Muzej savremene umetnosti u Beogradu budi se iz desetogodišnjeg sna

Blog / Kultura Upoznajte Beograd

Nakon jedne decenije, konačno opet možemo otići u posetu Muzeju savremene umetnosti. U Beogradu se nalazi veliki broj muzeja, međutim mnogi od njih bili su, zbog rekonstrukcije i renoviranja, zatvoreni godinama. Situacija polako kreće na bolje, a još jedan dokaz toga je Muzej savremene umetnosti, koji će biti svečano otvoren 20. oktobra 2017. godine u 10 časova, izložbom pod nazivom Sekvence, Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirke Muzeja savremene umetnosti. Muzeji u Beogradu stvaraju znatno bolju sliku o našem glavnom gradu. Muzej savremene umetnosti ali i mnogi drugi pružaju turistima mogućnost da se upoznaju sa istorijom, kulturom i duhom našeg glavnog grada, zato je preporuka da ih obavezno posetite.

Kao što Vam je poznato, Muzej je svoje mesto odavno pronašao na Ušću, pa svi oni koji žele da budu deo ovog spektakularnog sedmodnevnog događaja, a ne žive u prestonici, apartmani Beograd na dan savršeno su rešenje. Ukoliko ste pak u ovom periodu zakupili stan na mesec dana Beograd, sebi ne smete dozvoliti da se ne pojavite i pogledate šta su sve pripremili dr Dejan Sretenović - autor koncepcije izložbe, i kustosi dr Zoran Erić i mr Mišela Blanuša.

U ovaj projekat, odnosno u organizaciju svečanosti povodom otvaranja, uloženo je oko 250 hiljada evra, a kao rezultat toga imamo besplatni multimedijalni sadržaj koji će se prikazivati danonoćno sedam dana. To znači da možete navratiti u bilo koje doba dana ili noći, i pogledati novu stalnu postavku muzeja koja broji osamsto dela savremene umetnosti.

Zgrada Muzeja i njena konstrukcija, sama po sebi je jedinstvena. Njen unutrašnji prostor nije samo funkcionalan, već je specifično složen i raspoređen na pet izložbenih nivoa koji su povezani stepenicama, ali tako da posetiocu duša ne bude u nosu dok se popne do poslednjeg sprata. S obzirom na činjenicu da se taj poslednji nivo nalazi na 10,14 metara od zemlje, to nije bio tako jednostavan poduhvat, ali je veoma uspešno izveden.

Namera arhitekti Ivana Antića i Ivanke Raspopović je zapravo bila da se sa viših nivoa i iz različitih uglova mogu posmatrati muzejski eksponati koji su postavljeni na nižim nivoima, a to je postignuto tako što ne postoje koridori i pregrade, kako inače biva u muzejima. Ovaj neverovatan projekat doneo im je Oktobarsku nagradu Beograda za arhitekturu, koja im je bila uručena na dan otvaranja Muzeja. Unutrašnji prostor  obuhvata površinu od 5,055 kvadratnih metara, oko koga se nalazi park sa skulpturama najznačajnijih jugoslovenskih vajara dvadesetog veka.

U slučaju da nikada niste posetili Muzej savremene umetnosti, morate to uraditi sada. Ne samo radi opšte kulture, već i zbog posebnog doživljaja ovako, za nas, nesvakidašnjeg specijalnog programa, koji je karakterističan za svetske metropole. Zato pogledajte nešto iz ponude apartmani Beograd na dan, ukoliko nemate više vremena, i obiđite novu postavku novootvorenog Muzeja. Ukoliko raspolažete sa više vremena i novca, savršeni su spa apartmani Novi Beograd koje možete pronaći u blizini Ušća.

Od otvaranja Muzeja savremene umetnosti 1958. godine (prvobitno Moderne galerije), sakupljeno je preko osam hiljada dela, u cilju da se na najbolji način predstave najznačajnija razdoblja, umetnici, pokreti i umetničke tendencije dvadesetog veka, koje obuhvataju prostor Balkana, Srbije i šire. "U postavljanju osnova rada nove institucije uzeta su u obzir teorijska i praktična iskustva najuglednijih muzeja moderne i savremene umetnosti u svetu."

Publika će moći da uživa u muzičkom programu koji će se održavati na platou ispred muzeja, a na kome će svoja dela izvoditi džez kvartet Four Plus, DJ Sonja Pavlica i DJ Boban Petronije. Imamo tu čast i da ugostimo i pogledamo nastup čuvenog koreografa Jakopoa Godanija sa igračima kompanije Balet Frankfurt, a zatim i koncerte Beograde filharmonije. Otvaranju će prisustvovati predstavnici londonske galerije Tejt, predstavnici Muzeja moderne umetnosti MoMa iz Njujorka i drugih svetskih gradova.

Ovo prilika koju nikako ne treba da propustite. Izgovori poput nemam novca i vremena su nevažeći, jer jedan dan uvek možete izdvojiti, a što se novca tiče, apartmani Beograd na dan mogu Vas koštati toliko da je taj trošak gotovo neosetan. Za izložbu smo već naglasili da je besplatna, zato dođite u Beograd i posmatrajte buđenje Muzeja savremene umetnosti iz njegovog desetogodišnjeg sna.

15 Dec 2023
Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
08 May 2023
Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.