Iza scene - Zvezdara Teatar

Blog / Kultura

  • Sadržaj
  • Pozorišta u Beogradu se ubrajaju među najvažnije kulturne ustanove u glavnom gradu i čine važan deo kulturnog života velikog broja njegovih stanovnika. Lepa je vest da se Beograd može pohvaliti dugom i izuzetnom tradicijom pozorišta, posebno kada se uzme u obzir da je Narodno pozorište osnovano krajem XIX veka, a velelepna zgrada uređena je po uzoru na najreprezentativnija italijanska pozorišta. Deo velike kulturne baštine čini i Zvezdara teatar.

    Zahvaljujući neverovatnim glumcima, predstavama i direktorima ovog pozorišta, Zvezdara teatar uživa brojne simpatije publike. Neka od velikih imena, koja su obeležila rad pozorišta svakako su Bata Stojković, Bora Todorović, Mira Stupica, Petar Kralj, Milena Dravić, Dragan Nikolić, Lazar Ristovski, Seka Sablić, Branislav Lečić, Bogdan Diklić, Milorad Mandić Manda, Branimir Brstina, Voja Brajović, Dragan Jovanović i Lane Gutović, a ne smemo zaboraviti ni nove mlade glumce, koji neverovatnom energijom osvajaju srca verne publike.

    Pozorište Zvezdara teatar osnovano je 1984. godine. Istorija pozorišta veoma je interesantna, jer u početku nije imalo stalan ansambl. Osnovano je sa zadatkom da sakuplja i promoviše odabrane komade jugoslovenskih pisaca, te su se glumci, reditelji, scenografi i kostimografi angažovali za svaku predstavu pojedinačno. Prva predstava, “Mrešćenje šarana” delo Aleksandra Popovića u režiji Dejana Mijača, odigrana je u oktobru 1984. godine u prostorijama Doma kulture “Vuk Karadžić”. U Zvezdara teatru izvedeno je više desetina premijera, a dela dramskog pisca i direktora pozorišta Dušana Kovačevića su ono po čemu je pozorište prepoznatljivo.

    Najpoznatija ostvarenja Dušana Kovačevića, koja se još uvek nalaze na repertoaru pozorišta su: Radovan III, Doktor Šuster, Profesionalac, Hipnoza jedne ljubavi, Sveti Georgije ubiva aždahu, Klaustrofobična komedija, Urnebesna tragedija i brojne drugi komadi.

    Zvezdara teatar - Informacije

    Adresa

    Pozorište Zvezdara teatar se nalazi na istoimenoj opštini Zvezdara u ulici Milana Rakića broj 38 nedaleko od Šeste beogradske gimnazije i doma za učenike srednjih škola.

    Blagajna i cene karata

    Zvezdara teatar blagajna:

     Radnim danima   09-20h 
     Subotom   11-15h i dva sata pre početka predstave 
     Nedeljom   dva sata pre početka predstave 

    Ulaznice za željenu predstavu možete rezervisati popunjavanjem formulara na sajtu pozorišta, koje će biti rezervisane tek kada Vaš zahtev bude potvrđen sa blagajne pozorišta. Kada je u pitanju cena ulaznica, Zvezdara teatar se trudi da sve predstave učini pristupačnim. Pravo na popust mogu da ostvare đaci, studenti, penzioneri, korisnici Lajf-plus kartice i članovi čitalačkog kluba IK Geopoetika. Popust od 20% ostvaruje se na organizovane posete pozorištu.

    Cene ulaznica se kreću između 800 i 1.200 dinara. Za galeriju je potrebno izdvojiti 800 dinara, poslednja dva reda u parteru 1.000 i preostala mesta u parteru 1.200 dinara. Zvezdara teatar misli na svoju publiku, te je obezbedila mogućnost da dragoj osobi poklonite vaučer u iznosu od 2.000 dinara za svaku predstavu sa repertoara!

    Zvezdara teatar - Kontakt

    Pozorište možete kontaktirati na sledeći način :

     +381(11)2417-687   +381(11)2417-155 
     +381(11)2414-527   +381(11)2419-190 
    • Kontakt telefon blagajne: +381(11)2419-664.
    • E-mail: office@zvezdarateatar.rs, office@zvezdarateatar.rs.

    Pozorište Zvezdara teatar - Predstave

    Zvezdara teatar predstavlja vrlo neobično pozorište, koje nema stalno angažovani ansambl, već se čitava produkcija menja od jednog projekta do drugog. Pored toga, pozorište se velikim delom finansira od prihoda sa blagajne što predstavlja još jednu specifičnost. Kada je reč o predstavama, na repertoaru se nalaze predstave Zvezdara teatra i gostujuće predstave. Izdvojili smo za Vas nekoliko najpoznatijih predstava!

    Voz

    Predstava “Voz” rađena je po delu Kormaka Makartija u režiji i adaptaciji Voje Brajovića. Glavne uloge tumače Sergej Trifunović i Voja Brajović, koji su i jedini glumci u ovoj drami. “Voz” je neverovatna drama o junacima koji se sreću na železničkoj stanici, a teme koje se prepliću su čovekoljublje, umetnost, kultura i svest o pravcu u kome današnji svet ide. Predstava je osvojila nekoliko nagrada, a oba glumca dobila su priznanja za najbolje muške uloge.

    • Vreme trajanja predstave: 115 minuta.

    Hipnoza jedne ljubavi

    Tekst i režiju za predstavu “Hipnoza jedne ljubavi” priredio je Dušan Kovačević. Uloge tumače Slobodan Boda Ninković, Anica Dobra, Dragan Petrović Pele, Nina Janković, Mina Sovtić, Jovan Jovanović, Uroš Jakovljević i Ivan Mihailović. Sjajna glumačka ekipa na jedinstven način upoznaje publiku sa zaboravljenom ljubavlju prema prirodi i dotiče se problema napuštanja manjih gradova i sela. Da li je ljubav prema bližnjima dovoljan razlog za ostanak?

    Predstava je osvojila brojne nagrade, a glumci su odlikovani priznanjima za najbolja glumačka ostvarenja. Dušan Kovačević dobio je nagrade za najbolji tekst i najbolji savremeni domaći komediografski tekst.

    • Vreme trajanja predstave: 100 minuta.

    Feliks

    Predstava “Feliks” predstavlja neverovatno ostvarenje Vladimira Kecmanovića, Koste Peševskog i Darka Bajića. Uloge tumače Milutin Mima Karadžić, Filip Hajduković, Marko Gvero, Andrijana Oliverić, Mina Gligorić, Nikola Cvetković i Relja Janković. Radnja predstave prati život oca i sina, dvojice prevaranata. Među replikama je skrivena poruka o istini i lažima koje se koriste za ispunjavanje ličnih ciljeva. Glavno pitanje je da li je takav i svet u kome trenutno živimo.

    • Vreme trajanja predstave: 90 minuta.

    Kumovi

    Predstava “Kumovi” delo je Dušana Kovačevića, koji je ujedno i reditelj. Glumački sastav čine Danica Maksimović, Dragan Petrović Pele, Branimir Brstina, Milica Mihajlović i Radoslav Milenković. Radnja predstave “Kumovi” dotiče se nekoliko pitanja i čini ga veoma interesantan triler. Priča počinje svakodnevnom situacijom o čoveku koji je ostao bez posla, ali ubrzo dobija sasvim novi i neočekivani tok!

    Predstava ne nekoliko puta nagrađena priznanjem za najbolju predstavu.

    • Vreme trajanja predstave: 100 minuta.

    Čorba od kanarinca

    Predstava “Čorba od kanarinca” rađena je prema tekstu Miloša Radovića u produkciji Agencije Colonna i Impressario. Glavne uloge Jece i Mede tumače Mina Lazarević i Ljubomir Bandović. Radnju predstave prati duhovita priča o muško-ženskim odnosima, ljubavi, venčanju i braku. 

    • Vreme trajanja predstave: 90 minuta.

    Gostujuće predstave

    Na repertoaru Zvezdara teatra nalaze se četiri gostujuće predstave.

    • Vineta
    • Sumnja
    • Beton Mahala
    • Veče glomazne poezije - Rambo Amadeus

    Zvezdara teatar Restoran

    Na istoj adresi pozorišta nalazi se i restoran “Zvezdara teatar”. Restoran se nalazi uz samo pozorište i predstavlja jedinstven spoj umetnosti i najboljih kulinarskih specijaliteta. Ukoliko želite da se opustite pre početka predstave ili da sumirate utiske posle nje, “Zvezdara teatar” je pravo mesto za to. Enterijer je dekorisan slikama i isečcima iz najboljih domaćih i stranih filmova i pozorišnih predstava, te ćete i sami imati utisak da se nalazite na sceni.

    Restoran je poznat po svom načinu poslovanja - prilikom pripremanja jela se ne koriste proizvodi sa veštačkim aromama i hemijskim aditivima niti genetski modifikovani proizvodi. Svi sastojci se gaje ili dobavljaju sa pijace ili domaće bašte što garantuje njihovu svežinu. Na meniju se nalaze najpoznatija internacionalna jela, dezerti i vina. Cvetna letnja bašta namenjena je za letnje uživanje gostiju.

    Zavirite u Zvezdara teatar

    U pozorištu Zvezdara teatar održano je više desetina premijera proteklih decenija. Koliko je pozorište popularno najbolje govori činjenica da se za svaku predstavu traži karta više, kao i da je sada moguće rezervisati ulaznice za određenu predstavu. Publiku ne čine samo ljubitelji pozorišta iz Beograda. Naprotiv, Zvezdara teatar posećuje publike iz cele Srbije, a najviše kada se radi o gostujućim predstavama. Redak je slučaj da se sjajno uklope glumački sastav, tekst, režija, adaptacija i scenografija, a čini se da ovom pozorištu to ide od ruke.

    Da je kultura važan deo života pokazuju gosti naših apartmana koji iznajmljuju smeštaj posebno za dolazak na premijeru ili redovnu pozorišnu predstavu. Oni se odlučuju za Stan na dan Zvezdara, čija se ponuda nalazi u blizini samog pozorišta. Bilo da se radi o kraćem ili dužem boravku na ovoj lokaciji, gosti mogu pronaći kvalitetan i povoljan stan na dan. Neke predstave vredi pogledati, a one sa repertoara Zvezdara teatra ostavljaju publiku bez daha.

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.