Dedinje, beogradski Beverli Hils

Blog / Upoznajte Beograd

  • Sadržaj
  • Kada su u pitanju elitna naselja u Beogradu, Dedinje se nalazi među prvim naseljima na toj listi. Istina, ovaj kraj grada je oduvek bio poznat kao elitniji deo Beograda. Autentične vile, koje su se nekada ovde gradile u privatne svrhe mnogih uticajnih ljudi, danas čak i imaju značajnoh udela u gradskom turizmu i važe za prave turističke atrakcije. Može se reći da se upravo na Dedinju Beograd smestio sam vrh gradske elite, poznati i ugledni ljudi.. Pored impozantnih građevina luksuzno naselje poznato je po velikom broju poznatih ličnosti, koji ovde žive i tako dodatno daju popularnost ovom delu grada. Srpski džet-set ovu lokaciju najčešće bira kao mesto za izlaske i noćni život. Investitori se često odlučuju za izgradnju mnogih objekata, kako poslovnih, tako i ugostiteljskih, upravo na Dedinju zbog bogatijih klijenata.

    Dedinje Beograd - Diplomatsko i kraljevsko naselje

    Otmeno naselje se nalazi na opštini Savki venac, jednoj od najstarijih opština u Beogradu. Zauzima deo od Topčiderskog brda i Topčiderske reke, Banjičke šume, Senjaka i Mostara. Omeđeno je prometnim ulicama - Teodora Drajzera, Ljutice Bogdana, Užička i Tolstojeva. Teško je zamisliti da je prostor Dedinja prvobitno bio prekriveno njivama, vinogradima i voćnjacima. Širenje naselja počinje nakon Prvog svetskog rata, a postaje sve poznatije nakon građenja prvih vila porodice Karađorđević. Kraljevska porodica izabrala je Dedinje Beograd za lokaciju svojih budućih dvorova! Od tog trenutka su mnogi imućni Beograđani i svi bogatiji trgovci, bankari, političari i drugi uglednici počeli sa izgradnjom letnjikovaca i bašta, koji su se mogli opisati samo raskošnim epitetima, a potom niču i prve privatne vile. 

    Nakon Drugog svetskog rata su ovde izgrađene savremenije i modernije stambene zgrade na obodima naselja i duž glavnih ulica što je naselju donelo urbaniji značaj. Glavne ulice ovog kraja, koje su ujedno i najprometnije, su Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića, Neznanog junaka, Teodora Drajzera i Ljutice Bogdana. Centar ovog naselja je raskrsnica ove četiri ulice.​

    Ovo je jedan od najlepših i najšumovitijih krajeva Beograda, zbog toga i ne čudi što je utisak koji se dobija po ulasku u Dedinje vrlo drugačiji od drugih delova grada. Naselje uglavnom čine privatne rezidencije, kao i predratne vile koje su danas od izuzetne arhitektonske vrednosti, kraljevski kompleks, ambasade i rezidencije ambasadora. Predstavnici stranih država biraju Dedinje Beograd za svoju rezidenciju zbog čega je naselje poznato i kao diplomatsko naselje. Tu su ambasade Alžira, Sjedinjenih Američkih Država, Čilea, Danske, Indije, Indonezije, Irana, Iraka, Kine, Izraela, Libije, Koreje, Meksika, Palestine, Malezije, Portugala, Rumunije, Švedske, Ukrajine, Zimbabvea i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

    Dedinje Beograd poznato je po raskošnim kapijama, upečatljivim fasadama, velikim imanjima, kućama sa fontanama, letnjikovcima i bazenima. Visoke kapije koje čuvaju stanovnike Dedinja od radoznalih pogleda prolaznika čuvaju drvoredi jablana i javora. Interesantan je podatak da su cene nekretnina na Dedinju najviše u regionu. Zelene površine i šumovite ulice čine naselje prijatnom oazom daleko od buke i gradske vreve.

    Prve vile na Dedinju projektovale su poznate arhitekte i nazvane su po svojim vlasnicima - uglednim trgovcima, zanatlijama i političarima. Na Dedinju se nalazi nekoliko vila zaštićenih kao beogradski spomenici kulture - Škarina vila, kuća inženjera Riharda Škarke iz 1927. godine, vila Stevke Milićević iz 1930. godine ili vila Olge Mos iz 1938. godine.

    Šta sve možete posetiti na Dedinju?

    Dedinje Beograd važi za veoma luksuzno naselje, ali istovremeno ima i veliki kulturni, istorijski i turistički značaj. Kada dolaze u posetu Beogradu, turisti iz celog sveta izaberu da posete kraljevski kompleks na Dedinju i Muzej istorije Jugoslavije ili da prošetaju prelepim Hajd parkom, posete beogradski hipodrom i stadione Crvene zvezde i Partizana ili prate put Topčiderske reke do velelepnog Topčiderskog parka.

    Kraljevski kompleks

    Dom dinastije Karađorđević najpoznatija je turistička atrakcija u elitnom naselju. Dvorski kompleks zauzima površinu od nekoliko stotina hektara gde je izgrađen Kraljevski ili Stari dvor i noviji Beli dvor. U okviru kompleksa se nalazi crkva Svetog apostola Andreja Prvozvanog. Početak gradnje bila je 1924. godina prema želji kralja Aleksandra I da to bude porodična rezidencija i dvor, a kompleks je završen 1929. godine. Impozantna palata izgrađena je sa primesama vizantijskog stila kao deo uglednih arhitekti Živojina Nikolića i Nikolaja Krasnova. Dvorska kapela crkve osmišljena je po uzoru na Kraljevu crkvu u Studenici i vešto je oslikana umećem ruskih slikara.

    Dvorovi su okruženi pergolama, parkovima, bazenima, paviljonima i koncertnom terasom. Svaka prostorija u dvoru je raskošno i pažljivo opremljena što se vidi već na samom ulazu u Svečani hol, koji je ukrašen replikama fresaka iz manastira Sopoćani i Dečani. Kako se Kraljevski dvor nalazi na uzvišenju, sa ovog mesta se pruža veličanstven pogled na Dedinje Beograd, Topčider, Košutnjak i Avalu. Dvorovi su služili kao rezidencija kralju Aleksandru I, kralju Petru II i prestolonasledniku Aleksandru II i njegovoj porodici.

    Zgrada novog dvora ili Belog dvora izgrađena je kao rezidencija za sinove kralja Aleksandra I Petra, Tomislava i Andreja, a raskošan izgled poveren je arhitekti Aleksandru Đorđeviću. Dvor je izgrađen 1937. godine i služio je kao rezidencija kneza Pavla Karađorđevića nakon iznenadnog ubistva kralja. Stari i novi dvor poseduju izuzetne kolekcije slika, skulptura i dela primenjene umetnosti neprocenjive vrednosti i biblioteke sa nekoliko desetina hiljada rukopisa. 

    Posete Kraljevskom kompleksu organizuju se u saradnji sa Turističkom organizacijom Beograda svakog vikenda od aprila do oktobra meseca. Posetioce sve vreme prati profesionalni turistički vodič, koji će im dati važne informacije u vezi sa istorijom, kulturom i umetnosti na dvoru. Posete se organizuju sredom, subotom i nedeljom u prepodnevnim časovima, a obilazak traje dva sata.

    Muzej istorije Jugoslavije i Kuća cveća

    Druga najposećenija stanica na Dedinju je Muzej istorije Jugoslavije. Najveći razlog tome je Kuća cveća - grobno mesto Josipa Broza Tita i Jovanke Broz. Interesantno je da je Kuća cveća izgrađena 1975. godine kao zimska bašta po želji Tita i nazvana “Cvećara”. Muzej istorije Jugoslavije je jedna od najposećenijih muzejskih ustanova u Beogradu, koja se bavi proučavanjem, prikupljanjem i izložbom predmeta u oblasti istorije Jugoslavije. Impozantnu zbirku čini zbirka primenjene umetnosti, likovna zbirka, etnološka zbrika, neobična zbirka štafeta, arheološka zbrika, arhivska građa i odlikovanja Josipa Broza Tita. 

    Vila mir

    Vila mir, rezidencija u naselju Dedinje Beograd, poznata je kao Ovalna zgrada i trebalo je da posluži kao rezidencija Josipa Broza Tita. Predsednik SFRJ se u vilu nikada nije uselio, ali je vila dugi niz godina bila dom predsednika Jugoslavije Slobodan Milošević i povremeno se ovde sastaju delegacije Republike Srbije i Republike Srpske. Vilu mir mnogi smatraju najimpozantnijom i najlepšom građevinom u celom Beogradu. Takav stav nije bez razloga, a u to su mogli da se uvere posetioci dok je zgrada bila otvorena za javnost.
    Deo vile bio je otvoren za javnost kao spomen-zbirka Josipa Broza Tita gde su bili izloženi njegovi lični predmeti, kao i pokloni koje je dobijao od drugih državnika. 

    Hajd park

    Po uzoru na Hajd park u Londonu i Dedinje Beograd ima svoj Hajd park! Tačno između Dedinja i Senjaka nalazi se park-šuma sa uređenim stazama za trčanje, šetnju, rekreaciju i fitnes. Centralni deo čini staza oivičena drvoredom platana. Deo za rekreaciju čini 12 sprava za vežbanje na otvorenom. Pešačke staze i park su osvetljeni i popločani što ga čini idealnim mestom za šetnju i odmor. Poseban deo sa igralištem namenjen je najmlađim posetiocima.

    Topčiderski park

    Topčiderski park je jedan od najstarijih i najlepših parkova u Beogradu, a malo ko zna da park postoji više od 150 godina. Za početak njegovog uređenja zaslužan je knez Miloš Obrenović, koji je želeo da na Topčideru izgradi rezidencijalni kompleks za sebe i svoju porodicu. Angažovani su najbolji i najveštiji slikari i arhitekte, pa je park uređen u modernom engleskom stilu - vijugave staze, česme i fontane. Topčiderski park ima posebnu čar, a to je bujno rastinje, potok i manja jezera. Topčiderski park brzo je postao model za uređenje drugih parkovskih površina u celoj Srbiji.

    Najpoznatiji stanari parka su platani, posađeni još 1831. godine, koji su sačuvani sve do danas. Jedan od njih se nalazi ispred Konaka kneza Miloša i podseća na zaštitnika i čuvara parka. Od objekata se u parku nalazi Konak kneza Miloša otvoren za posetioce, Topčidrska crkva Svetih apostola Petra i Pavla, crkveni konak, skupltura Žetelica, Obelisk i spomenik Arčibaldu Rajsu.

    Dedinje - zdravstveni i sportski centar

    Pored raskošnih vila, porodičnih kuća i novih stambenih zgrada, ambasada i rezidencija, Dedinje je važan zdravstveni centar. Ovde se nalazi Kliničko-bolnički centar “Dragiša Mišović - Dedinje”, jedna od najvažnijih zdravstvenih ustanova u Beogradu. Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje je jedna od vodećih ustanova u Srbiji i regionu, koja pruža usluge iz oblasti kardiologije, kardiohirurgije, vaskularne hirurgije i transplatacije već više od 40 godina. Važna ustanova je i Klinika za rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” u Sokobanjskoj ulici. Iz zdravstvenih razloga, kao i zbog sportskih dešavanja, veliki broj gostiju se odlučuje da Apartmani Dedinje budu njihov smeštaj prilikom posete našem glavnom gradu.

    Najpoznatiji stadioni Beograd se nalaze u elitnom naselju Dedinje gde igraju dva večita rivala Crvena zvezda i Partizan. Pored toga, Dedinje ima svoj istoimeni fudbalski klub osnovan 2014. godine. Navijači nose popularan naziv “Milioneri”. Klub još uvek nema svoj stadion, te utakmice igra na stadionima FK Brodarac i RFK Grafičar.

    Poznati stanari Dedinja

    Poznato je da na Dedinju žive poznate ličnosti. Najčešće su to pevači sa domaće muzičke scene, koji uživaju u svojim raskošnim vilama skriveni od očiju javnosti. Na početku naselja se ističe vila pevačice Svetlane Cece Ražnatović gde živi sa svojom porodicom. Drugi poznati stanari elitnog naselja su pevačica Vera Matović, Jelena Karleuša i fudbaler Duško Tošić, porodica Karić, a dugo godina je to bio i Zdravko Čolić. 

    Mnogi posetioci ovog kraja se nadaju kako će ugledati nekog od svojih muzičkih ili sportskih idola. Poznato je i da mnogi današnji političari imaju svoje placeve na Dedinju, vile o kojima mnogi maštaju i priželjkuju da jednog dana žive ovakvim životom. Mnogi proslavljeni sportisti i biznismeni su svoje domove sagradili upravo na Dedinju. Spisak poznatih i bogatih ličnosti koje ovde žive ide u nedogled, pa ćemo tu stati sa nabrajanjem. Zbog prelepih vila i građevina, ljudi iz šale Dedinje nazivaju "srpskim Beverli Hilsom". 

    Kako do Dedinja?

    Dedinje je odlično povezano sa drugim delovima grada i ne nalazi se daleko od svih važnijih ustanova. Do centra grada od Dedinja je potrebno svega 15 minuta vožnje, a ni Novi Beograd nije daleko. U blizini naselja se nalaze Beogradski sajam i Ada Ciganlija do kojih se stiže za svega nekoliko minuta. Ka naselju saobraćaju redovne i noćne autobuske linije, kao i trolejbusi.

    Trojelbusi

    • 40 Zvezdara - Banjica
    • 41 Studentski trg - Banjica

    Autobuske linije

    • 42 Slavija /Birčaninova/ - Banjica - Petlovo brdo
    • 49 Banovo brdo - Pere Velimirovića
    • 78 Zemun - Banjica
    • 94 Blok 45 - Miljakovac 1
    • E7 Pančevački most - Petlovo brdo

    Noćne autobuske linije

    • 47 Trg republike - Resnik
    • 48 Trg republike - Miljakovac 2

    Beogradski Beverli Hils

    Dedinje Beograd zaista podsećaju na Beverli Hils, deo grada koji je naseljen bogatim stanovništvom. Dovoljno je prošetati ulicama elitnog naselja kako bi se shvatilo da “beogradski Beverli Hils” sasvim pristaje Dedinju. Zahvaljujući drvoredima i prirodnom zelenilu raskošne vile izgledaju još raskošnije i primamljivije. Bogato zelenilo pomaže poznatima i imućnima da sačuvaju svoju privatnost od budnih očiju radoznalih prolaznika i upornih novinara.

    Ukoliko i Vi želite da budete deo elitnog naselja i boravite nadomak raskošnih vila, preporučujemo Vam da rezervišete apartmane iz naše ponude. Iako nisu toliko prostrane strukture kao vile i porodične kuće, opremljeni su moderno i luksuzno prema trendovima koje diktira život na Dedinju.

     

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.