Kako odabrati proverenu turističku agenciju

Blog / Ugostiteljstvo

  • Sadržaj
  • Odlazak u turističku agenciju, oduvek je bilo uzbudljivo putovanje, koje asocira na daleka putovanja, odmor i uživanja na plaži ili skijama. Ipak, toliko je priča, a sigurno znate bar jednu, gde turistička agencija nije ispunila obećanja i stavke iz ugovora koje je navela, te umesto uživanja, letovanje provodite u memljivom podrumu, apartmanu bez pogleda na more, koji vam je obećan, ili u apartmanu za koji vam niko nije rekao da je udaljen pola sata vožnje od plaže.

    Zato kada svoj omiljeni deo godine, a to je godišnji odmor, želite da provedete u jednom od najlepših apartmana ili hotela, na svojoj izabranoj destinaciji, u skladu sa svojim finansijama i dobijete najveću vrednost za svoj novac, moraćete pre putovanja, da se upustite u istraživanje o turističkim agencijama, koje su se izdvojile svojim kvalitetom, a koje pre svega imaju dozvolu za rad.

    Kofer i simboli putovanja

    Proverite da je turistička agencija članica YUTA-e

    YUTA je nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije, to znači da ni jedna turistička agencija ne može postati njihov član, ako ne poštuje sva pravila Ugovora čime ste vi kao turista zaštićeni i ostvarujete sva prava po Zakonu. Samo takva turistička agencija, može biti ozbiljna u svom radu i ponuditi vam pristojne apartmane, u skladu sa realnim cenovnim rangom.

    Dobra preporuka je uvek dobrodošla

    Ukoliko sa više strana čujete da je neka turistička agencija veoma dobra u svom radu, te da često u ponudi ima ne samo last minute ponude nego i redovne ponude, u čiji se kvalitet uverio neko kome verujete, onda je to pravi put da i vi pronađete apartman po svojoj meri, u zavisnosti od toga gde ste izabrali da putujete. Pretraživanje turističkih agencija je takođe uvek korisno rešenje,a na taj način kada ukucate fraze kao što su “turističke agencije Beograd”, možete paralelno pratiti više ponuda. Nije retkost da jedan isti apartman na moru, košta duplo više nego, u ponudi druge agencije. Ono što je važno jeste da odredite destinaciju, a zatim i razmislite, koji tip apartmana vam je potreban, da li je to porodični apartman, apartman za dvoje ili za celo društvo. Tada možete preći i na konkretniju pretragu i napraviti svoju listu izabranih apartmana.

    Dobro proverite ponudu turističkih agencija

    Nije novost da se turističke agencije često služe trikovima i prećutkuju važne informacije o samom smeštaju. Veliki broj turističkih agencija ne stavlja ukupnu cenu apartmana, već kreira ponudu iz koje nije jasno, koliko sam aranžman košta, ni da li je cena po osobi ili po apartmanu, što je veoma važno kada planirate budžet i želite da putujete sa celom porodicom. Sa druge strane, pitanja kao što su spratnost, prisustvo lifta, pet friendly opcija, mogućnost kuhinje i pogled sa terase, često ostaju neotvorena, pa je ona turistička agencija koja daje sve ove informacije ozbiljna i ona koju bi trebalo uzeti u razmatranje.

    Online pretraživanje putovanja

    Definišite šta je za vas najbolji smeštaj

    Kao što ima različitih turističkih agencija, tako ima i različitih putnika. Za jedne je najbolji apartman onaj koji je najpovoljniji, a za druge onaj koji ima najviše sadržaja, najnoviju tehnologiju, đakuzi, room service, pogled na more ili planine, dok je za neke najbolji aprtman, ona koji je u blizini plaže ili skijališta. Zato se i turističke agencije mogu razlikovati. Postoje specijalizovane turističke agencije koje se bave samo putovanjima na određenim destinacijama, zatim turističke agencije koje u svojoj ponudi imaju samo lux apartmane ili turističke agencije koje imaju porodične apartmane ili smeštaj za studente. Zato je veoma važno da u pretraživaču ukucate pojmove koji bliže određuju turističku agenciju koja se bavi luksuznim apartmanima.

    Jedno pozitivno iskustvo - uspešna dugoročna saradnja

    Ono što valja ne treba menjati, a svaka turistička agencija ima svoj način rada i ponude. Kada nekoliko puta putujete sa jednom turističkom agencijom, koja je ispoštovala dogovor i nije prikrivala dodatne troškove ili uslove koje ste videli, tek kada ste došli na destinaciju, ukratko sa kojom ste prošli odlično, bez neprijatnih iznenađenja, onda bi trebalo da nastavite da pratite njihove ponude. Mnogo je važno da izaberete turističku agenciju kojoj verujete, a često vam agencije šalju i nove ponude, ali i posebne ponude za stalne klijente. Poželjno je i da svoja pozitivna iskustva podelite bar sa svojim prijateljima i poznanicima, kako bi i drugi došli do korisnih informacija.

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.