Počeo je novi FEST (IVAL) filma

Blog / Kultura

Tokom svih ovih godina, FEST je postao jedan od najvećih festivala u Srbiji, kada je reč o filmskoj umetnosti. Njega nije potrebno specijalno predstavljati, jer domaća publika vrlo dobro zna o čemu se radi. 

Prvi FEST je otvoren 9. januara, 1971. godine u Domu Sindikata i zamišljen je kao festival koji će svake godine praviti presek najboljih filmova te sezone. Ovaj međunarodni festival je izrastao u jednu od najznačajnijih filmskih smotri i tako postao jedan od glavnih događaja u kulturnom životu Beograda. O važnosti FEST-a govori i činjenica da je beogradska publika imala priliku da se sa filmovima, nekih od najvećih reditelja današnjice, prvi put susretne upravo na FEST-u. Kroz istoriju ovog festivala prošli su mnogi poznati reditelji i glumci, koji su gostovali na FEST-u. Neki od njih su i Sofija Loren, Robert De Niro, Džoni Dep, Bernardo Bertoluči, Katrin Danev i još mnogi drugi. Spisak svih eminentnih ljudi koji su bili gosti festivala je zaista dugačak i radi se o veoma kvalitetnim glumačkim i rediteljskim imenima.

Do sada su se tokom održavanja FEST-a, u okviru njega održavale i mnogobrojne izložbe, publikacije i simpozijumi. Od nastanka festivala pa sve do danas, imao je oko četiri miliona gledalaca i skoro četiri hiljade značajnih svetskih filmova, često i regionalnih premijera. Cilj festivala je jedan, da našoj publici približi najbolja filmska ostvarenja, dovede najbolje reditelje i najbolje glumce, kao i da nastavlja bavljenjem svog kulturološkog i obrazovnog zadatka. Proširenje filmskog horizonta svim ljubiteljima filmske umetnosti je još jedan od ciljeva FEST-a. Beogradski pobednik je jedna od novina kada se radi o nagradama na ovom festivalu. Beogradski pobednik se dodeljuje za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti i dosadašnje stvaralaštvo, počasnim gostima festivala. Ove godine će tu nagradu poneti Velimir Bata Živojinović.

Gosti će u Beograd pristizati sa svih strana i sigurno će biti puno stranaca koji će pretraživati Apartments in Belgrade u nadi da će sebi naći kvalitetan smeštaj u kome će se osećati kao kod svoje kuće. 

U narednih deset dana biće prikazano čak 110 premijernih filmova u Sava centru, Domu omladine, Dvorani KCB, Fontani, Jugoslovenskoj kinoteci i Muzeju jugoslovenske kinoteke. Od ove godine je novina to da će se filmovi sa ovogodišnjeg FEST-a premijerno prikazivati i u bioskopu Cineplexx Ušće Shoping Center. U nacionalnoj selekciji, ovog 44. FEST-a, biće prikazano devetnaest filmova, od kojih će se premijerno prikazati i filmovi "Vlažnost", "Dobra žena", "Otadžbina", "Procep", "Apofenija", "Otvorena" i "Paluba ispod Terazija". Međunarodni žiri sačinjen od pet članova će odlučivati o nagradama koje će se dodeljivati u kategorijama: najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga i najbolji debi. Članovi žirija su srpski reditelj Vuk Ršumović, rumunska glumica Kozmina Stratan, hrvatski filmski reditelj Nevio Marasović i nemački filmski novinar Bernd Buder, sa Draganom Bjelogrlić kao predsednikom žirija.

Svi ljubitelji ove umetnosti i pratioci ovog kulturnog događaja će u narednih deset dana uživati samo u najboljim, odabranim filmovima i kvalitetnom programu. Kako FEST privlači mnogo ljudi, očekuje se prava trka za kvalitetan i jeftin smeštaj. Ne gubite vreme i na vreme rezervišite svoje sobe za izdavanje. Beograd će biti krcat tokom festivalskih dana i zato nemojte da dopustite da ostanete bez smeštaja. 

15 Dec 2023
Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
08 May 2023
Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.