Orange week u Beogradu

Blog / Kultura

Predstojeći period u Beogradu nosi samo akciju, događaje, festivale, koncerte i još mnogo toga. Teško je odlučiti se samo za neke od najavljenih dešavanja, a posebno kada je reč samo o najzanimljivijim koje Beograd nudi. Mnoge žurke, manifestacije ili koncerti imaju simbolične cene ulaznica, pa možete posetiti i više njih tokom jednog meseca ili čak nedelje, jer je Beograd grad koji nikada ne spava i gde se uvek nešto dešava.

Pored velikog broja koncerata koji nas očekuju u narednom periodu, možda ćete poželeti pauzu od svih tih svirki i odlučiti se da posetite nešto malo drugačije, ali i da saznate dosta toga novog. Za one koji nisu nikada bili u Holandiji, a imaju tu želju, ne moraju zbog toga da napuste Srbiju. Dovoljno je da oni koji nisu iz Beograda iznajme stan na dan i posete prestonicu, jer Holandija dolazi u Beograd. Naravno, metaforički rečeno, ali svakako će se duh holandske kulture zadržati nekoliko dana u Beogradu.

Naime, reč je o Orange Week manifestaciji, nedelji holandske kulture u Beogradu. Počinje 27. juna i trajaće do 2. jula 2016. godine. Početak Orange Week-a počinje u Kulturnom centru Grad, a prvi dan biće posvećen holandskoj kuhinji.

Pod nazivom "Delikatesni ponedeljak" očekuju vas ukusna narandžasta iznenađenja, a uživaćete uz odličnu muziku i atmosferu bašte KC Grada. Takođe ćete imati priliku da pogledate nove filmove holandske produkcije sa međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu. Filmovi će se prikazivati u Domu omladine Beograd. Kako bi se kultura ove zemlje prenela što više našim ljudima, neizbežna je i izložba fotografija prelepih delova Holandije. Naziv izložbe "Primenjena nostalgija" je sardanja između srpskog i holandskog fotografa, a biće predstavljena u Mixer House-u. Koncept izložbe je veoma zanimljiv jer je fotograf Marko Rupena fotografisao predele u Amsterdamu koji ga podsećaju na Beograd, dok je IIvi Niokikćin fotografisala Beograd koji podseća na glavni grad Holandije. Sve ovo ima za cilj da ujedini dve kulture i uspostavi međusobnu saradnju naših i tamošnjih građana.

Orange Week će biti mnogo više od same zabave, a neminovno je da će i zabave biti u velikoj meri, pored koje će i edukacija imati veliku ulogu. U okviru ovoga će se održati i Orange Fund, po treći put, a cilj toga je skretanje pažnje i isticanje volonterskog rada. Uz pomoć ove inicijative je do sada pomoć ukazana Svratištu za decu, Prihvatilištu za odrasla i stara lica Beograd, kao i jednu od kuća Nurdora. Spektakl Orange Week manifestacije biće upravo finalno veče, koje će se održati u nedelju, drugog jula, kada će u večernjim satima Palata "Albanija" i Most na Adi biti osvetljeni narandžastom bojom. Taj dan će takođe biti rezervisan za nekoliko velikih događaja u Beogradu.

Na Trgu republike biće objavljeno ime pobednika narandžaste ruže koje su posađene na šetalištu kod Sportskog centra "Milan Gale Muškatrović". Nakon toga će se sa Trga u 17 časova krenuti biciklima kroz grad i sve to pod nazivom "Orange Bike Ride". Ova vožnja će ukazati na prava ali i obaveze biciklista, takođe će imati za cilj promovisanje bicikla kao ekonomično, ekološko i pre svega zdravo prevozno sredstvo. Obavezan je dress code - narandžasto. Zaokružite Orange Week dolaskom na veliku žurku koja će se održati drugog jula u Beogradskoj tvrđavi na terenima K.K Partizan. Ulaz je besplatan za sve koji se obuku u narandžasto, jer je slogan žurke "Orange Party". Uživaćete u zvucima DJ-eva iz Srbije i Holandije tokom cele noći.

Većina događaja u okviru Orange Week manifestacije je besplatna i svi ti događaji su omogućeni zahvaljujući mnogim poznatim kompanijama iz Holandije. Ako ste raspoloženi da naučite nešto novo i pritom se zabavite, Orange Week je idealna prilika za to. Edukujte se kroz zabavu i saznajte korisne informacije o ovoj zemlji koje bi mogle da Vam budu od značaja ukoliko je nekada posetite.

15 Dec 2023
Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
08 May 2023
Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.