Male tajne velike književne kritičarke

Blog / Kultura

Pisanje danas postaje sve popularnije, počevši od pisanja statusa na facebook-u, komentara na twitter-u itd. do privatnih blogova na kojima se ljudi bave različitim temama. Uglavnom nailazimo na neke pokušaje kritika, mada tome najviše služe upravo blogovi jer dozvoljavaju bezbroj karaktera, pa se možete raspisati. Kažem pokušaje kritika zato što je to znatno više od obične analize i iznošenja subjektivnog doživljaja i mišljenja. Kritika zahteva mnogo više od toga, a ako želite da čujete male tajne u obliku saveta i uputstava, i tako naučite pravilno da kritikujete, radionica kreativnog čitanja i kritičkog pisanja koja će biti održana 10. oktobra 2017. godine od 19 do 22h, upravo će Vam u tome pomoći.

Ukoliko želite da pišete smisleno i da Vaši tekstovi imaju kvalitet, a ne da se koristite pukim opisima i ubacivanjem prideva misleći da će to učiniti Vaše tekstove dobrim, kao što misli većina, pojavite se u Domu kulture Studentski grad na Novom Beogradu u Bulevaru Zorana Đinđića 179. Kada odaberete i rezervišete nešto iz ponude Novi Beograd stanovi iznajmljivanje, kao najbolji smeštaj po svim kriterijumima, ostaje Vam samo da pročitate novu knjigu Jasminke Petrović Sve je u redu sa pažnjom, i predlog je da razmislite dobro o svemu što ste pročitali iz svih uglova.

Prava dobra književna kritika bavi se bavi opisivanjem, interpretacijom i vrednovanjem književnog dela, to jest podrzumeva dubinsku analizu, a evo nekih osnovnih stavki koje obuhvata, o kojima možete razmisliti. Obratiti pažnju na:

  • Sadržaj, odnosno sociolološke, psiholološke, istorijske, kulturološke, političke konsntrukte (za početak).
  • Formu i strukturu.
  • Funkcionalnost.
  • Usaglašenost.

 

Ovo bi bili neki moji saveti ukoliko imate potrebu da se koliko toliko pripremite za radionicu, iako verujem da možete doći i bez ikakve prethodne pripreme, jer tome ova radionica i služi. Mogu se prijaviti i oni koji žele da se bave ostalim vidovima kritike, jer će ovde dobiti osnovno znanje i tehnike koje su neophodne ako želite da kritikujete kako treba, i da te vaše kritike neko sutra ceni.

Svi mi danas mislimo da možemo biti kritičari, ali mnogi ne znaju da kritikovanje iziskuje odlično poznavanje onoga što kritikujemo iz svih uglova, naročito ako je u pitanju negativan stav. Adekvatno logičko argumentovanje jedno je od ključnih stvari  kada nešto komentarišemo, bilo da je u pitanju umetnička slika, film, knjiga, politički stav, neki fenomen itd. Zapravo, sve o čemu imamo neko mišljenje treba da ima svoju jaku pozadinu koja će, složila se ta druga osoba sa njom ili ne, biti ozbiljno shvaćena. Velika većina ume da priča ili piše o svojim stavovima i mišljenjima, ali malo njih ume da ih potkrepi tako da ono o čemu govore ima važnost.

A baš u tome je i poenta, zar ne? Da to što prenosite drugima ima jačinu i ostavi utisak. Ukoliko to ne postižete, znači da niste baš najbolji u tome. Ali možete postati učestvovanjem u ovoj radionici. Samo prethodno treba da pronađete dobar smeštaj, npr. chillout apartmani Beograd, gde možete kako i sami kažu kulirati dok ste u prestonici. Nakon toga razmišljajte, pored knjige, o tome kako još možete iskoristiti svoje vreme provedeno u prestonici. Budete li se odlučili za Novi Beograd stanovi iznajmljivanje, predlažem da pogledate nešto iz trećeg dela Stvari koje morate posetiti u Beogradu, jer do njih lako i brzo možete doći autobuskim ili tramvajskim prevozom.

Radionica koju vodi književna kritičarka Nađa Bobičić naučiće Vas da pišete u različitim žanrovima, uvešće Vas u osnove i pravila kada je reč o književnoj kritici, pa ćete znati sve od kraće forme medijske književne kritike do dugačkih eseja. Pojedinci zainteresovani da čitaju i pišu o književnosti treba da iskoriste ovu sjajnu priliku i pošalju mejl u kome će objasniti svoj motiv za prijavljivanje, napisati kontakt podatke i priložiti kratku biografiju na imejlove ana.todorovic@dksg.rs i bobicic.nadja@gmail.com. Znajte da će polaznice i polaznici radionice kreativnog čitanja i kritičkog pisanja imati priliku da pišu i objave svoju književnu kritiku, prate savremenu regionalnu i svetsku književnu produkciju i kasnije učestvuju na književnoj tribini. Svesni ste toga da ne želite da propustite šansu da se sve ovo dogodi, da se oprobate u onome što Vas zanima.

Imate vremena da se prijavite do 09. oktobra, znači još nedelju dana, ali zašto čekati ako osećate da je to nešto čime želite da se bavite u životu, ako Vas to ispunjava. Novi Beograd stanovi iznajmljivanje takođe ne mogu da čekaju ako želite nešto po svom ukusu, tako da znate šta je potrebno uraditi. Nemojte brinuti ako dolazite samo zbog radionice, jer je moguće iznajmljivanje stanova na dan, tako da ne morate skupo platiti odsedanje u hotelu.

Nemate samopouzdanja u sebe i svoje pisanje? Ovo Vam možete pomoći da ga steknete.

Teško Vam je da priznate da niste sjajni u kritikovanju svega i svih? Get over it. Dođite i postanite sjajni.

I ne zaboravite, što više budete istraživali, to će tekst biti potkrepljeniji i time kvalitetniji. Što više budete pisali, iznova ćete se tražiti, dok ne pronađete i utvrdite sopstveni stil, po kome ćete jednog dana možda biti prepoznatljivi. Nekome će se taj stil sviđati, drugome ne, ali važno je ostanete verni sebi, a ne da pokušavate da udovoljite svima, jer je to siguran put ka gubljenju samopouzdanja. A bez samopouzdanja nema ni dobre kritike.

15 Dec 2023
Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
08 May 2023
Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.