije, ostrvo je oduvek privlačilo narode, od Omana do Arapa i na kraju Evropljana, donoseći ogromnu količinu trgovinskih mogućnosti i bogatstva na ostrvo. Ostrvo je toliko raznoliko da ga možete videti u svemu, od njegove jedinstvene indijske/arapske kuhinje, do prelepe stare kolonijalne arhitekture koja spaja evropski arhitektonski stil sa indijskim, arapskim i afričkim dekorima.

    Odmor na Zanzibaru

    Top 10 razloga da posetite Zanzibar 2023. godine

    1. Stone town, glavni grad pod zaštitom UNESCO-a
    Istraživanje ukrštenih ulica Stoun Tauna, okruženog kolonijalnim zgradama, verovatno je jedan od vrhunaca posete Zanzibaru. Zbog svog strateškog značaja kao prestonice trgovine začinima i robljem, Stoun Taun je prošao kroz mnoge vladare, od Portugalskog carstva do Sultanata Oman, do Britanske imperije i na kraju nezavisnosti. Pritom je i pod zaštitom Unesco-a.

    Upravo zbog ovih promena moći tokom svog postojanja, Kameni grad se izgradio i razvio na način koji nije nalik nijednom mestu koje ste ranije videli. Ovde možete pronaći malo arapskog i persijskog uticaja, a iz drugog ugla, malo portugalskog i britanskog uticaja. Da ne spominjemo sve prelepe i jedinstvene građevine koje možete pronaći ovde, od kastedralem, elegantnog Starog dispanzera, zgrade iz 19. veka ukrašene indijskim i evropskim elementima, do svih detaljno dizajniranih drvenih vrata nazvanih „Zanzibar Doors“.

    Spomenici na Zanzibaru

    2. Saznajte više o trgovini robljem
    Ako ste u Stoun Taunu, takođe ne propustite izložbu trgovine robljem u istočnoj Africi, muzej posvećen pričanju strašnih priča o trgovini robljem i dugom, teškom putu ka slobodi. Izložba je postavljena hronološkim redom, a svaka tabla priča niz priča o tome kako je počela trgovina robljem, sve do toga kako se završila. Opisi su na engleskom i na svahiliju i izuzetno su detaljni. 

    Ako želite da saznate više o istoriji Zanzibara, izložba trgovine robljem u istočnoj Africi je pravo mesto. U blizini muzeja naći ćete i anglikansku katedralu, zaista lepu crkvu napravljenu od kamena, i uznemirujući spomenik robovima.

    3. Provedite noć u hotelu u kolonijalnom stilu
    Ako planirate da prenoćite u Stoun Taunu, iskoristite priliku i odsednite u hotelu koji se nalazi unutar kolonijalne zgrade, gde ćete moći da doživite kako je bilo biti sultanat na Zanzibaru. Postoji nekoliko hotela u Stoun Taunu koji se nalaze unutar stare kolonijalne zgrade. Ovi hoteli su detaljno dizajnirani sa drvenim nameštajem, ogromnim drvenim vratima i pružaju lep i miran prostor daleko od užurbanog grada Stoun Tauna.

    4. Prisustvujte koncertu lokalne omladinske muzičke grupe
    Dok ste u Stoun Taunu, ako tražite neku lepu stvar noću, svratite u Dhov Countries Music Academi i vidite kakve predstave i nastupe imaju te večeri. Muzička akademija Dhov Countries često održava predstave koje izvode lokalne omladinske muzičke grupe. Ove predstave često sadrže kombinaciju tradicionalnog plesa, dramatičnih tradicionalnih tonova i muzike koja udara u srce koja će vam podići adrenalin. Ako ste zainteresovani za afričku i arapsku muziku i želite da lično iskusite lokalne muzičare i plesače, ovo je pravo mesto za vas.

    5. Probajte uličnu hranu Zanzibara na pijaci Forodhani
    Još jedna stvar koju svakako ne biste trebali propustiti na Zanzibaru je da probate svahili uličnu hranu, koja je mešavina bantua, arapskog i indijskog ukusa, za razliku od svega što ste ranije probali na Forodhani pijaci.

    Svake noći u parku Forodhani, meštani se okupljaju duž šetališta uz more u zalazak sunca i počinju da postavljaju svoje tezge sa hranom, prodajući sve vrste hrane turistima i meštanima do kasno u noć. To je sjajno i jeftino mesto da probate svu jedinstvenu uličnu hranu na Zanzibaru, poput čuvene pice Zanzibar, koja nema nikakve veze sa picom osim njenog oblika i imena.

    6. Posetite Prison island
    Zatvorsko ostrvo je lep poludnevni izlet brodom iz Stoun Tauna, koji će vas odvesti do ostrva poznatog po svojoj populaciji kornjača, kao i istoriji iza njegovog zloslutnog imena. Zatvorsko ostrvo, maleno ostrvo koje se nalazi odmah pored zapadne obale Zanzibara, u stvari, nije ostrvo sa zatvorom na njemu, iako je tome namenjeno, što mu i samo ime kaže. Prvobitno je trebalo da se koristi kao zatvorski kompleks za robove, ali tamo nikada nisu bili smešteni zatvorenici. Pretvoreno je u karantinsko ostrvo za pacijente sa žutom groznicom na kratko vreme.

    Nakon što je samo nekoliko godina korišćen kao karantinsko ostrvo, pretvoren je u državni hotel i od tada je postao popularna turistička atrakcija. Oko hotela na zatvorskom ostrvu naći ćete stotine i stotine džinovskih kornjača, neke stare čak 200 godina, i možete se približiti i družiti sa njima. To je zabavno iskustvo za one koji nikada nisu videli ova veličanstvena stvorenja izbliza.

    7. Opustite se na plaži Nungvi
    Stone town je zaista uzbudljiv! Ali svi znamo da je glavni razlog zašto posećujete Zanzibar da imate lep i miran odmor na plaži, a na Zanzibaru nema boljih plaža od plaže Nungvi, koja se nalazi na severnom delu ostrva. Koliko god da ste putovali i gledali snimke,verujte ništa se ne može porediti sa belim peskom u prahu, živopisnom plavom vodom i zapanjujuće čistom plažom Nungvi. Plaža Nungvi možda nije tako velika kao druge plaže na Zanzibaru, ali je dovoljno velika i nije tolika gužva kao što bi se očekivalo.

    Plaže Zanzibar

    Pesak je mekan i praškast na dodir. Nivo plime ne utiče na plažu Nungvi na način na koji je uticao na druge plaže, tako da je voda savršena za kupanje. A pošto nema oseke, nećete videti mrtve morske alge na plaži kao u Pajeu, što Nungvi čini jednom od najčistijih plaža na Zanzibaru. Takođe ima mnogo lepih odmarališta i restorana na plaži u kojima možete da se prepustite, što Nungvi čini jednim od najboljih mesta za odmor na plaži u Zanzibaru.

    8. Ronjenje na plaži Matemve
    Još jedna odlična plaža je plaža Matemve, koja se nalazi nedaleko od plaže Nungvi. Plaža Matemve je manje čista verzija plaže Nungvi, ali mnogo je duža i na njoj je manja gužva. Takođe je odlična plaža da se upustite u istraživanje ostrva Mnemba i okolnog morskog života. Možete unajmiti dau u Matemveu da vas odvede do ostrva Mnemba i ronjenje u jednom od najlepših područja za ronjenje na Zanzibaru. 

    Ako tražite mirniju i osamljeniju plažu od Nungvija, plaža Matemve je još jedna odlična opcija. Oko Matemvea ima mnogo cool odmarališta. Pošto je mnogo duži i manje turistički, ovde ćete imati mirnije i tiho iskustvo nego na bilo kojoj drugoj plaži u Zanzibaru.

    9. Posetite restoran The Rock 
    Smešten na plaži Pingve na jugozapadnom poluostrvu Zanzibara, restoran Rock jedna je od najpopularnijih i najlepših znamenitosti na ostrvu. Kao što ime sugeriše, ovaj restoran je izgrađen na malom stenovitom ostrvu gde mu možete pristupiti šetnjom u vreme oseke ili čamcem za vreme oseke.Sam restoran Rock je prilično jedinstven, ali postaje još lepši ako ste tamo tokom plime. Nažalost, ako je plima niska, sve što ćete videti su mrtve morske alge svuda.

    More Zanzibar

    Ako želite da jedete u restoranu Rock, moraćete unapred da rezervišete mesto jer je restoran veoma mali i izuzetno popularan među turistima. Ako ne želite da se toliko trudite da biste pojeli običnu picu (jer je The Rock italijanski restoran), možete i da preskočite.

    10. Plivajte sa kornjačama u prirodnom akvarijumu Baraka
    Da li ste ikada poželeli da plivate sa morskim kornjačama? Ako je to vaš san, konačno ga možete označiti sa liste u prirodnom akvarijumu Baraka na Zanzibaru. Prirodni akvarijum Baraka se nalazi na stenovitom priobalnom području sa plitkom vodom gde morske kornjače često dolaze da se hrane morskim algama. To je popularno mesto za lokalne turiste da idu i plivaju sa njima.

    Više desetina morskih kornjača pliva oko ovog plitkog bazena, a sa tako čistom vodom koja dolazi iz Indijskog okeana kroz pukotine u obalnim stenama koje okružuju ovo područje, ove prelepe životinje možete videti jasno kao dan, čak i iznad vode.

    Kada posetiti Zanzibar?

    Najbolje vreme za posetu Zanzibaru je tokom sušne sezone od jula do septembra, gde ćete doživeti manje kišnih dana. Ovo vam omogućava da zaista uživate u zadivljujućoj prirodi ovog rajskog ostrva, sa temperaturama koje se kreću oko 24-34 °C.
    Međutim, i dalje možete putovati van preporučenog perioda ako želite, jer kiša obično ne traje dugo, a ostrvo će verovatno biti manje gužve. Postoje samo 2 meseca sa dugim kišnim danima, a to su april i maj. 

    Zašto posetiti Zanzibar?

    Samo ime ostrva evocira slike tropskog raja. Priziva vizije živopisnih ostrva sa mekim peskom, belim plažama i svetlucavim azurnim vodama. Ipak, Zanzibarski arhipelag ima mnogo više da ponudi od romantičnih obala i blaženih zalazaka sunca. Ova ostrva nude kaleidoskop prizora, mirisa, ukusa i iskustava koji će nahraniti vašu dušu, podmladiti telo i probuditi kreativnost.
    Zanzibar je bez sumnje destinacija za plažu iz snova. Idealno mesto za bekstvo od svega. Ali takođe nudi i fascinantnu istoriju i bogat kulturni izraz, kao i vrhunska avanturistička i eko-turistička iskustva.

     

     

     

     

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.