Kako društvene mreže iskoristiti u poslovne svrhe

Blog / Apartmandžije

  • Sadržaj
  • Društvene mreže su danas postale glavni medij - sve što se postavi na internet u jednom danu može biti pregledano više stotina hiljada puta. U zavisnosti od kvaliteta objava i od broja pratilaca na socijalnim mrežama, zavisi broj pregleda i lajkova. Glavne društvene mreže koje su danas postale gotovo neizbežne kada je poslovanje u pitanju su Twitter, Facebook i Instagram. Svaka od ovih mreža ima svoj udeo u Vašoj promociji kojim god poslom da se bavite. Pa evo malo o tome kako funkcionišu.

    TWITTER

    Twitter je društvena mreža koja je za jako kratko vreme doživela ogromnu popularnost, a zbog uticaja koji ima jedno vreme je čak bila i zabranjena u Turskoj. Ovo je besplatna društvena mreža koja omogućava svojim korisnicima da čitaju tuđe, i šalju svoje mikro-tekstualne objave, takozvane tweetove, koji se sastoje iz 140 karaktera. Mnogima ne odgovara ovo ograničenje za iskazivanje svojih stavova ili misli pa radije koriste druge. Politika Twittera je da se sažeto ali efektno izraze svi njegovi korisnici. Kompanija Twitter Inc. se nalazi u gradu San Francisco i ima preko 25 kancelarija širom sveta. U 2013. godini, Twitter je bio jedna od 10 najposećenijih stranica na internetu. Prema podacima iz decembra 2014. godine, Twitter ima više od 500 miliona korisnika, od čega je 284 miliona aktivno. Upravo ova brojka je dovoljan razlog da svoju kampanju vršite na ovoj društvenoj mreži. Ukoliko se bavite iznajmljivanjem stanova u Beogradu, prilikom svakog postavljanja koristite haštagove - #, koji služe tome da se objava pojavi u više segmenata, odnosno da se pojavljuje u različitim pretragama. Recimo, ukoliko postavite link svog smeštaja, uz to napišite i sledeće haštagove #smeštaj #apartmani #stannadan i sve što može da dovede do toga da Vaša reklama dođe na sam vrh i bude što više puta podeljena, odnosno retvitovana. Takođe sve ove heštegove možete pisati i na engleskom jeziku, kako bi reklama došla i do velikog broja stranaca.

    FACEBOOK

    Facebook je ubedljivo najpopularnija komercijalna društvena mreža koja je doživela neverovatan uspeh. Ovu društvenu mrežu je 2004. godine osnovao bivši student Harvarda, Mark Zuckerberg. Na samom početku, Facebook je bio zamišljen kao sajt koji je omogućavao samo studentima Harvarda da međusobno komuniciraju i razmenjuju informacije. Kasnije su se i ostali univerziteti, srednje škole, ali i velike kompanije širom sveta priključile ovoj mreži. Danas Facebook ima više od 800 miliona aktivnih korisnika na kome se svakodnevno objavi više od 14 miliona novih fotografija. Iako je Facebook potpuno besplatan za sve korisnike, on svoje prihode ostvaruje od sponzora i oglašavanja putem reklama koje se pojavljuju uz svaki profil. Profil svakog korisnika pojedinačno je limitiran na 5000 prijatelja, ali zahvaljujući podešavanjima i opciji follow, Vaše objave mogu biti javne, pa ih tako mogu pogledati i osobe koje se ne nalaze na Vašoj listi prijatelja. Opcija public i share takođe omogućuje da svi Vaši prijatelji mogu podeliti objavu koju ste postavili i sistemom lančanih podela, više ljudi će pogledati reklamu ili oglas. Ukoliko imate osnovanu svoju, odnosno stranicu firme, broj pratilaca može biti neograničen, pa se trudite da što više osvežavate profil i redovno izbacujete zanimljivosti koje će dovesti još novih pratilaca, a potencijalnih korisnika.

    INSTAGRAM

    Instagram je veoma sličan ostalim društvenim mrežama, ali ono što je karakteristično za ovu društvenu mrežu su fotografije. Najmlađi među društvenim mrežama, Instagram je ipak uspeo da postigne veliku slavu i privuče ogroman broj korisnika, tačnije više od 200 miliona. Putem opcija Follow i Unfollow birate koga ćete pratiti odnosno čije objave nećete morati da gledate na ovoj mreži. Najvažniji deo ove društvene mreže su takođe heštegovi, kao na Twitter-u, pa možete da pišete sve što poželite kako biste privukli što veći broj pratilaca. Pronalaženje fotografija sa određenom temom je lako, ako ukucate na primer apartmani Terazije Beograd, Instagram će Vam izbaciti sve fotografije apartmana sa ovim hashtagom. Još jedna od prednosti je mogućnost geolokacije fotografija. Svako ko postavi fotografiju sa određenog mesta koje ima svoju lokaciju, direktno pokazuje svojim pratiocima gde se tačno nalazi. Ukoliko imate svoj profil, odnosno profil firme na Instagramu, kačite što više reklamnih fotografija sa što više hashtagova koji će pratioce uputiti na Vas.

    Sve što tehnologija donosi treba iskoristiti pametno, jer danas ono što se postavi na Internet ima veću težinu od svih ostalih medija. Društvene mreže ne moraju uvek biti nešto što se koristi za zabavu, ali mogu Vaš posao da prikažu na jedan zabavan način.

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.