Dentalni turizam - Stomatoloska Ordinacija Cvejanovic

Blog / Dentalni turizam

  • Sadržaj
  • Dentalni turizam je veoma bitan za Srbiju, jer donosi dvadeset puta veći prihod po putniku od hotelskog turizma i širi dobru sliku o našoj zemlji. Međutim, za dentalni turizam vezan je hroničan problem smeštaja za pacijente, jer su tokom osetljivih faza rada pacijentima potrebni posebni uslovi. Kako pronaći adekvatan smeštaj i na šta treba obratiti pažnju prilikom izbora smeštaja, pitanja su na koja odgovaramo u ovom tekstu.  

    stomatoloska ordinacija cvejanovic slika tima

    Dolazak u Srbiju donosi stanovnicima zapadne Evrope uštedu od oko 10.000€ kada rad uključuje celu vilicu, a čak i više ako se koriste i zubni implanti. Usluge su u Srbiji čak dva puta povoljnije nego u Mađarskoj ili Hrvatskoj, pri čemu su i na višem nivou, o čemu svedoče mnogi pacijenti koji su pre dolaska u Srbiju imali zahvate u susednim državama. Iako je ušteda velika, za 95% pacijenata dolazak u Srbiju predstavlja prvi susret sa jednom balkanskom zemljom, a mnogi od njih ne govore dobro engleski, što dodatno komplikuje situaciju. Za pacijente poreklom sa naših prostora koji žive i rade u zapadnoj Evropi sve je mnogo lakše, jer oni neće imati problema u prevozu ili prodavnici, ali i oni često ne biraju odgovarajući smeštaj, čime stvaraju sebi nepotrebne probleme

    Zašto je za dentalni turizam potreban poseban smeštaj?

    Za razliku od drugih turista, dentalni turisti ne mogu tokom većeg dela svog boravka u Srbiji normalno da posećuju restorane ili druga javna mesta, jer uglavnom dolaze zarad zahvata koji podrazumevaju brušenje zuba radi postavljanja krunica ili vađenje preostalih zuba radi postavljanja definitivnog fiksnog rada na implantima. Zbog toga, tokom većeg dela svog boravka, koji traje 10 dana za tipičan rad, kao što je Hollywood smile, pacijentu je potreban određeni nivo asistencije, kao i prilika da vidi svog stomatologa u bilo kom trenutku. 

    Ograničenja sa kojima se pacijent suočava tokom pripremnih faza rada, koje traju 7-8 dana, su sledeća:

    • Pacijent mora da jede posebno pripremljenu hranu, koju mnogi ne mogu samostalno da naruče;
    • Pacijent otežano govori, što otežava komunikaciju sa licima koja ne znaju da je reč o dentalnom pacijentu;
    • Pacijent može dobiti otoke, zbog čega mnogi ne žele da napuštaju smeštaj, ali moraju to da učine kada idu do ordinacije;
    • Iako su privremene krunice uglavnom gotove za 24 sata, pacijenti u danu u kome su im zubi obrušeni uopšte ne žele da napuštaju smeštaj, ali su često primorani zbog nabavke ili odlaska do ordinacije.

    Većina ordinacija koje su specijalizovane za Dentalni turizam preporučuje pacijentima smeštaj koji je najbliži, međutim u redovnim uslovima, kada u Beogradu boravi veliki broj turista, ti apartmani su često zauzeti i nije retkost da pacijent mora da boravi u apartmanima koji su nekoliko kilometara udaljeni od ordinacije. Iako zubari po pravilu naručuju taksi za pacijenta, sam pacijent i dalje mora da obavlja različite socijalne interakcije - sa vozačem, sa vlasnikom apartmana, prilikom nabavke hrane, razmene novca i slično, što je veoma otežano u prvim fazama rada.

     Apartmani u sastavu ordinacije su idealno rešenje

    Jedina stomatološka ordinacija u Beogradu koja je uspešno rešila ovaj problem je Stomatološka ordinacija Cvejanović, locirana na Autokomandi. Reč je o porodičnoj ordinaciji sa preko 40 godina iskustva, u kojoj je jedan kompletan sprat porodične kuće transformisan u apartmane za pacijente. Budući da većina zubara u Beogradu iznajmljuje prostor, ovo rešenje za sada ne nalazimo u drugim ordinacijama. Po rečima samih pacijenata, apartmani u sastavu ordinacije su jedan od tri najvažnijih kriterijuma kada je u pitanju dentalni turizam, pa tako danas u ordinaciji Cvejanović, pored domaćih pacijentata, svakog dana zatičemo pacijente iz Nemačke, Austrije i Švajcarske, a zatim i iz Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Švedske. Interesantno je da i sve veći broj pacijenata iz susedstva dolazi u Beograd radi stomatoloških zahvata, budući da su cene radova u Sloveniji i Hrvatskoj danas veoma visoke. 

    stomatoloska ordinacija cvejanovic zubni implanti

    U ordinaciji Cvejanović korišćenje apartmana za pacijente je besplatno, i uračunato je u cenu radova koji zahtevaju svakodnevno prisustvo pacijenta, kao što su Hollywood smile, a posebno ALL ON 4 i ALL ON 6 radovi. Sa medicinske strane, najveća prednost stalnog prisustva pacijenta u neposrednoj blizini ordinacije je pravilno doziranje lekova protiv otoka i antibiotika, jer kada je lekar uz pacijenta on će mu prepisati slabije lekove i pojačati dozu po potrebi, dok kada lekar nije uz pacijenta, tada se po pravilu prepisuju jake doze i veći broj doza, što nije dobro po pacijenta.  

    Smeštaj je rezervisan za pacijente iz inostranstva i iz drugih gradova Srbije. Iako ima i pacijenata iz Beograda koji bi želeli da provedu vreme u apartmanima, kako bi bili sigurni da ih niko neće videti dok rad ne bude gotov, za time više nema potrebe, jer u ordinaciji Cvejanović svi pacijenti odmah dobijaju privremene krunice. Poenta boravka u apartmanima su redovne kontrole, ušteda, kao i skraćivanje vremena potrebnog za dolazak do ordinacije, a ne sakrivanje od tuđih pogleda. Pacijenti koji borave u apartmanima često žele i da se zadrže nešto duže, ali to se ne preporučuje, jer tako onemogućavaju nove pacijente da posete apartmane. Doduše, otvorena je mogućnost da pacijenti ostanu do kraja rada, uz malu doplatu, ako nema drugih pacijenata koji bi koristili apartmane. 

    Dentalni turizam, raspored po danima za pacijente - Hollywood Smille

    Za planiranje posete zubaru radi krupnijih radova, posebno kada je u pitanju dentalni turizam, ključno je da pacijent unapred zna kog dana će se odvijati koja faza zahvata. Tako pacijent može da planira koje dane će iskoristiti za obilzak Beograda, kada je najbolje da se vidi sa nekim, pa čak i kada je najbolje da zakaže video pozive sa porodicom ili radi posla. 

    Hollywood smile je rad čije je omasovljavanje najviše uticalo da Beograd, a posebno ordinacija Cvejanović, postanu popularna destinacija za dentalni turizam. Rad podrzumeva postavljanje krunica ili faseta na skoro sve ili sve zube (najmanje 24 zuba), tako da se dobije savršen osmeh koji može biti više ili manje blještav, zavisno od želje pacijenta. Hollywood smile rad deluje izuzeto privlačno, jer se svaka krunica kreira tako da savršeno naleže na desni, pri čemu postavljanje kermičkih krunica obično okončava i zapaljenje desni, jer više nema međuprostora u kome se bakterije razvijaju. 

    Vrlo su važne i dve osobine Hollywood smile zahvata koje se ne odnose na estetiku, a to su trajnost rada i očuvanje zubne mase. Budući da se krunice postavljaju na obrušene zube, Hollywood smile čuva koren i centralni deo zuba, koji u tom obrušenom stanju traju doživotno dugo, i samo je krunice ponekad potrebno zameniti posle 10-15 godina. Iako brušenjem pacijent gubi do 40% zubne mase, pacijentu koji poseduje Hollywood smile nikada neće biti potrebni implanti, tako da dugoročno dobija, budući da prirodni zubi kod 90% pacijenata ne traju doživotno. 

    Iz ovog razloga, Hollywood smile postaje rešenje za koje se sve češće odlučuju i pacijenti u tridesetim godinama koji nisu zadovoljni izgledom svojih zuba. Njima Hollywood smile donosi daleko viši kvalitet života, budući da ih očekuju barem još tri decenije intenzivnih socijalnih interakcija. Čekanje da budu u četrdesetim ili pedesetim da bi dobili rad koji svakako planiraju znači 10 ili 20 izgubljenih godina tokom kojih su mogli dobro da izgledaju. 

    Kalendar radova

    Dani uoči počekta zahvata: Poželjno je da pacijent dođe u Beograd jedan dan pre početka zahvata. To je prilika za naš tim da i uživo upozna pacijenta koji je obavio online pregled i da se pacijent odmori, jer je prvi dan zahvata najnaporniji.   

    Prvi dan Hollywood smile zahvata - Prvi dan pacijent provodi više u ordinaciji nego u apartmanu, jer je to dan kada se bruse zubi, bilo u lokalnoj ili u potpunoj anesteziji. Pacijent istog dana dobija privremene krunice.

    Drugog dana zahvata pacijent već može da izlazi iz apartmana, noseći privremene krunice. Lekari prate stanje pacijenta, i ako se utvrdi da su privremene krunice adekvatne i nema bolova, pacijent može da se spremi da narednog dana napusti apartman i ordinaciju. 

    Od ovog trenutka pacijent može da bira da li će otići kući ili će ostati u apartmanu uz doplatu od 30€ po noćenju, tokom 4-5 dana koliko prisustvo pacijenta u ordinaciji nije potrebno. Pacijenti koji su došli automobilom ili povoljnim letovima iz Evrope najčešće se vraćaju kući tokom tih nekoliko dana, koliko se čeka na definitivne krunice. 

    Oko 10 dana posle brušenja, gotove bezmetalne, metalokeramičke ili kombinovane krunice stižu u ordinaciju i ponovo je potrebno pristustvo pacijenta, ovog puta u trajanju od dva dana. Smeštaj je, naravno, ponovo besplatan. Ova dva dana potpuno su drugačija od prvog boravka, jer nema napornih radova, već se definitivne krunice samo probaju, po potrebi koriguju i napokon postavljaju, čime je rad završen. 

    Iz primera Hollywood smile rada evidentno je koliko je smeštaj u ordinaciji superiorno rešenje za pacijenta. To je najuočljivije tokom drugog i trećeg dana, jer pacijent ne mora da putuje do ordinacije kada je najosetljiviji, a budući da ga aparmtan čeka kada se vrati na drugu fazu zahvata, pacijent može bez brige da se vrati između prvog i drugog dela zahvata. 

    Dentalni turizam, raspored po danima za pacijente - All on 6 

    Dok je za Hollywood smile zahvat poželjno da pacijent bude smešten u ordinaciji, za ALL ON 6 rad je to od suštinske važnosti. Hollywood smile podrazumeva postavljanje krunica na sve zube, što znači da u radu nema hirurškog elementa. Sa druge strane, ALL ON 6 je zahvat za rešavanje problema bezubosti i delimične bezubosti koji uključuje implante, zbog čega je posebno bitno da se pacijent bliže prati i da mu se pruži sva potrebna pomoć. 

    stomatoloska ordinacija cvejanovic ugradnja implantata

    ALL ON 6 zahvat je nastao kada je uočeno da je šest implanata dovoljno da nosi teret kompletne keramičke vilice i kada je pronađen način da se 14 i više keramičkih zuba postavi na tih šest implanata. Genijalnost ovog rada ogleda se u tome da se ne postavljaju pojedinačni veštački zubi na svaki implant ili po dva zuba na implant, već implanti nose veoma laganu ali i ekstremno snažnu titanijumsku konstrukciju. Oko ove konstrukcije nalazi se keramika, tako da ALL ON 6 rad spolja izgleda kao niz odvojenih zuba, dok je suštinski reč o jednodelnom radu. Pošto je rad monolitan, on se veoma lako šrafi na ugrađene implante. Pacijent rad nikada ne skida, ali zubar ga može lako skinuti u slučaju da su potrebne reparacije. 

    Ovaj tip rada dobijaju pacijenti koji kojima su preostali zubi već u toliko kritičnom stanju da se očekuju skoro ispadanje, uglavnom zbog paradentoze. Mnogi pacijenti koji imaju oko 20 preostalih zuba spadaju u ovu grupu, iako se možda ljudima koji ih znaju ne čini da se oni već mogu smatrati bezubim pacijentima. U završnim fazama paradentoze baketerije uništavaju sam koren zuba, zubi su tamni i klate se, zbog čega se tim pacijentima savetuje da se ne muče, već da izaberu ALL ON 6 rad što ranije. Njima će preostali zubi biti izvađeni (prosečan ALL ON 6 pacijent u ordinaciji Cvejanović poseduje 12-16 zuba), implanti će biti ugrađeni na pravilnim razmacima i pacijent će na tek ugrađenim implantima momentalno dobiti privremeni plastični rad.

    Međutim, budući da je reč o hirurgiji (vađenje zuba) i složenom implantskom zahvatu, najbolje je da pacijent tokom naredna tri dana ostane pod supervizijom lekara. Kao i kod Hollywood smile rada, pacijent će kasnije ponovo doći u ordinaciju i u svoj smeštaj, kako bi probao i preuzeo definitivni rad, ali sa tom razlikom što je pauza u ovom slučaju tri meseca, koliko je potrebno da implanti potpuno srastu sa vilicom. 

    Kalendar radova

    Dani uoči počekta zahvata: Kao i kod Hollywood smile zahvata, poželjno je da pacijent dođe u apartman i u ordinaciju dan ranije, da se  upoznamo i da se pripremi za rad.

    Prvi dan zahvata: Pacijentu se vade preostali zubi. U mnogim slučajevima, kada su zubi već na samom kraju svog životnog veka, vađenje nije ni dugo ni komplikovano. Pacijentu se odmah ugrađuju implanti na pozicijama na kojima su bile dvojke, četvorke i šestice, a zatim se rane zašivaju.

    Naredna 2-3 dana: Pacijent se pažljivo prati i reaguje se na znake otoka, uz terapiju koja sprečava pojavu infekcija. Često se već drugog dana može konstatovati da je zahvat potpuno uspeo i tada pacijent dobija privremeni plastični rad. Kao i kod Hollywood smile rada, pacijent je slobodan, ali pošto je pauza daleko duža, pacijent sada svakako odlazi kući. 

    Tri meseca kasnije, pacijent šalje rengen snimak iz koga se može preliminarno utvrditi da li su se implanti sasvim učvrstili u vilici. Ako je to slučaj, pacijent dolazi u ordinaciju Cvejanović, gde ga čeka definitivni ALL ON 6 titanijumsko-keramički rad. Šrafljenje samog rada traje 1h i pacijenti najčešće ne moraju ni da prespavaju u ordinaciji. Ako su potrebne krekcije na radu, pacijent može besplatno ostati u apartmanu dan ili dva dok se korekcije ne obave. Čak i ako za time nema potrebe, pacijent je dobrodošao da ostane u apartmanu jedan dan, jer je naravno nerealno da odmah putuje nazad.

    Dodatne pogodnosti za pacijente iz inostranstva

    Pacijenti ne moraju da brinu o dolasku do ordinacije, jer će ih na aerodromu “Nikola Tesla” čekati naš vozač, koji će ih po završetku zahvata voziti i u suprotnom pravcu. Hollywood smile zahvate moguće je zakazati tako da pacijent dolazi tokom dva uzastopna vikenda, što znači da neće propustiti nijedan dan na poslu. Za pacijente iz zemalja u kojma nije lako nabaviti 3D ortopan snimak, pacijent će biti odmah po dolasku i smeštanju u ordinaciju biti odvezen na digitalno snimanje zuba, tako da ne mora da troši visoke iznose u svojoj zemlji na 3D snimak. 

    Čak i u eri koronavirusa, dentalni turizam ne posustaje, posebno kada su u pitanju pacijenti iz zemalja gde je testiranje tako rašireno da nema “skrivenih” Covid slučajeva, kao što je recimo Nemačka. Naša ordinacija je takođe potpuno bezbedna, o čemu svedoči da nismo registrovali nijedan slučaj koronavirusa kod naših pacijenata tokom sedam dana posle posete ordinaciji, zahvaljujući nizu mera koje primenjujemo. Budući da su apartmani u sastavu ordinacije, ne postoji način na se pacijent zarazi tokom boravka u Srbiji, što se pokazalo kao još jedna, iako neočekivana prednost smeštaja za pacijente u ordinaciji Cvejanović.

    Pacijneti kojima je potreban neki od definitivnih radova, bilo da su to pomenuti Hollywood smile i ALL ON 6 a zatim i fasete, ALL ON 4 ili proteza na drikerima, mogu kontaktirati ordinaciju Cvejanović putem sajta ordinacijacvejanovic.com, kao i Instagram i Facebook profila. 

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.