Kategorizacija apartmana - Najvažniji koraci - Osnovni Zakoni

Blog / Apartmani Apartmandžije

  • Sadržaj
  • Delatnost Izdavanja stana na dan postaje sve veći trend i sve se više vlasnika odlučuje za takav korak. Kao i prilikom pokretanja bilo kog drugog posla, potrebno je detaljno istražiti delatnost i sve prednosti i mane, koje se nalaze u opisu ovog posla. Pripremili smo za Vas kratak pregled svih osnovnih informacija kada je u pitanju kategorizacija apartmana, očekivana zarada i zakonske regulative, koje važe u oblasti kratkoročnog izdavanja stanova na dan. Kratkoročno izdavanje apartmana i stanova na dan još uvek izaziva brojne nedoumice zbog čega smo za Vas izdvojili podatke sakupljene na osnovu istraživanja i dosadašnjeg iskustva prilikom započinjanja sopstvenog biznisa.

    Kada je u pitanju zakonska regulativa, Sekretarijat za privredu Gradske uprave grada Beograda zadužen je za vršenje kategorizacije ugostiteljskih objekata za smeštaj vrste kuća, apartmana, soba i seoskih turističkih domaćinstava u skladu sa odredbama članova Zakona o turizmu, Pravilnika o minimalnim tehničkim i sanitarno - higijenskim uslovima za pružanje usluga u domaćoj radinosti i u seoskom turističkom domaćinstvu, kao i drugim pravilnicima i odlukama. Vaši apartmani će biti kategorisani na osnovu odredbi izvučenih iz ovih zakona i pravilnika.

    Pitanje koje izaziva najviše nedoumica je kategorizacija apartmana. Ne dobijaju samo hoteli zvezdice kao obeležje kvaliteta, koji gosti mogu očekivati kada se prijavljuju da negde borave. Privatni smeštaj, kao i hotelski, može biti različitog kvaliteta, obima i opremljenosti, te poslednjih godina sve više parira renomiranim hotelima. Usluge koje privatni smeštaj pruža gostima idealne su za kratkoročna zadržavanja u gradu i znatno jeftinije od hotelske sobe, a može se reći istog pa i boljeg kvaliteta. Privatni smeštaji još su bolje rešenje ako planirate duži boravak, jer vlasnici prilagođavaju cene finansijskim mogućnostima gotovo svačijeg novčanika.

    Iako je veoma povoljan za goste, izdavanje stana na dan isplati se i pojedincu koji je svoj stan prepustio u svrhe smeštaja za turiste, pa ako razmišljate da uplivate u ove vode, to će definitivno biti jedna od najboljih odluka koju ste mogli da donesete. U nastavku ćemo Vam navesti osnovne stvari, koje morate obezbediti da bi Vaš stambeni prostor koji želite da iznajmljujete dobio status apartmana i čime ga morate opremiti.

    Kategorizacija - Elementi na koje se obraća pažnja pri određivanju broja zvezdica

    Na samom početku je važno naglasiti pod apartmanom podrazumeva smeštaj sa prostorijom za boravak, jednom ili više prostorijom za spavanje, kuhinjom ili čajnom kuhinjom, prostorijom ili delom prostorije ta ručavanje i kupatilom. Zatim, ocenjivanje apartmana zavisi od broja dobijenih poena nakon čega se formira oprema za apartmane dan čini najvažniji deo ove delatnosti.

    • Spoljni izgled objekta u kome se apartman nalazi i hortikulturno uređenje.
    • Posedovanje parkinga i garaže.
    • Prilagođenost ulaza u objekat - posebno za osobe sa hendikepom.
    • Način na koji se vrši prijem gostiju.
    • Opremanje stana na dan.
    • Kvalitet opreme i uređenja.
    • Druge usluge i pogodnosti koje se nude - dodatne pogodnosti (iznajmljivanje bicikli, doručak, transfer od aerodroma do apartmana, sef, dečiji krevetac, boravak kućnih ljubimaca i slično).

    Ovog puta govorićemo o onim osnovnim stvarima, koje je potrebno ispuniti da bi jedan stan mogao da se izdaje. Krenućemo od kuhinje kao stavke koja je neophodna da bi smeštaj bio klasifikovan kao apartman.

    Šta svaka kuhinja mora da ima?

    • frižider,
    • sudopera sa toplom vodom,
    • šporet sa minimum dve ringle,
    • posuđe za pripremanje hrane,
    • kuhinjske elemente u kojima stoji posuđe,
    • aspirator,
    • tanjiri, čaše, escajg i ostali pribor prema broju kreveta,
    • stoljnjak,
    • kantu za otpatke.

    Šta svako kupatilo mora da poseduje?

    • toalet,
    • tuš kabinu sa zavesom ili kadu,
    • prostirku za noge.

    To su osnovne stvari koje moraju postojati u svakoj kuhinji i svakom kupatilu. Dodatna usluga kao što je toster, aparat za kafu, mikrotalasna, fen za kosu, bademantil i slično, znatno će biti poboljšati Vaše šanse za bolju ocenu i veću zaradu. 

    Apartmani u Beogradu cene formulišu na osnovu opremljenosti. Sadašnjim i budućim vlasnicima se uvek preporučuje da razmisle da li žele svoj stan da opreme jednostavno ili ulože veću sumu novca za uređivanje, koje će im doneti veći broj gostiju i isplativu zaradu.  Iako se stanovi na dan najčešće izdaju kratkoročno, mnogi gosti su voljni da plate nešto luksuznije i uživaju u nečemu što sebi inače ne mogu priuštiti u svom svakodnevnom životu.

    Ostali uslovi koje je neophodno ispuniti

    • minimalna površina 26m2 (sve ispod toga svrstava se u studio apartmane), odnosno mora da ima makar jednu prostoriju za spavanje,
    • obezbeđena spoljna rasveta na ulazu u zgradu i apartman,
    • osoba koja će obaviti prijem gosta,
    • obezbeđeno grejanje u svim prostorijama,
    • televizor sa daljinskim upravljačem,
    • trpezarijski sto i stolice po broju kreveta,
    • minimum jedan telefon na raspolaganju,
    • plan evakuacije,
    • inventarska lista, cenovnik usluga i kućni red napisani na srpskom jeziku i na barem jednom stranom.

    Navedene stavke su samo jedan deo na koji ćete morati da obratite pažnju ukoliko se odlučite za delatnost izdavanja stanova na dan. Važna stavka mnogih gostiju je da li apartman poseduje obezbeđeno parking mesto ili se u njegovoj blizini nalazi besplatan parking. Obezbeđeno mesto za automobile može biti natkriveno mesto uz objekat u kojem se apartman nalazi, garaža i parking mesto u blizini apartmana, kao i garaža uz apartman. U praksi se pokazalo da gosti češće rezervišu apartmane sa obezbeđenim parkingom. Kada se radi o naplaćivanju parking mesta ili garaže, cene se kreću od 5€ do 10€ po danu, dok se za duži boravak obezbeđuju popusti.

    Razvrstavanje apartmana u kategorije

    Kategorizacija apartmana interesuje svakog budućeg vlasnika. Apartmani se razvrstavaju po određenim kriterijumima za koje se dobijaju bodovi i u skladu sa njima se raspoređuju u kategoriju izraženu brojem zvezdica - 1*, 2*, 3* i 4*. Najbolje ćemo objasniti kroz nekoliko primera. Kategorizacija apartmana u skladu sa kvadraturom bilo da ima jednu ili dve prostorije za spavanje izgleda ovako:

     1*   26 - 33m2 
     2*   28 - 35m2 
     3*   30 -37m2 
     4*   32 - 39m2 

    Kategorizacija studio apartmana (jedna prostorija za dnevni boravak, spavanje, pripremanje hrane i ručavanje, kupatilo) prema kvadraturi izleda ovako:

     1*   19m2 
     2*   21m2 
     3*   23m2 
     4*   25m2 

    Apartmani sa 3* i 4* razlikuju se od apartmana sa 1* i 2* po dodatnom sadržaju koji je obezbeđen gostima. Tu se ubrajaju dečiji krevetac na zahtev gostiju, dodatni jastuk nazahtev gosta, prekrivač za svaki krevet, francuski ležajevi, stalak za kofere, pribor za pisanje i šivenje, mašina za pranje posuđa, osveživač prostora kozmetički artikli - kapa za tuširanje, četkica i pasta za zube, pribor za brijanje. Apartmani sa 3* i 4* poseduju i opremu za peglanje, promenu posteljine i peškira na zahtev gostiju, pribor za prvu pomoć, mogućnost korišćenja garaže ili parking mesta. Kod apartmana sa 3* i 4* se u praksi pokazalo da osoba za prijem gostiju govori jedan strani jezik pored maternjeg jezika. 

    Kako se vrši kategorizacija apartmana?

    Prvi korak predstavlja kategorizacija za fizička lica, ali pravna lica. i Ovo je jedno od najvažnijih pitanja u delatnosti izdavanja stanova na dan. Kategorizacija apartmana ili privatnog smeštaja u Beogradu podrazumeva da sva fizička i privredna lica (privredno društvo, drugo pravno lice ili preduzetnik), koja su vlasnici smeštajnih objekata mogu podneti zahtev ta kategorizaciju kuća, apartmana, soba i turističkog domaćinstva u cilju pružanja usluge smeštaja turistima u Beogradu. Lica podnose zahtev nadležnom organu - Sekretarijatu za privredu Gradske uprave grada Beograda u ulici Kraljice Marije broj 1/XVII. Prilikom procesa kategorizacije apartmana potrebno je obratiti pažnju na obrasce zahteva, uputstva, propise i obrasce izjava od značaja za sam postupak kategorizacije. 

    Najvažniji propisi su:

    Sledeći korak - Oglašavanje stana na dan

    Nakon uređivanja, opremanja stana i kategorizacije sledi oglašavanje. Dobro oglašavanje Vam je potrebno kako biste za početak ostvarili rezervacije, a kasnije došli do što većeg broja gostiju. Za što bolje oglašavanje je potrebno da svoj apartman oglasite na nekoliko platformi, veb sajtova, oglasa, društvenim mrežama ili novinama. Izbor za mesto oglašavanja stana leži na Vama, a ono što je najvažnije su dobre fotografije. Kako biste privukli pažnju gostiju, važno je da fotografije smeštaja budu što boljeg kvaliteta, a uvek možete uključiti i video prezentaciju apartmana. 

    Oglašavanje stana na dan pomoći će Vam da doprete do što većeg broja gostiju i rezervacija i drugih zainteresovanih korisnika. Osim dobrih fotografija je važno da u opisu apartmana naglasite sve njegove karakteristike i moguće dodatne sadržaje i to učinite iskreno, bez lažnog predstavljanja i preterivanja.

    Naravno, obavezama oko izdavanja stana na dan ovde nije kraj. Sve prethodno napisano čini samo osnovne smernice ukoliko se razmišljate o uključivanju u ovakvu vrstu delatnosti. Ipak, možete biti sigurni da kratkoročno izdavanje stanova na dan ima svojih prednosti. Hotelski smeštaj postaje sve veći luksuz zbog čega turisti traže povoljnije varijante smeštaja. Baš iz tog razloga apartmani u Beogradu cene određuju tako što u obzir uzimaju činjenicu da je hotelska soba skuplja za osobu sa prosečnom zaradom. Iz tog razloga se u našoj ponudi nalazi kvalitetan smeštaj koji odgovara svačijem budžetu. 

    Ukoliko ne možete samostalno da izađete na kraj sa svim potrebnim koracima, naša agencija za stan na dan biće vam odličan pomoćnik i saveznik u snalaženju kroz proces kategorizacije. Ipak, ne treba da Vam bude teško da se podrobnije informišete o svim pojedinostima oko davanja svog stana na izdavanje, jer će Vam se zasigurno isplatiti. Više o uređenosti stana možete pročitati u našem novom Vodiču za vlasnike u delu Kako urediti stan za dnevni najam.

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.