Na putu za Rio, izložba povodom olimpijskih igara

Blog / Kultura

U susret Olimpijskim igrama, Mikser haus je domaćin jedne od autentičnih izložbi zabavnog, kulturnog i edukativnog karaktera. Naime, izložba koja nosi ime "Na putu za Rio" ostvarena je zahvaljujući organizaciji Olimpijskog komiteta Srbije i Olimpijskog muzeja Beograd.

Olimpijske igre u Riju će se održati od 5-21. avgusta, a naša zemlja za sada ima čak 104 predstavnika. Kako bi našim ljudima, ali i najmlađima približili duh sporta i mnogo toga što naša sportska istorija sadrži, ekipa Mikser hausa je zajedno sa ostalim pomenutim organizatorima odlučila da organizuje jednu ovakvu izložbu.

NASTANAK OLIMPIJSKOG MUZEJA

Sama ideja oko nastanka cele priče započela je još pre deset godina. Ljudi koji su se nalazili u Olimpijskom komitetu 2006 godine, uvideli su potrebu i značaj da Srbija dobije svoje mesto gde će čuvati sve uspomene, podsetnike i velikane iz istorije našeg sporta. Tada je pokrenuta ideja da se osnuje Olimpijski muzej koji bi sačuvao od zaborava sve velike podvige i uspehe naših sportista. Stoga je i ova izložba tu da generacijama koje odrastaju ukaže na generacije koje su u prošlosti našoj zemlji donosili veliki broj medalja i pobeda u mnogim sportskim disciplinama. Mlađe generacije će saznati možda nešto što nisu znali, a stare će se podsetiti na veličinu naših sportista i timova. Na ovoj izložbi će se ujedno održati i promocija programa Olimpijskog obrazovanja koje je OKS sproveo u ovom ciklusu, a učestvovaće preko 16.000 učesnika iz 55 gradova širom cele Srbije.

KONCEPT IZLOŽBE

Izložba u Mikser hausu je otvorena 21. jula i to uz svečani govor Ivane Maksimović Anđušić, naše osvajačice srebrne medalje na Olimpijadi u Londonu. Ivana će nositi zastavu Srbije na svečanoj ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara. Ivana je izjavila kako se nada, ali i veruje da će oni, olimpijci koji budu predstavljali Srbiju na Olimpijskim igrama obezbediti dovoljno novog materijala za neke nove izložbe posle Rija. Veliki akcenat se stavlja na multimedijalnu kolekciju koja je deo virtuelnog muzeja, kao i rezultat rada koji je trajao četiri godine, a sve u cilju projekta digitalizacije.

Na izložbi će se dosta potencirati i govoriti o izgradnji Olimpijskog muzeja u Srbiji, što je i jedna od najvažnijih stavki kada je reč o istoriji našeg sporta. Srbija zaslužuje jedno ovakvo mesto, pa je i izložba tu da skrene pažnju na važnost ovog muzeja. Na izložbi će se kroz veoma bogat multimedijalni sadržaj prikazati simboli i vrednosti savremenog olimpizma, biće prikazana i retrospektiva igara, kao i naših učešća na njima. Poseban segment izložbe biće posvećen predstavljanju olimpijskog tima Srbije koji će nas u 14 sportova predstavljati na ovogodišnjim Olimpijskim igrama.

PROGRAM ZA DECU

Naši najmlađi će imati priliku da svakog vikenda u terminu od 11-13 časova upoznaju simbole olimpijskog pokreta na jedan uzbudljiv, interesantan i kreativan način. Takođe će moći da nauče nešto novo o olimpijskim vrednostima, ali i steknu osnovna znanja iz istorije Olimpijskih igara. Ona deca koja budu želela, moći će da se oprobaju u nekim od olimpijskih sportova na licu mesta. Biće organizovan i poseban edukativni program za decu uzrasta od 8 do 14 godina.

Radno vreme Mikser hausa je sledeće:

Ponedeljak– Četvrtak

12 – 20h

Petak– Subota

12 – 02h

Nedelja

12 – 20h

Mikser haus se nalazi na dobro poznatoj adresi Karađorđeva 46, a baš na ovoj lokaciji (ili bilo kojoj drugoj koja vam se dopada) možete povoljno iznajmiti stan na dan. Posetite izložbu i doprinesite inicijativi da Srbija dobije svoj Olimpijski muzej.

 

 

15 Dec 2023
Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
08 May 2023
Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.