Kako organizovati jeftin odmor u Beogradu - Vodič kroz beogradske cene

Blog / Upoznajte Beograd

  • Sadržaj
  • Prestonica Srbije iz godine u godinu privlači sve više turista širom sveta, a neminovno je da je ona jedna od najposećenijih destinacija u regionu. Beograd sa svim svojim atrakcijama i lepotama čini centar kulture i bogate istorije na Balkanu, ali i mesto jako dobre zabave i provoda koji se pamti. Zbog toga, Beograd je grad prilagođen svim ljubiteljima živahne atmosfere, ljubaznih domaćina i bogate tradicije. 

    Sa druge strane, jedna od glavnih karakteristika Beograda jeste i skuplji život, a to ujedno znači i veći trošak za sve turiste koji dolaze u želji da obiđu i istraže grad. Ipak, u Beogradu je moguće organizovati i jeftin odmor, sa prilično pristojnim cenama, a za to je potrebno istraživanje svih opcija, atrakcija i ponuda koje nudi grad. U narednom delu teksta istražićete koja su to mesta koja nude pristupačnije cene i kako proći u glavnom gradu jeftino, a opet stvoriti putovanje za pamćenje. 

    Preporuka za povoljne a najlepše specijalitete u Beogradu

    Kada se nađete u jednoj prestonici kao što je Beograd, autentični i ukusni specijaliteti biće nešto što će obeležiti vašu posetu ovom gradu. Gurmanluk koji nudi ovaj grad možete osetiti na gotovo svakom ćošku, a miris ćevapa, roštilja i pljeskavica ostaće zadugo u vašim nepcima. Kako biste u ovim ukusima uživali uz minimalnu nadoknadu, u nastavku vam nudimo najpovoljnije, a ujedno i kvalitetne restorane. 

    Konoba Akustik

    Ako bismo morali da izdvojimo jedno mesto gde je savršen spoj lokalnih specijaliteta i autentične, balkanske atmosfere, ona bi to bio restoran Konoba Akustik. Ovaj restoran smešten je na Dorćolu, na raskršću svih glavnih puteva u gradu, te će on biti nezaobilazna destinacija ukoliko se uputite u obilazak grada. Osim tradicionalne muzike, zvuka tamburice i uvek prijatne atmosfere, Konoba Akustik nudi i prilično pristupačne cene svim gostima. Ovde možete pronaći doručak za svega 500 dinara, domaće supe za oko 300 dinara, dok se cene glavnih jela poput pljeskavice, ćevapa ili pilećih ražnjica kreću do 800 dinara. 

    Restoran Venčac

    Restoran Venčac nalazi se nedaleko od Zelenog venca, a svojim gostima nudi jedan od najpovoljnijih menija u gradu. Restoran Venčac iz godine u godinu oduševljava svoje gostima autentičnim mesnim proizvodima i specijalitetima sa roštilja, poput bele vešalice i pljeskavice sa crnim lukom. Pored ovih nezaboravnih ukusa, ambijent će upotpuniti prijatna atmosfera, kao i slike starog Beograda koje se nalaze unutar restorana. 

    Restoran Talas Dunava

    Obala Dunava i pogled ka Ušću i centru grada biće dovoljni za uživanje u glavnom gradu, a restoran Talas Dunava može da vam omogući baš to. Ovaj restoran omogućiće vam pravo uživanje u jednom od najlepših delova Beograda, u Višnjičkoj banji. Urađen je u etno stilu, a namenjen je svim ljubiteljima dobre hrane, kako domaće tako i internacionalne. Cena jela sa roštilja kreće se do 1.800 dinara po kilogramu, dok je cena ribe do 2.500 RSD. Takođe, možete uživati u poslasticama poput palačinaka, tulumbi i baklave, a sve to za 250 dinara. 

    Predlog povoljnih tura za obilazak grada

    Raznolikost glavnog grada i bogatstvo tradicije i kulture pruža svim gostima mnoštvo zanimljivosti, ali i tura kojima zaista vredi posvetiti pažnju. One će vam pružiti sveobuhvatnu sliku Beograda, a ujedno ćete imati priliku da istražite različite atrakcije i zanimljivosti grada. U Beogradu postoji mnoštvo tura koje se organizuju na svakodnevnom nivou, a u obzir ulaze svi delovi grada. Preporučujemo vam nekoliko tura o kojima bi trebalo da razmislite, budući da ih je moguće iskusiti po veoma povoljnoj ceni. 

    Tura Zemunom 

    Turu jednim od najlepših delova grada zasigurno ćete pamtiti ceo život. Uske kaldrme Zemuna, pogled na plavi Dunav i mešavina nekoliko kultura definitivno će biti razlog da pođete putem ovog starog dela grada. Tura kroz Zemun provešće vas kroz najstariju kuću u Zemunu, pozorište Madlenijanum, Gradski park, Zemunske gimnazije i mnogih drugih znamenitih atrakcija ovog dela grada. Cena ove ture je 600 dinara, a njeno trajanje je 2 sata. 

    Upoznavanje kalemegdanske tvrđave

    Istorijski duh Beograda najbolje ćete upoznati tokom ture kroz kalemegdansku tvrđavu. Ovo uzbudljivo obilaženje provešće vas kroz ceo kalemegdanski park, a imaćete priliku da posetite Sahat kulu, Spomenik Pobedniku, Despotinu i Nebojšinu kulu, kao i Zindan kapiju. Ova tura traje u proseku oko 2.5 sata, dok je njena cena iznosi 800 dinara. 

    Tura kroz centralni deo grada

    Centralni deo grada predstavlja pravi simbol srpske prestonice, ali i mesto gde sve počinje u gradu. Zbog toga, primetićete da centar grada nikad ne spava, a tura kroz ovaj deo omogućiće vam da upoznate pravi mentalitet srpskog naroda. Avantura kroz ovaj deo Beograda vodiće vas od Skupštine Srbije, preko Knez Mihajlove ulice, Narodnog pozorišta i muzeja, pa sve do Konaka kneginje Ljubice i Starog i Novog dvora. Ovu turu ćete platiti 500 dinara, a trajaće 2 sata. 

    Aktivnosti u Beogradu za svačiji džep

    Kao što je već poznato, mnoštvo atrakcija, istorijskih i kulturnih ustanova kao i parkova u Beogradu možete i samostalno obići potpuno besplatno. Ipak, za određene atrakcije je potrebno izdvojiti određenu sumu novca. Iako Beograd važi za skuplji grad, postoje različite aktivnosti u gradu koje možete raditi po sasvim povoljnim cenama. 

    Poseta muzejima

    U Beogradu danas postoji oko 40 muzeja koji svojim bogatstvom predstavljaju istoriju, kulturu i tradiciju Srbije i srpskog naroda. Cene muzeja u glavnom gradu su generalno povoljne, dok se u mnogima od njih obezbeđen i besplatan ulaz za studente, penzionere ili neke druge grupe. Primera radi, ulaznica u Narodni muzej košta 500 dinara, dok je moguće posetiti ga nedeljom besplatno. Pored toga, cene ulaznica u muzeje poput Muzeja primenjene umetnosti, Muzeja savremene umetnosti ili Muzeja iluzija kreće se do 600 dinara.

    Bioskopi u Beogradu

    Bioskopi su jedna od najposećenijih mesta u glavnom gradu Srbije, dok se u prestonici nalazi oko 15 bioskopa na različitim krajevima grada. Cena bioskopskih ulaznica u Beogradu varira u zavisnosti od vremena projekcije, lokacije, kao i opremljenosti samog bioskopa. Zbog toga, najniža cena ulaznice može biti samo 300 dinara, dok se u nekim bioskopima cena kreće i do 1000 dinara. Jedan od najpovoljnijih jeste kultni bioskop MTS Dvorana na Novom Beogradu, dok za skuplje bioskope važe bioskopi Cineplexx.

    Aktivnosti u gradu koje će zahtevati više novca

    Ukoliko se nađete u Beogradu po prvi put, osim jeftinih destinacija važno je da znate i koje su aktivnosti skupe u gradu, kako ne biste neočekivano ispraznili čitav svoj džeparac. Mnoge aktivnosti u Beogradu umeju da budu izuzetno primamljive turistima, koji često ne znaju da procene koliko para mogu da potroše tom prilikom. Ukoliko želite da vaše putovanje u Beogradu prođe što povoljnije, trudite se da izbegavate sledeće aktivnosti. 

    Izbegavajte šoping u Beogradu

    Iako natpisi za rasprodaju često mogu da vam privuku pažnju, šoping u Beogradu ume da bude prilično skup. Svakako da je šoping najpopularniji u glavnoj ulici, Knez Mihailovoj, te se zbog toga tu nalaze i najskuplje radnje. Pored ove ulice, mesta koja nude više cene jesu tržni centri poput Galerije, Ada Mall-a i Delta City-ja. Zbog toga, ukoliko želite da ipak ponesete neku uspomenu iz Beograda u vidu garderobe, prošetajte po periferiji grada u potrazi za pristupačnijim komadima odeće i obuće. 

    U Beogradu možete naići na mnoštvo second hand radnji, gde je cena odeće znatno jeftinija. Uz to, prehrambene proizvode možete pronaći u lokalnim prodavnicama po mnogo pristupačnijoj ceni, što će znatno olakšati vaš boravak u gradu. Pored toga, manje knjižare, gradske pijace i prodavnice van centralnog dela ponudiće vam razne proizvode i predmete po jeftinijoj ceni. 

    Noćni život u Beogradu košta više nego što mislite

    Činjenica da je Beograd centar dobre zabave i provoda u regionu omogućila mu je i da svoje usluge naplati visokim cenama. Zbog toga, čuveni Beograd noću može vam izvaditi više para iz džepa nego što mislite, a atmosfera na splavovima nateraće vas da ostanete do zore. U najpopularnijim i najelitnijim klubovima, cena jednog pića može da ide i do 1000 dinara, čime ćete vrlo brzo ostati bez dinara. 

    Ukoliko želite provod uz par pića i opuštanje, preporuka je da potražite neki kafić koji se ne nalazi u delovima koji su poznati po zabavi i žurkama. Mesta na periferiji poput Ledina, Surčina, Borče ili Žarkova nude turistima jeftin noćni život, dok u okruženju studentskih centara i domova uvek možete popiti kafu po znatno nižoj ceni.

    Kako da pronađete jeftin a komforan smeštaj u Beogradu?

    Budući da su cene nekretnina drastično porasle u glavnom gradu, takav rast ispratili su i mnogi apartmani i stanovi na dan u Beogradu. Uz to, nekoliko lokacija u Beogradu važe za izuzetno luksuzne i moderne, te je preporuka zaobići ih ukoliko želite da uštedite prilikom posete srpskog prestonici. Međutim, kao i u svakom mestu, tako je i u Beogradu moguće pronaći smeštaj koji će vam ponuditi nešto nižu cenu, a čiji vas izgled i komfor neće razočarati. 

    Delovi u Beogradu koji ne nude niže cene jesu svakako Beograd na vodi, koji je ujedno i poznat kao najluksuzniji i najnoviji deo čitavog grada. Pored ove lokacije, centar grada i opština Savski venac nude prilično visoke cene stanova i apartmana, kao i veći deo Vračara. Neka novija i elitna naselja poput Belvila i Braće Jerković imaju različite ponude, pa se tu može sresti i neka jeftinija i pristupačnija cena. 

    Naselja koja nude jeftiniji smeštaj u Beogradu

    Zahvaljujući širokom spektru izbora kada je u pitanju smeštaj u prestonici, u Beogradu se i danas može pronaći pristupačan smeštaj. Neke od lokacija u blizini centralnog dela grada gde možete pronaći jeftin smeštaj jesu Miljakovac, Železnik, Mirijevo i Petlovo brdo.  U okviru ovih naselja moguće je uživati u lepo uređenim apartmanima, a sve za malu sumu novca. 

    Budući da se ova naselja nalaze nedaleko od centra grada, oni predstavljaju izuzetno povoljnu lokaciju za sve one koji žele da idu u obilazak i istraživanje grada. Naselje Mirijevo nudi svojim gostima izuzetno jeftine smeštajne jedinice, pa je tako u apartmanu Mina na Mirijevskom vencu moguće provesti noć za samo 25 evra. Pored toga, cene na Miljakovcu se kreću oko 30 do 40 evra, dok kompleks apartmana Baštica nudi cenu od samo 38 evra. Svi apartmani su potpuno uređeni, sa svim uređajima i nameštajem neophodnim za udoban boravak. 

    Iako Beograd važi za najskuplji grad u Srbiji, poseta njemu ne mora proći tako što će se potrošiti svaki dinar. Uz dobru organizaciju, pravovremeno informisanje i istraživanje svih destinacija, moguće je otkriti čari Beograda po najpovoljnijim cenama. Ukoliko budete ispratili navedene savete i preporuke, shvatićete da je moguće upoznati Beograd iznutra uz pristojan a jeftin smeštaj, povoljne atrakcije i nezaboravne aktivnosti. 

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.