Kulturna dešavanja u Beogradu

Blog / Kultura

Umetnost je nešto o čemu mnogi svakodnevno diskutuju, a mnogi bi rekli da se danas svi bave umetnošću i sebe nazivaju umetnicima, ali da li je to zaista tako?

Umetnost je nešto što se oseća svim čulima i svakoga dotiče na jedinstven način. Postoji više grana umetnosti, šest klasičnih - književnost, slikarstvo, muzika, vajarstvo, arhitektura i pozorište, kao i mnoge savremene umetnosti, poput filma, grafičkog dizajna pa čak i grafita, koje tek od skoro imaju svoja priznanja u umetničkom svetu. 

Upravo ovaj januar donosi mnoga kulturna dešavanja u gradu, na različitim lokacijama i sa različitom tematikom. Neke od njih imaju za cilj da na edukativan i umetnički način ukažu na ozbiljne probleme u društvu. Umetnost upravo tome i služi, da se kroz jedan prezenzovanja ideje na određen način prikaže stvarnost u drugačijem svetlu.

Svi koji imaju želju da se kulturno uzdignu trebalo da posete Beograd, iznajmljivanje stanova na dan je idealna opcija za ljude koji dolaze samo da bi prisustvovali jednoj manifestaciji a ne žele da čekaju prevoz na stanici do ranih jutarnjih časova. Nudimo potpuno opremljene apartmane na svim lokacijama u gradu po izuzetno pristupačnim cenama. 

Prva od izložbi je ReFoto Izložba pod imenom Pokret

Izložba je otvorena trinaestog januara i održava se sve do četvrtog februara, tako da će svako ko želi imati dovoljno vremena da poseti ovu odličnu izložbu fotografija. Na izložbi će biti prikazane odabrane fotografije na temu Pokret, koje su pristigle tokom trajanja konkursa. Ovo je izložba gde svoju priliku da pokažu talenat, dobijaju i mladi, neafirmisani umetnici, puni kreativnih i inovativnih ideja. Izložba se održava u galeriji Artget, na Trgu Republike 5/I.

Izložba "Između nevinosti i zla"

Ova izložba trajde do osamnaestog januara i održava se u galeriji Legat Čolaković, koja se nalazi u ulici Rodoljuba Čolakovića broj 2. Prikazana su dela umetnika Gotfrida Helnvajna. Biće izloženo sedamnaest slika iz raznih ciklusa, kao i predstavljanje fotografija koje su nastale u saradnji sa poznatim, kontroverznim muzičarom Merilinom Mensonom. Mnoge od fotografija su uznemirujućeg i teškog sadržaja, ali sa jakom porukom. Zanimljiva je činjenica da je njegovu izložbu u bečkom Muzeju Albertina krajem 2013. godine posetilo čak 250 hiljada ljudi i to je najposećenija izložba živog umetnika u istoriji tog muzeja.

Za kraj Vam predstavljamo jednu predstavu edukativnog karaktera čije ime glasi "Da li ste vi normalni?"

Ovo je zapravo više kao kampanja koja ima za cilj podizanje svesti javnosti kada je reč o mentalnom zdravlju. Sedam umetnika je u saradnji sa udruženjem "Prostor" realizovalo individualne umetničke projekte inspirisane temom psihijatrije, mentalnog zdravlja ali i položaja takvih osoba u našem društvu. Biće izložena i skulptura "We are all human sculptures" koja govori o ljudskoj prirodi, materijalnoj i duhovnoj. Biće prikazano više različitih umetnosti u jednoj celini koju čini ova izložba. Ozbiljna tema predstavljena na način koji vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim i svakako će vas naterati na razmišljanje. Ova kampanja-predstava će se održati u Domu Omladine, Makedonska 22/IV.

Muezeji, pozorišta i performans prostori se nalaze svuda u Beogradu, baš kao i naš stanovi. Ako vas interesuju jeftini apartmani, Beograd ih definitivno ima mnogo, a kompletnu ponudu možete pogledati na našem sajtu. 

Topla preporuka za sve vas koji ste želeli da od ove godine obogatite svoj kulturni život i makar jednom mesečno obiđete neki muzej, predstavu ili izložbu. Beograd je grad koji ima puno potencijala da jednog dana postane jedan od vodećih gradova kada je umetnost u pitanju, posebno jer ima mnoge mlade i ambiciozne ljude koji su spremni da iznose svoje ideje. Podržite umetnost i negujte svoj duh obilaženjem ovih manifestacija. 

15 Dec 2023
Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
08 May 2023
Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.