Ugradnja zubnih implanata u Beogradu

Blog / Dentalni turizam

  • Sadržaj
  • Stomatologija konstantno napreduje i redovno se otkrivaju nove metode lečenja, efikasnije paste za zube, proteze, a sve to u cilju da pacijenti budu zadovoljni i da intervencije proteknu sa što manje bola. Kada je reč o implantima, njihova ugradnja u Beogradu je znatno jeftinija u odnosu na inostranstvo, stoga za ove usluge stranci radije dolaze kod nas. Jedan od glavnih razloga je i taj što se koriste potpuno isti materijali i dentalni implanti, svetski poznatih brendova, kao i u zemljama sa visokim standardom. Smatra se da su prvi implanti pronađeni na ljudskim lobanjama čije postojanje datira još iz šestog veka pre nove ere.

    Šta su zubni implanti?

    Zubni implanti su najbolji, i što je vrlo važno ovo je dugoročan način da imate nove zube. Pre pojave implanata, jedini način da se nadoknade zubi koji nedostaju su bile proteze, koje bi pacijent uklanjao radi čišćenja ili mostovi, što je podrazumevalo brušenje zdravih zuba. 
    Ukoliko vam nedostaje jedan ili više zuba, najbolje rešenje je definitivno ugradnja implanata. Ugrađuju se u viličnu kost i njihov izgled dosta podseća na šraf. Dovoljno je ugraditi 4-6 komada u vilici ne bi li se obezbedilo držanje svih krunica. Ugradnja implanata je jedna od najčešće obavljanih stomatoloških operacija, da je do sada već postala rutinska intevrencija sa 96% uspeha.

    Od čega se sastoje?

    Nadoknada zuba implantatom najčešće se sastoji iz tri dela. Sam implant se nalazi u vilici i predstavlja koren zuba. Suprastruktura je vidljivi deo sistema i čine ga abatment (abutment) - nosač krune i vezu sa implantatom. Materijal od koga se izrađuju implanti je, najčešće, titanijum koji je magnetno i elektro neutralan, pa nema opasnosti od magnetne rezonance za pacijenta sa ugrađenim zubnim implantima. Najnovije generacije implantata sadrže i 15% cirkonijuma, kako bi pojačali čvrstoću samog implanta.

    Da li je ugradnja bolna?

    Implanti se najčešće ugrađuju pod lokalnom anestezijom. Sam zahvat nije bolan, a trajanje zavisi od broja implantata. Primera radi, za ugradnju jednog implanta je nakon pripreme pacijenta, potrebno dvadesetak minuta. Pacijenti se nekad odlučuju i za ugradnju implantata u sedaciji, koja je vrsta opšte anestezije i koju vodi iskusan anesteziolog. Postoperativni bolovi su vrlo retki, a pojava otoka je klasična postoperativni simptom koji je moguće ublažiti potpornom terapijom. 

    Koje je starosno doba za ugradnju?

    Večita diskusija je, u naučnim krugovima, kada možemo kod mladih ugrađivati implante ako su izgubili neki stalni zub. Pravilo je bilo da mora da se završi skeletni rast, ali se kasnije dokazalo da skelet nikada stvarno ne prestaje sa razvijanjem i da se stalno menja. Neko prihvaćeno pravilo je da je bezbedno kod žena početi sa terapijom u osamnaestoj godini, a kod muškaraca u devetnaestoj. Gornja starosna granica ne postoji, pod pretpostavkom da je pacijent zdrav, odnosno da uzima odgovarajuću terapiju koja reguliše osnovnu bolest. Apsolutne kontraindikacije za ugradnju implantata su danas vrlo retke. 

    Da li se može ugraditi odmah nakon vađenja zuba?

    Može, ali za to moraju da se ispune odgovarajući uslovi. Nakon pregleda i analize 3D ortopana donosi se odluka o mogućnosti imedijatne ugradnje implantata. Uvek postoji jasan dogovor sa pacijentom o toku intervencije i eventualnom rezervnom rešenju. Ugradnja implanta, odmah nakon vađenja zuba, nije nikada jednostavna procedura, ali sa dobrim planiranjem, pravilnim izborom implanta i dobrom saradnjom sa pacijentom, danas često predstavlja metodu izbora. Moguće je da pacijenti dođu sa zubom koji je za vađenje, a izađu istog dana iz ordinacije sa novim zubom. U ređim slučajevima, kod većih koštanih defekta nakon vađenja zuba, odlaže se ugradnja implantata dok se ne obezbede uslovi za nesmetano zarastanje i bezbednu ugradnju. 

    Koja je prednost ipmlanta u odnosu na dentalni most?

    Neretko se dešava da vam preostanu dve opcije, da živite bez zuba ili da stavite implant, jer se ništa drugo ne može uraditi. Međutim, ima i situacija kada ste u mogućnosti da izaberete dentalni most ili implant, a evo nekih od prednosti implanata mostom:

    • za izradu mosta neophodno je brušenje zdravih i zdravih zuba
    • kada je reč o pacijentima kojima je dijagnostifikovana paradentopatija
    • kada je raspon mosta veliki, tj. kada između dva zuba nosača nedostaju dva i više zuba

    Gotovo svi stomatolozi su došli do jednog zaključka, a to je da su zubni implanti najbliži prirodnom zubu. Jedna, i verovatno najveća, prednost ovih implanata je to što potpuno srastu sa kosti pa se ne može ni primetiti da su ugrađeni, kao što se to može primetiti nakon izrade mosta. Takođe, čišćenje zuba, odnosno dela oko zuba na kom je postavljen implant je mnogo jednostavnije i lakše, kao što je i generalno mnogo lakše održavati higijenu zubnih implanata nego totalne proteze. Pacijentima je najčešće bitan samo estetski faktor, ali implanti se veoma lako ugrađuju i potpuno su neupadljivi, uglavnom se neće ni primetiti da ih imate.

    Ako ste mislili da su svi implanti isti, tu ste pogrešili. Glavni globalni lider u svetu stomatologije i regenerativnih materijala je švajcarska kompanija Straumann AG.
    Specijalistička stomatološka ordinacija Smile Esthetics, iz Beograda, već godinama uspešno sarađuje sa švajcarskom kompanijom Straumann. Ova kompanija ima oko oko 14 miliona ugrađenih implanata i prva je kada je reč o istraživanju na polju implantologije. Straumann implantati svojim dizajnom pružaju rešenje za sve pacijenate, za sve indikacije i tipove kosti, a specijalna površina omogućava brzu nadoknadu zuba kao i doživotnu garanciju!

    Smile Esthetics nalazi se u samom centru Beograda, što je idealno za sve koji dolaze sa strane jer će lako pronaći ordinaciju. Jeftini stanovi za izdavanje u Beogradu uvek su opcija za one koji se moraju zadržati dan ili više, a mogu iznajmiti i neki koji se nalazi u neposrednoj blizini odabranog stomatologa. Veliki broj apartmana na dan možete iznajmiti u centru grada gde udobno možete prenoćiti nakon intervencije i sutra se probuditi kao novi.

    Stručan i savremen tim specijalističke stomatološke ordinacije Smile Esthetics potpuno je opremljen za sve što može poboljšati zdravlje vaših zuba. Naučno potvrđenim procedurama, pažljivo odabranim materijalima i neinvazivnim tretmanima postižu dugoročnu i prirodnu estetiku Vašeg osmeha. Ova stomatološka klinika, je posvećena korišćenju isključivo dokazanih materijala i kliničkih procedura koje obezbeđuju vrhunski kvalitet uz naravno obavezno poštovanje biologije tkiva. U dogovoru sa pacijentima, odnosno vama, stručni tim stomatologa će predložiti najdelotvorniju terapiju koja poštuje vaše zdravlje i obezbeđuje dugoročni rezultat, što ukazuje na individualnu posvećenost svakom pacijentu. Smile Esthetics zajedničkim snagama rešava vaše probleme, jer tek združenim delovanjem različitih specijalnosti mogu se postići izuzetni rezultati, čak i kod najkomplikovanijh slučajeva.

    Stomatolozi ove klinike su članovi brojnih profesionalnih udruženja (European Association for Esthetic Dentistry, International Team for Implantology, European Association of Endodontists, American Association of Orthodontists...) i aktivni su na svetskim i evropskim kongresima. Kod njih ćete samo dobiti predlog isključivo one terapije koja je neophodna za zdravlje i lepotu vašeg osmeha, bez nagovora ka onim terapijama koje su štetne i veoma skupe. Kada se radi o cenama, oni se trude da cene njihovih usluga, i pored najskupljih materijala koji se koriste, budu vrlo prihvatljive i pristupačne. Plaćanje usluga je moguće kešom, platnim i kreditnim karticama.

    Implanti bi trebalo da traju doživotno, zato izaberite one na koje imate garanciju i proverite kome ukazujete svoje poverenje. 

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.