Da li ste spremni za Noć veštica u Beogradu?

Blog / Kultura Dogadjaji u Beogradu

  • Sadržaj
  • Noć veštica ili Halloween se obeležava širom sveta, svake godine istog datuma - u pitanju je 31. oktobar. Noć veštica je idealna prilika za kostimirane zabave ili jednostavnije - maskanbal. Tog dana svi se trude da odaberu što bolji i originalniji kostim kako bi makar na taj jedan dan osetili kako je to biti neko drugi.

    Noć veštica

    Iako je Noć veštica praznik koji se pretežno obeležava u zapadno-hrišćanskim državama, poslednjih godina veliku popularnost doživljava i u Beogradu. Svi znamo da je za Noć veštica potrebno maskirati se u duhove, kosture, zombije i ostalo, ali da li znate razlog zašto je to tako?

    “Trick or treat”

    Popularan praznik Noć veštica se obeležava 31. decembra što je prema zapadnoj tradiciji praznik pred obeležavanje praznika Svih svetih - kada se slave svi sveci koje crkva smatra svetima i oni za koje se veruju da su sveti. Noć veštica u zapadnim državama predstavlja prvi od tri dana kada se sećamo mrtvih, svetaca i mučenika.

    Aktivnosti vezane za ovaj praznik su izuzetno zanimljive - održavanje maskenbala, rezbarenje bundeva, ukrašavanje dvorišta, gledanje horor filmova i čitanje strašnih priča. Takođe, najviše se u Americi održava skupljanje slatkiša “Smicalica ili poslastica?” (“Trick or treat”), kada deca idu od vrata do vrata u komšiluku skupljajući slatkiše.

    Smatra se da su migranti iz Irske, koji su naseljavali Severnu Amerku, preneli ove tradicije u ovu zemlju. Danas u Americi u proslavljanju Noći veštica učestvuje više od 150 miliona ljudi. Tako se danas Noć veštica proslalja u gotovo svim zapadnim državama, Ujedinjenom Kraljevstvu, Švedskoj, pa čak i u Japanu, Australiji i na Novom Zelandu.

    Istorija Noći veštica

    Nastanak praznika Noć veštica ima nekoliko predanja kako je nastala, jedno potiče iz keltskog doba, a jedno iz rimskog. Kelti su 01. novembra obeležavali kraj poljoprivrednih radova, žetve i dočekivali novu godinu. Bili su uvereni da toga dana mrtvi ustaju iz grobova i poslednji put dolaze među žive, pa su se Kelti od straha maskirali.

    Ime “Halloween” i potiče od Kelta od reči “All Hollow’s Eve” - “Veče svih svetih”. Rimljani su u noći između oktobra i novebra ostavljali tanjire sa hranom na pragu kuće kako bi pomogli zlim duhovima i dušama mrtvih da se odobrovolje i ostavljali su izdubljene repe i krompir sa upaljenim svećama kako bi duše lakše našle svoj put kući.

    Neke od tradicija su se prenele i na Srbiju. Iako se ne održava skupljanje slatkiša od vrata do vrata, biranje maštovitih kostima i maskenbali su i te kako ušli u našu tradiciju.

    Da li Vam je potrebna bundeva za Noć veštica?

    Noć veštica ne može da prođe bez rezbarenja bundeva. Bundeve oživljavaju nakon što im se izrezbare oči, nos i usta. Dodajte tome sveću unutar bundeve i dobili ste ukras bez kog Noć veštica ne bi bila poznata. Iza priče o bundevi stoji legenda koja nas vraća davno u prošlost. Iako je u istoriji poznato da su Kelti i Rimljani imali svoje običaje sa sećom i osvetljavanjem tokom ovog praznika, legenda o farmeru Džeku je postala znatno popularnije objašnjenje.

    Naime, irska legenda kaže da je jednom davno živeo farmer i kovač Džek, koji je imao veliki porok - piće i kockanje. Džek je bio poznat kao velika škrtica, ali i kao veoma domišljat čovek. Prema predanju, Džek nagodio sa samim Đavolom da mu proda dušu u zamenu za jedan novčić kako bi kupio piće. Đavo je ispunio svoj deo dogovora i pretvorio se u novčić.

    Bundeva za noć veštica

    Kako je Džek bio domišljat, Džek je novčić stavio u džep gde se nalazio krst zbog čega Đavo nije mogao da se vrati u svoj prvobitan oblik. Nakon što je Đavo obećao da neće tražiti Džekovu dušu u narednim godinama, farmer je pustio Đavola da povrati oblik. Nakon deset godina Džek je ponovo uspeo da prevari Đavola, zbog čega nakon smrti nije mogao biti primljen u Raj. 

    Međutim, nije mogao biti primljen ni u Pakao. Na vratima ga je dočekao Đavo, koji ga je oudio da večno luta mrakom. Na vratima mu je Đavo dao samo malo ulja. Kako je u džepu imao samo repu, Džek je izdubio glavu repe i sipao ulje u nju. Tako j Džek O’Lantern postao simbol duše koja večno luta mrakom, jer ne može da pronađe svoj put kući.

     Noć veštica - Drugi najveći praznik na svetu 

    Naime, Noć veštica nije samo ultra-popularni film sa Majk Majresom koji večito proganja Džejmi Li Kertis. Noć veštica je, verovali ili ne, drugi najveći praznik (posle Božića) koji se slavi u svetu. Ukoliko se plašite ovog dana, niste jedini. Samnehofobija je strah od ovog praznika i nije retka pojava.

    Pretežno u zapadnim zemljama, ceo oktobar podređen je ovom prazniku koji dolazi na kraju meseca. Ovoga dana gledaju se horor filmovi, pričaju strašne priče i priređuju se kostimirane zabave! Globalizacija i uticaj zapadne kulture dovele su do toga da je Noć veštica počela da se obeležava i na našem podneblju.

    Noć veštica u Beogradu 

    Kao i poslednjih, tako i ove godine, proslava u čast Noći veštica biće organizovana na više mesta u glavnom gradu. Mnogobrojni restorani u Beogradu pripremaće specijalne jelovnike u skladu sa ovim praznikom (da li će bundeva biti na jelovniku?), a na ulicama ćemo moći da vidimo mnoštvo veštica, Marvelovih junaka i zombija koje vidjamo u seriji Walking Dead. Najbolje od svega je što pravila nema! Na taj jedan dan budite ono što ste sanjali da postanete kad ste bili dete- doktor, astronaut, stjuardesa, Supermen. Ideja je bezbroj, na Vama je samo da budete maštoviti.

    Svake godine i naši najmlađi sugrađani moći će da osmisle i obuku svoj kostim. Maskenbal za decu biće organizovan 31. oktobra na nekoliko mesta. Biće mnogo slatkiša, mnogo kostima i mnogo zabave, a najbolji kostim dobiće nagradu. Idealna prilika da deca pokažu svoju kreativnost, ali je svakako poenta da svako dete uživa u tom danu.

    Noć veštica - Bal pod maskama

    Glavni maskenbal, koji svi ljubitelji kostima željno iščekuju, biće održan u klubu Drugstore, u Bulevaru Despota Stefana. Go2 Halloween žurka već godinama unazad organizuje maskenbal pod veoma maštovitim sloganima! Pored fenomenalnih kostima, ovo veče obeležiće i nastupi svetski poznatih DJ-eva! Go2 Halloween je autentična žurka, koja već jedanaest godina okuplja hiljade kostimiranih kreativaca, koji jednom godišnje puste mašti na volju i stave (ili skinu) svoje maske premijerno u okviru ovog događaja.

    Bal pod maskama za noć veštica

    Dakle - istina ili izazov? Odluka je na vama! Ulaznice za ovaj spektakularni događaj koji će okupiti na hiljade ljudi u originalnim kostimima, možete kupiti putem interneta ili u nekoj od Eventimovih prodajnih mesta. Za sve one koji dobrovoljno daju krv u ponedeljak 29.10. od 13-18 časova u Institutu za transfuziju krvi obezbeđen je mali znak pažnje, dve ulaznice za maskenbal! Ovo je veče kada mozete da budete neko drugi i uživate u toj ulozi. Zaista jedan događaj gde se može iskazati maštovitost i kreativnost! Žurka pod maskama obično počinje u 22 h, 31. oktobra!

    U bioskopima Cineplexx je u nekoliko gradova u Srbiji, pa i Beogradu, održano veče posvećeno Noći veštica. Veče je posvećeno strašnim filmovima, originalnim kostimima i izrezbarenim bundevama. Po prvi put će se održati i Halloween Festival u periodu od 25. oktobra do 01. novembra u Treehouse centru u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića broj 6. Posetioci će tokom sedam dana moći da uživaju u muzičkim performansama grupe Institut i perkusioniste Papa Nika. Pored toga, na nekoliko mesta će biti emitovani horor filmovi.

    Go2Halloween Maskenbal

    Noć veštica je povod za veoma maštovite načine za proslavu. Jedna od proslava koje se iščekuju čim počne jesen jeste Go2Halloween maskenbal. Prva žurka pod maskama organizovana je 2010. godina i tokom godina je postajala sve zabavnija i posećenija. Koliko je maskenbal uspešan govori činjenica da ga poseti skoro 3.000 kostimiranih ljudi.

    Svaka proslava Noći veštica bila je organizovana na drugom mestu - KPGT, Depo magacin, Dom omladine, BelExpo centar, Mikser House, a dve prethodne godine je maskenbal organizovan u klubu Fabrika i Drugstore. Na žurkama posetioce su zabavljali DJ-evi popularnim domaćim i stranim hitovima. 

    Ono što je posetiocima omiljeno kod Go2Halloween proslava jesu vizuelni detalji i to što svaka proslava ima potpuno novu temu povezanu sa Noći veštica. Noć veštica se najbolje mogla upoznati kroz više nego upečatljivu scenografiju, pa su tako posetioci mogli da lutaju “Šumom Straha”, biraju između Raja, Čistilišta i Pakla, pretvore se u vampire ili da prođu kroz lokve krvi.

    Sve godine se traži nova tema maskenbala. Prethodne 2018. godine je tema glasila “Istina ili izazov”, a ove Noći veštica su kostimirani posetioci birali da li su dobri, loši ili zli - kako je glasio i naslov ovogodišnje proslave “Dobar.Loš.Zao”. 

    10 najpoznatijih veštica kroz istoriju

    Iza misterioznih priča za Noć veštica se nalaze istiniti događaji, kojima nas istorija uči. U prošlim vekovima je lov na veštice bio veoma aktuelan, jer su se veštice smatrale demonima. Tokom istorije su postojale žene koje su iz različitih razloga smatrane vešticama, te su zbog toga spaljivane na lomači. 

    1. Katarina Monvuazen ili La Vuazen je bila žena koja se bavila proricanjem iz dlana. Kako bi prehranila porodicu bavila se prodajom ljubavnih napitaka, otrova, praškova i lekova. Iako su njene mušterije bili pripadnici visokog staleža, uhapšena je 1860. godine i spaljena na lomači.
    2. Merga Bin je bila imućna žena u Nemačkoj tokom XVII veka. Optužena je za veštičarenje zbog sumnje da je kriva za smrt svog supruga i dece. Pred sudom je priznala krivicu i spaljena je na lomači 1603. godine.
    3. Salem je bila varoš u Masačustesu gde su se tokom 1962. godine mladim devojkama počele dešavati neobične stvari kao što su napadii vrištanje. Doktori i vračevi tog vremena su smatrale da su devojke imale veze sa đavolim poslovima. Za veštičarenje je optuženo nekoliko žena za koje se sumnjalo da se bave magijom i osuđene su na smrt vešanjem. O Salemu su snimljene serije i filmovi.
    4. Agnes Voterhaus je bila najpoznatija veštica u Engleskoj za koju se sumnjalo da neprijatelje ubija pomoću crne magije. Pred sudom je priznala sve optužbe nakon čeka je osuđena zbog veštičarenja.
    5. Mari Kterin Levo je živela u Luizijani tokom 1801. godine. Jedna je od retkih pravih “veštica”, koje nisu bile uhapšene niti optužene. Mari se bavila vudu magijom. kontrolom uma, čitanjem misli i telekinezom. Interesantna je činjenica da je nakon njene smrti ćerka nastavilla da se bavi ovim poslom.
    6. Maret Jendoster je dva puta bila osuđivana za veštičarenje. Prvi put joj je bilo oprošteno, ali već 1672. godine bila je spaljena na lomači zbog raznih rituala koji su smatrani đavoljim.
    7. Ursula Sotej ili Majka Šipton je bila poznata engleska vračara u XVI veku. Postala je poznata kao proročica i vidovnjakinja, jer su se mnoga njena predviđanja obistinila. Ursula nije bila optuživana za demonske radnje i bavila se vidovnjaštvom sve do svoje smrti.
    8. Angel de Barte je Francuskinja optužena za veštičarenje, jer se smatralo da je rodila sina Đavolu - polu-čoveka i pola-zmiju, biće koje se hrani bebama. Optužena je za veštičarenje nakon što su pojedine be eiz njenog okruženja misteriozno nestale. Pogubljena je 1275. godine nakon što je priznala krivicu.
    9. Alisa Kiteler je bila irska bogatašica, koja se bavila i zelenašenjem. Udavala se četiri puta i svaki njen muž je preminuo od neke bolesti. Alisa je optužena da je namerno davala otrov svojim muževima kako bi ih žrtvovala Đavolu. Osuđena je na smrt nakon što su u njenoj kući pronađeni nepoznati prahovi, ali j noć pred pogubljenje misteriozno nestala.
    10. Agnes Samson je bila škotska babica. Spaljena je na lomači u XVI veku nakon što je optužena da je bila među vešticama koje su crnom magijom prizivale olujnu nesreću za Noć veštica dok su kralj Džejms VI od Škotske i njegova supruga Anja bili u putu.

    Najoriginalniji kostimi za Noć veštica

    Noć veštica je vreme kada svako može biti originalan i pronaći kostim po kom će se izdvojiti u moru drugih kostimiranih ljudi. Tako se mnogi za kostim za Noć veštica odlučuju za lik omiljenog superheroja ili se maskiraju u nešto što su oduvek hteli da budu u detinjstvu. Uoči Noći veštica su se na internetu mogle pronaći ideje za originalan kostim za Noć veštica.

    To su bili ovi predlozi:

    • Jednorog
    • Wednesday Adams
    • Strašni klovn
    • Džoker
    • Harley Quinn
    • Jessica Rabbit

    Kostimi za noć veštica

    Trendu kostimiranja ne odolevaju ni holivudske poznate ličnosti. Na svojim profilima na društvenim mrežama pratioci mogu da vide kako su se njihove omiljene zvezde prerušile za Noć veštica. Mnoge zvezde su uklapale svoje kostime sa voljenim osobama i decom što je pratiocima bilo interesantno da komentarišu i nađu svog favorita.

    Nikada niste bili učesnik jednog ovakvog događaja pod maskama? Naša preporuka je da ugrabite priliku i da posetite Beograd 31. oktobra, na Noć veštica! Ukoliko nemate smeštaj u Beogradu, to ne treba da vas brine. Stan na dan Beograd ima najbolju ponudu za Vas.

    Po najpovoljnijim cenama, za već od 20 evra po danu, iznajmite savršen smeštaj u Beogradu. Izaberite svoj idealan apartman na dan, odaberite masku za Noć veštica i uživajte u nesvakidašnjoj zabavi.

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.