Neke zemlje su širom sveta poznate po svojim nacionalnim jelima. Možemo izdvojiti Italiju i čuvenu italijansku kuhinju koja nam je donela prelep asortiman pasti od kojih se najlakše gojimo, ali ih najviše i volimo. Tu je zatim i azijska kuhinja koja se sa velikim brojem kineskih državljana u našoj državi proširila, tako da imamo i lanac kineske kuhinje širom Srbije, mada je veliki broj stacioniran u našem glavnom gradu.

Mnogi vole da kažu kako imamo i američku kuhinju, misleći na čuveni Mekdonald's I KFC, kao i sve više prisutne američke palačinke i burgere u našim restoranima, ali pored ovoga, ne postoji nešto toliko karakteristično za samu američku kuhinju. Mi bismo želeli da približimo malo svoju srpsku kuhinju, možda ne toliko čuvenu u svetu kao prethodne, ali ubedljivo jednu od najboljih, koliko nam subjektivnost dozvoljava da procenimo. Srpska kuhinja je ubedljivo jedna od najraznovrsnijih, posebno kada uzmemo u obzir da pored naše autentičnosti vrlo rado prihvatamo i tuđe ukuse, recepte, pa ih nekada i kombinujemo sa našim.

Srpska kuhinja je padala pod uticaj istorijskih dešavanja, tako da danas svaki region ima nešto po čemu je specifičan i različit. Ubedljivo neki od uticaja koji su bili presudni su vizantijsko-grčki, odnosno mediteranski, potom orijentalni i austrougarski. Zato ukoliko planirate da nas posetite, apartmani u Srbiji su super rešenje jer ih povoljno možete iznajmiti u svim krajevima naše prelepe zemlje, a naša kuhinja će Vam garantovano postati jedna od omiljenih.

Srpska kuhinja podrazumeva uživanje u hrani i piću, i to u ogromnim količinama. Spremanje domaćeg hleba se, recimo, oduvek vezivalo za naše bake, koje su potom to umeće prenosile na svoje ćerke i snaje. Poznato je da su hleb, pogače i proje na starinski način i danas jedni od omiljenih specijaliteta domaće kuhinje, naročito kada se posluže uz domaći kajmak ili sir i ajvar. 

Ipak, ono bez čega Srbi ne mogu je meso koje je uvek prednjačilo u srpskoj kuhinji. Meso u svim oblicima, a pogotovo jela sa roštilja, su nešto što naše stanovništvo rado obeduje. Leskovački roštilj je nadaleko čuven, a njegov ukus nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Od svinjskog mlevenog i junećeg mesa se prave mnogi specijaliteti, a jedan od najpoznatijih je ubedljivo sarma, kao i punjene paprike. Tu je i pileće meso koje je takođe često zastupljeno na domaćim trpezama. Ostala živina je takođe na meniju srpske kuhinje, kao i svi proizvodi koje domaće životinje daju, od jaja do mesa i mesnih prerađevina. Sušeno meso, slanina, pršut i kobasice su pravi delikates koji možete probati, ovo se takođe proizvodi u domaćoj radinosti. Riba je još nešto što možete isprobati u srpskoj kuhinji, naročito je popularna tokom posnih dana. Tu su i domaće supe, razne čorbe, kao i knedle.

Poslastice koje možete isprobati u srpskoj kuhinji priuštiće Vam poseban užitak. Jedna od najlepših je domaći med, ali tu su i razni džemovi, kompoti, zatim naše čuveno slatko koje se pravi gotovo svakog voća koje postoji. Nema te kuće u kojoj ne možete pronaći makar jednu teglu, a to je baš karekterističan srpski specijalitet kojim se gost poslužuje, uz čašu vode i kafu, kada uđe u domaćinovu kuću. 

Kada je reč o alkoholnim pićima, najzastupljeniji su rakija i vino. U većoj meri je zastupljeno crno vino u odnosu na belo, a rakiju možete isprobati sačinjenu od više različitih voćki. Srbija je jedan od najpoznatijih proizvođača rakije, koja se izvozi u svet.

Srpska kuhinja je zaista raznovrsna i bogata, mnoga jela ni ne stignu da se nađu na našem spisku, ali zato znamo gde ih možete sve pronaći, ali i isprobati. Na našem sajtu se nalazi lista najboljih restorana domaće kuhinje u Beogradu, pa ako dolazite u srpsku prestonicu naša preporuka jesu apartmani u centru Beograda. Jeftino ćete platiti kvalitetan i udoban smeštaj, a većina odličnih restorana se nalazi upravo u užem i širem centru, pa ne morate razmišljati o tome kako da dođete do odabranog. 

Kad god se zaželite nekih domaćih specijaliteta, bacite pogled na neki od ponuđenih restorana. Ukusi su različiti, kao i kuhinje, zato neka sva Vaša čula iskuse bogatstvo srpske kuhinje i domaćih proizvoda.

15 Dec 2023
Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
08 May 2023
Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.