Ulica Strahinjića bana iz ugla Beograd apartmana

Blog / Ugostiteljstvo

  • Sadržaj
  • Da li je Dorćol poznat po ulici Strahinjića Bana ili je ulica Strahinjića Bana poznata po Dorćolu?

    Dorćol je deo Beograda koji se nalazi na teritoriji opštine Stari grad. Ovaj deo Beograda je oduvek važio za jedan od elitnijih i popularnijih naselja, a njegova lokacija je vrlo tražena kada je u pitanju izdavanje smeštaja ili prodaja nekretnina. 

    Dorćol je sinonim za glamurozan noćni život, a ulica Strahinjića Bana upravo obiluje sve popularnijim mestima koja morate posetiti ukoliko se nađete u Beogradu. Popularnost Strahinjića Bana je zbog toga opravdana u svakom smislu. 

    Budući da smo Vam toliko pisali o ovoj ulici, kao i apartmanima koji se nalaze u blizini ove čuvene ulice, red je da našu priču zaokružimo jednim tekstom o tome.

    Strahinjića Bana - Sinonim za poseban stil života 

    Strahinjića Bana nije samo ulica, već je poseban stil života. Tokom večernjih sati ulica Strahinjića Bana postaje mesto gde se provode nezaboravne večeri. 

    Koliko je život u ulici glamurozan najbolje govore njeni gosti - poznate ličnosti iz sveta glume, sporta, biznisa, politike i pevačke scene. Svako ko nije bio deo društva u ulici Strahinjića Bana, maštao je da bude njen deo. 

    Iz tog razloga lokali u ulici privlače veliki broj ljudi, jer Dorćol predstavlja novi centar gradskih dešavanja. 

    Dorćol je oduvek važio za mirniji deo Beograda gde su meštani večeri provodili šetajući uskim ulicama okruženim prirodnim hladnom, uličnim svetljkama i upečatljivom starom gradnjom. 

    Atmosfera se značajno promenila tokom devedesetih godina kada je Doćol postao centar dešavanja i gradskih okupljanja. Čak su se i poslovni sastanci održavali u nekim od najprestižnijih kafića i sklapali poslovi u ulici Strahinjića Bana. Taj trend se nastavio sve do danas - gotovo svaki lokal u ovoj ulici pokušava na maštovite načine da se istakne na veoma autentičan način i izbori za svoje mesto u odnosu na izuzetno dobru konkurenciju. 

    Upravo zbog velike konkurencije vlasnici objekata pokušavaju na što više načina da njihova originalnost dođe do izražaja i obezbedi im što bolju posećenost.Ne treba da čudi ako u nekom od kafića u ulici Strahinjića Bana za stolom do Vašeg kafu pije neki od poznatih sportista naše reprezentacije ili nekoliko pevačica sa naše pevačke scene koje su došle baš gde i Vi. 

    Ko je bio Banović Strahinja?

    Ulica Strahinjića Bana nosi naziv po srpskom vitezu Banović Strahinji. U narodnim epskim pesmama Banović Strahinja je poznat kao srpski vlastelin i vitez nesrećne sudbine, jer mu je turski alija oteo ženu.

    Vlah Alija je iskoristio odsustvo srpskog viteza, opljačkao njegov dom i oteo ženu po imenu Anđa. Banović Strahinja je postao simbol junaštva, jer je na sve načine pokušavao da pronađe svoju mladu iako su svi sumnjali u njenu vernost i ljubav prema njemu. 

    Banović Strahinja je nepoznat junak u našoj istoriji, a neka narodna predanja kazuju da je lik nastao prema feudalcu Đurađu Stratimirovića Balšića iz Zete.

    Šta bi obavezno trebalo da posetite kada se nađete u ulici Strahinjića Bana?

    U okolini ulice Strahinjića Bana se nalazi nekoliko kulturoloških znamenitosti iz bogate baštine Beograda. Ukoliko budete u prilici da posetite Dorćol, obavezno obiđite neke od simbola Beograda.

    Beogradski zoološki vrt

    Od ulice Strahinjića Bana do zoološkog vrta Vam treba svega nekoliko koraka. Beo zoo vrt ili Vrt dobre nade predstavlja ne samo zabavu za sve generacije, već i idealno mesto za okupljanje porodice i prijatelja. 
    Kada obilazite Beogradsku tvrđavu i park Kalemegdan, zoološki vrt ne možete nikako promašiti. 

    Osnovan je davne 1936. godine i danas predstavlja najveći i najstariji zoo vrt u Srbiji, koji poseti više od 400.000 ljudi tokom godine. Stanovnike zoo vrta čini preko 300 životinja različitih vrsta, a od nedavno su to američki flamingo i pingvini. 

    Budite uvereni da ćete se sigurno zabaviti i naučiti mnogo toga novog u zoološkom vrtu u blizini ulice Strahinjića Bana. 

     

    Sibilj česma

    Sibilj česma predstavlja važan istorijski spomenik u Beogradu pored kog turisti samo prođu, a da ni ne zastanu. Na platou preko puta Bajlonijeve pijace na kraju Skadarlije se nalazi ova neobična česma.

    Sebilj je naziv za fontanu zaista neobičnog izgleda koja se ranije nalazila na gradskim trgovima, a jedna takva postoji i u Sarajevu. Sa česme je “sebiljdžija” zahvatao vodu i pomagao žednima. 

    Voda sa ove česme otiče sa dve slavine, tako da građani mogu sipati vodu, popiti je i okrepiti se. Tokom zimskih dana se česma zatvara zbog lošeg vremena.

    Muzej pozorišne umetnosti

    Muzej pozorišne umetnosti ne smete propustiti da obiđete kada šetate od ulice Strahinjića Bana ka Studentskom trgu. 

    Beograd je bogat muzejima različite sadržine i svaki ima nešto posebno i jedinstveno. Tako i ovaj muzej od 1950. godina doprinosi kulturnom životu grada Beograda. 

    U Muzeju se nalaze eksponati i predmeti koji opisuju razvoj pozorišne umetnosti od XIII veka do danas. Kako je u Srbiji nastajala i razvijala se dramska, operska i baletska umetnost, ali i multimedijalne scenske forme saznaćete u Gospodar Jevremovoj ulici broj 19.

    Muzej Vuka i Dositeja

    Odmah pored Muzeja pozorišne umetnosti naići ćete do Muzeja Vuka Karadžića i Dositeja Obradovića - velikih srpskih ličnosti. Dva muzeja se nalaze u jednom od najlepših i najstarjih delova u Beogradu u čiji se krug ubraja i ulica Strahinjića Bana. 

    Postavka Muzeja je posvećena velikom reformatoru srpskog jezika Vuku Stefanoviću Karadžiću i srpskom prosvetitelju Dositeju Obradoviću. Među eksponatima se nalaze lične stvari, portreti, prva izdanja nekih retkih knjiga i likovnih priloga.

    Šta se ukusno krčka u Strahinjića Bana?

    Strahinjića Bana se prostire sve od Tadeuša Košćuška pa sve do Francuske ulice. Celom ovom dužinom se nalaze restorani vrhunske hrane i specijaliteta, a na Vama je samo da se odlučite u koji ćete restoran pre ući.

    Dorijan Grej

    Restoran “Dorijan Grej” već godinama u nazad uspešno posluje na istoj adresi -  ugao Strahinjića Bana i Kralja Petra broj 87. Meni ovog restorana predstavlja pravi spoj internacionalne kuhinje što privlači veliki broj gostiju od kojih su većina stalni gosti. 

    Jelovnici se menjaju tokom zimske i letnje sezone, jer se kuvari trude da koriste aktuelne i sveže namirnice. Vrhunska vinska karta ubraja “Dorijan Grej” u prestižna mesta u Beogradu. 

    Jimmy Woo

    “Jimmy Woo” je bar i restoran smešten u Strahinjića Bana broj 47. Kao i “Dorijan Grej”, ovo je još jedan lokal maštovitog imena. 

    Sa menija se mogu izabrati jela azijske, japanke i internacionalne kuhinje pa tako možete probati čuveni suši, nudle, vrhunske burdere i paste. Ljubitelji vina moći će ovde da probaju italijanska, španska i francuska vina, šampanjac, kao i vrhunski viski i burbon. 

    Večernje sate u lokalu upotpunjuju beogradski di-džejevi koji puštaju disco i elektronsku muziku.

    Pizzagram

    Na uglu Strahinjića Bana i Francuske se nalazi novootvoreni lokal “Pizzagram”. Nova picerija je namenjena svim ljubiteljima pice, koji žele da probaju testo pravljeno po originalnim italijanskim receptima. 

    Pica se služi direktno iz peći i parčići su obavezno pravougaonog oblika. 

    Nachos

    Na listi vrhunskih restorana u Strahinjića Bana se nalazi i restoran “Nachos”. Glavna stavka na meniju restorana jesu različite vrste naćosa, rebarca, tapasa i sosevi. 

    Gosti mogu uživati u vrhunskom spoju ukusa iz Meksika i Teksasa. Ukoliko volite salsu, jače začine i da probate različita jela, “Nachos” u Strahinjića Bana broj 66 je mesto za Vas.

    Najpopularnija mesta za izlazak u ulici Strahinjića Bana

    Ulica Strahinjića Bana je toliko popularna među posetocima da sama šetnja kroz ulicu čini da se svako oseti posebno i dobrodošlo. 

    Nema turiste ili stanovnika ovog grada koji barem  jednom nije poželeo da zaviri u svet glamura. 

    Izdvojili smo nekoliko mesta koje sigurno treba posetiti ukoliko se nađete u ovom delu grada, planirano ili slučajno.

    Room bar 

    “Room bar”, lokal koji ima prelepu letnju baštu i bogat asortiman pića i koktela. Ovde se služi čak preko sto vrsta koktela tako da svako može lako pronaći piće po svom ukusu. 

    Ovo je odlično mesto gde možete jednako dobro uživati i u ranim jutarnjim ili popodnevnim časovima uz kafu ili limunadu. 

    “Room bar” čini neobičan i zanimljiv enterijer, prijatan ambijent  i opuštajuća muzika. Enterijer je rađen po uzoru na neke od delova prelepe Španije, tako da se duh ove čarobne zemlje približi Beogradu. 

    Ponudu “Room bar”-a čini bogat izbor domaćih i stranih alkoholnih, kao i bezalkoholnih pića. Posetioci se rado odlučuju za širok izbor domaćih i stranih vina. 

    Tokom toplih dana od proleća do jeseni je na otvorena i letnja bašta lokala. U večernjim časovima “Room bar” postaje odlično mesto za izlazak gde muziku pušta neki od poznatih gradskih di-džejeva.

    Bistro Pastis

    Kafe “Bistro Pastis” je mesto gde možete otići kada želite da osetite duh Pariza, jer je enterijer uređen po ugledu na čuvene pariske bistroe. Tako je i lokal dobio ime po jednom francuskom piću, a poseban akcenat je stavljen na najpoznatija i vrhunska francuska vina. 

    Osim francuskih vina, u ponudi  su i vina sa drugih podneblja kao što su Argentina, Čile, pa i najbolja vina iz naše zemlje. Kafić je podeljen na dva nivoa, a tokom prolećnih i letnjih je otvorena i bašta. 

    Ponuda “Bistro Pastis”-a uključuje i kroasane, tompuse i humidore. Cene pića su veoma pristupačne i ako želite dobru, kvalitetnu uslugu, ovo mesto je pravo za Vas.

    Hugo

    Kafe bar “Hugo” je pun pogodak za one posetioce koji vole da probaju dobar koktel i uživaju da isprate veštine koktel majstora tokom cele pripreme pića. 

    “Hugo” je mesto na kom se često organizuju i tematske žurke, koje važe za jedne od najboljih u celom Beogradu. Najpoznatije su svakako tematske maskenbal žurke povodom Noći veštica. 

    Ambijent je više nego prijatan, odlična je usluga i prepoznatljivo je ljubazno osoblje. Kao preporuka kafe bara izdvaja se Hugo vino koje morate probati ako do sada niste imali priliku. 

    Blazanavac

    Najšarenija bašta Dorćola, a slobodno možemo reći i najlepša, nalazi se u okviru kafea “Blaznavac”. Tako je “Blazanavac” sigurno jedan od najpoznatjih mesta u blizini ulice Strahinjića Bana. 
    Kafe “Blazanavac” još na samom ulazu obećava dobru zabavu. Sama ograda ovog kafića je ukrašena velikim zanimljivim tablama koje Vas mame da tu sednete i popijete makar jedno piće. Retro ukrasi i boje pomalo podsećaju i na neobične trendove sedamdesetih godina. 

    Gosti rado odlaze u “Blaznavac”, jer je ambijent prijatan i u bilo koje doba dana ili noći oseti se prijateljska atmosfera. Verujemo da kada jednom ovde popijete kafu, svakako neće biti poslednja na ovom veoma originalnom mestu. Autentičnost je zaista nešto po čemu je “Blaznavac” poznat. 

    Takođe, lokal je organizator tematskih i provereno dobrih žurki. Ovde se okupljaju samo gosti slobodnog duha i vesele prirode. Ko uopšte na ovom mestu može biti tmuran kada je sam enterijer veoma prijatan i veseo?

    Izdvajamo iz ponude za Vas smeštaj na Dorćolu

    Svaki deo ulice Strahinjića Bana, svaki deo Dorćola nosi svoj jedinstven pečat. Upravo zbog velike pomame za ovom lokacijom, Apartmani u Beogradu imaju smeštaj baš u centru dešavanja, zato pogledajte našu ponudu - stan na dan Dorćol. Sve što biste želii da iskusite na ovom mestu, morate doći i lično se uveriti.

    The Light

    The Light” je studio apartman od 35 m2 u ulici Strahinjića Bana broj 22. U ovom apartmanu se komforno mogu smestiti najviše četiri osobe. 

    “The Light” se nalazi na svega dve ulice od čuvene Beogradske tvrđave i Kalemegdanskog parka. Gosti se mogu smestiti u ovom jednosobnom apartmanu sa bračnim krevetom za dve osobe i ugaonom garniturom na razvlačenje za dve osobe. Iako apartman nema obezbeđeno parking mesto, u njegovoj blizini se nalazi dosta slobodnih parking meta.

    Ovo su cene noćenja u apartmanu:

    Broj osoba 1 - 3 dana 4 - 7 dana 8 - 15 dana 16 - 31 dan
    1 osoba 30 27 25 22
    2 osobe 30 27 25 22
    3 osobe 33 30 27 25
    4 osobe 36 33 30 27

     

    Members

    Members” je dvosoban apartman u ulici Strahinjića Bana od 40 m2. Apartman je predviđen za udoban boravak maksimalno četiri osobe. Nalazi se u jednoj od zgrada na Dorćolu na 2. spratu, zgrada nema lift. 

    Gosti se mogu smestiti u dvosobnom apartamnu sa jednim bračnim krevetom i dva singl kreveta. Od apartmana “Members” do Kalemegdana i Zoološkog vrta se stiže za svega nekoliko minuta. Apartman nema na raspolaganju privatan parking.

    Za noćenje je potrebno izdvojiti:

    Broj osoba 1 - 3 dana 4 - 7 dana 8 - 15 dana 16 - 31 dan
    1 osoba 30 30€ 30 30
    2 osobe 30 30 30 30
    3 osobe 40 40 40 40
    4 osobe 40 40 40 40

     

    Parking na Dorćolu u blizini Strahinjića Bana

    U blizini apartmana u ulici Strahinjića Bana se nalazi nekoliko parkirališta:

    • parking 25. maj: u ulici Tadeuša Košćuška. Otvoren je 00-24 časa i plaća se po započetom času. Cena jednog sata iznosi 50 dinara za putnička vozila.
    • parking Kalemegdan: adresa je Mali Kalemgdan bb. Parkiralište je otvoreno 00-24 časova tokom cele godine. Započeti sat između 06:00 i 19:00 iznosi 80 dinara, a između 19:00 i 06:00 iznosi 100 dinara.
    • parking Donji grad: nalazi se u Karađorđevoj ulici. Kao i prethodna parkirališta i ovo je otvoreno 00-24 časa tokom cele godine. Cena jednog sata iznosi 100 dinara.

    Parking se plaća po odlasku sa parkirališta na automatu ili kućici predviđenoj za plaćanje. Ulični parking na Dorćolu u okolini ulice Strahinjića Bana pripada zonskom parkiranju gde je na svakom mestu zona označena posebnom bojom i tablom. Na svakoj tabli se nalaze informacije o ceni jednog sata i dozvoljenom vremenu zadržavanja. Parking u zonama se može platiti putem SMS poruke, kontroloru, kupovinom karte na kisoku ili putem aplikacije START-STOP.

    Tradicija koju ulica Strahinjića Bana neguje godinama i dalje je na dobrom glasu. Sigurni smo da smo Vam makar malo zagolicali maštu, zato dodjite i provedite se baš onako kako je to samo u ulici Strahinjića Bana moguće!

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.