Kako prilagoditi apartman osobama sa invaliditetom

Blog / Apartmandžije

  • Sadržaj
  • Mnogi ugostitelji se interesuju za ovu temu, međutim u Beogradu i dalje veliki broj istih i dalje nije prilagodilo svoje objekte ljudima sa poteškoćama u kretanju. Još uvek ne postoji veliki broj hotela koji su prilagođeni osobama sa invaliditetom, privatni apartmani u Beogradu (a kamoli u drugim gradovima Srbije) takođe nisu previše razmišljali o tom problemu. Iako se na rešavanju ovog pitanja već dugo radi, da bi se nešto zaista i postiglo neophodno je što više podizati svest svima koji se bave izdavanjem smeštaja - bilo da je reč o hotelima, hostelima ili agencijama za kratkoročno izdavanje. Većina smeštajnih kapaciteta nije prilagođena osobama sa invaliditetom, ne samo u našoj zemlji, već i regionu i to je nešto na čemu treba poraditi i to što pre.

     

    Kako pravilno prilagoditi apartman

     

    Iz sezone u sezonu često se polemiše na ovu temu i kada se govori o privatnom smeštaju za osobe sa posebnim potrebama, nije reč samo o stepenicama i otežanom pristupu objektu. Privatni apartmani u Beogradu moraju zadovoljiti jako mnogo tehničkih pojedinosti kako bi bili pogodni za osobe koje koriste invalidska kolica.

    • Idealno rešenje je da se apartman prilagođen za osobe sa invaliditetom nalazi u prizemlju i, naravno, da je pristup sobama, kupatilu i kuhinji jednostavan. Ukoliko apartman nije u prizemlju, onda se moraju koristiti rampe, specijalne dizalice za kolica, kao i vertikalna podizna i koso podizna sklopiva platforma.
    • Propisana širina vrata u smeštaju treba da iznosi 110 cm za ulazna vrata, a za ostala vrata unutar apartmana minimum 80 cm, osim za kupatilska.
    • Pragovi unutar stana moraju biti zaobljeni i ne viši od 2 cm, dok je najbolje da su podovi svih prostorija ravni.
    • Što se tiče hodnika, on mora biti širok najmanje 150 cm radi lakšeg kretanja. 
    • U kuhinji donji elementi moraju biti na izvlačenje, dok gornji viseći moraju biti postavljeni s donjim krajem na visinu od 120 cm od poda.
    • Prostor za kretanje oko nameštaja mora biti širok najmanje 90 cm. Radni sto mora biti s dubinom pristupa od najmanje 50 cm.

    Kako prilagoditi kupatilo 

    Vrata toaleta moraju biti široka najmanje 90 cm s otvorom ka izlazu i s mehanizmom za otvaranje vrata spolja u slučaju poziva u pomoć. WC šolja mora biti visoka od 45 do 50 cm s držačima za ruke  dugačkim 90 cm, postavljenima na zid 80 do 90 cm iznad poda. Od dva držača, najmanje jedan mora biti preklopni. Vodokotlić mora biti postavljen na visinu od 70 cm od površine poda ili mora imati senzorsko puštanje vode u šolju. Lavabo mora biti širok najmanje 50 cm postavljen na visinu od 80 cm. Donji kraj ogledala mora biti na visini od 100 cm, a vešalica za odeću na 120 cm. Na visini od 60 cm se mora nalaziti alarm s prekidačem ili vrpcom za povlačenje kako bi u slučaju opasnosti ili nekog problema, osoba mogla da pozove u pomoć. Poželjno je da slavina bude senzorska. Od ulaznih vrata objekta do WC-a mora voditi taktilna traka s perforacijama u smeru vođenja široka najmanje 40 cm. Kada je reč o prostoru za tuširanje, on mora biti bez pregrade s držačima za ruke na visini od 75 cm.

     

    Razumevanje na prvom mestu

     

    Podaci dobijeni raznoraznim istraživanjima ukazuju na to da svetom putuje oko 650 miliona turista s invaliditetom i oni se uglavnom kreću u pratnji, pa ako Vaši stanovi za izdavanje poseduju sve prethodno navedeno, automatski će biti traženiji i puni većinu godine. Ovde smo vam dali neke smernice koje će Vam olakšati da prilagodite svoj apartman tako da budu pogodni za osobe sa invaliditetom, ali kao što i sami možete primetiti, to se odnosi samo na fizička ograničenja. Postoji još dosta planova kako svim osobama prilagoditi smeštaj, a tada se misli i na pristupačnost informacija i komunikacije za gluve i slepe osobe, kao i osobe s intelektualnim i psihičkim poteškoćama, bez obzira na uzrast.

    Do tada, potrebno je biti human i potruditi se da se izađe svima u susret, u skladu sa mogućnostima smeštaja koji je u ponudi. Često je razumevanje bitnije od uslova!

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.