Detaljan vodič kroz cene na Zlatiboru - Koliko košta odmor na planini

Blog / Apartmani

  • Sadržaj
  • Zahvaljujući velikom turističkom potencijalu koji se razvio na ovoj planini, Zlatibor je danas definitivno najpopularnija lokacija u čitavoj zemlji. Tome nije doprinela samo njegova priroda koja svojim brdima, dolinama i šumama oduševljava posetioce, već i mnoštvo atrakcija i zanimljivosti koje mogu zabaviti apsolutno sve. Zlatibor svojim gostima nudi pregršt mogućnosti, čime se ova planina slobodno može porediti sa najvećim gradovima zemlje. Još jedan pokazatelj velike popularnosti Zlatibora jeste ta da je on posećen u svako doba godine, nezavisno od vremenskih prilika ili dešavanja. U nastavku priče posvetićemo se detaljnijem vodiču kroz cene na Zlatiboru, koje sigurno zanimaju sve turiste. 

    Cene smeštajnih jedinica na Zlatiboru - kakva je ponuda?

    Smeštajne jedinice na Zlatiboru se mogu pronaći na gotovo svakom ćošku, a u ponudi su hoteli, apartmani, različiti katuni i brvnare, kao i etno sela. Iako danas Zlatibor važi za jednu od skupljih destinacija, nedaleko od centra može se pronaći nešto jeftiniji i pristupačniji smeštaj. Važno je istaći da su sve smeštajne jedinice koje su u ponudi na Zlatiboru izuzetno opremljene, komforne i udobne, te da pružaju svakom posetiocu maksimalno opuštanje i odmor po meri. U zavisnosti od same lokacija zavisi i okvirna cena smeštaja, pa će tako smeštaj u samom centru biti daleko skuplji i atraktivniji nego onaj na periferiji planine. 

    Apartmani na Zlatiboru

    Cene i ponude apartmana

    Apartmani na Zlatiboru čine ujedno i većinsku ponudu smeštajnih jedinica na čitavoj planini. Svi apartmani koji su u ponudi su uredni, sređeni i komforni, a mnogi sadrže i motive planine, planinsku atmosferu i drvene ukrase što dodatno privlači turiste da ih izaberu. Cene apartmana na dnevnom nivou se kreću od 30 evra, dok ta cena u toku zimske sezone i novogodišnjih praznika može da bude i 100 evra po danu. Cene apartmana u samom centru kraj jezera mogu da budu i duplo skuplje, budući da su u pitanju mnogo atraktivnije i luksuzne smeštajne jedinice. 

    Wooden Valley Apartmani

    Najluksuzniji apartmani na Zlatiboru nalaze se u okviru apartmanskih naselja poput naselja Kraljevi konaci, Zlatiborski konaci, Monix Village, Green Hill Apartments Zlatibor i mnogi drugi. U pitanju su uglavnom kompleksi sa nekoliko zvezdica, koji pored osnovnih ponuda sadrže đakuzi, saunu ili neki drugi propratni sadržaj. U ovakvim smeštajnim jedinicama, jedno noćenje uglavnom košta oko 130 evra. 

    Cene hotelskog smeštaja

     Hotelski smeštaj na Zlatiboru je uglavnom luksuznog karaktera, te se i same cene kotiraju visoko. Većina hotela na Zlatiboru u ponudi ima i hranu, koja se negde dodatno naplaćuje. Pored toga, većina hotela na Zlatiboru u svom sastavu sadrži i prostor za masažu, đakuzi, saunu, bazen i ostale sadržaje za razonodu i opuštanje. Hoteli na Zlatiboru rađeni su na izuzetno kvalitetnom i visokom nivou, sa svim propratnim sadržajima koji su potrebni za savršen odmor i maksimalno opuštanje. Cene u hotelskim smeštajima se kreću oko 120 evra po jednom noćenju. 

    Apartmanski smeštaj na Zlatiboru

    Cena katuna i brvnara na Zlatiboru 

    Katuni i brvnare postaju sve popularniji izbor kada je u pitanju smeštaj na Zlatiboru, budući da oni na verodostojan način oslikavaju prizore zlatiborskih pašnjaka i čuvenih borova koji se nalaze na svakom koraku. Zbog takve planinske atmosfere ali i izuzetno dobre ponude, katuni i brvare postaju sve češći izbor turista. Svakako najpoznatija smeštajna jedinica u obliku brvnare jesu Zlatiborske brvare, u kojima jedna noć košta oko 120 evra. Međum, na periferiji planine moguće je noći katune i manje kuće u kojima je noćenje čak oko 40 evra. 

    Cene ulaznica za atrakcije na Zlatiboru 

    Zbog velike posećenosti turista širom regiona, svake godine na Zlatiboru nastane neka nova atrakcija ili zanimljivost koja iznova i iznova oduševljava sve. U nekoliko poslednjih godina dobra turistička ponuda Zlatibora nadmašila je svačija očekivanja, pa su tako atrakcije na ovoj planini došle u prvi plan. Svakako da je danas najprepoznatljivija atrakcija Gold Gondola, koja je zvanično puštena u rad u januaru 2021. godine. Ona povezuje centar Zlatibora sa Tornikom, a čitava vožnja traje 25 minuta. Pojedinačna karta za odrasle iznosi 1.200 dinara, dok je karta za decu 650 dinara. Ukoliko dolazite u grupi postoje određeni popusti, dok stanovnici opštine Čajetina plaćaju kartu 500 dinara, odnosno 350 dinara za decu. 

    Svakako treba spomenuti i čuveni El Paso City na Zlatiboru, koji predstavlja tematski park smešten na Vodicama, u prelepoj prirodi. Ujedno, El Paso predstavlja i kombinaciju dve kulture, budući da reka koja protiče kroz ovaj kompleks razdvaja isti na srpski i američki deo. Ovde se mogu videti različite brvnare, indijsko selo, kaubojski grad i mnoge druge zanimljivosti, što će posebno privuči kako starije, tako i one najmlađe. Cena ulaznica za odrasle iznosi 500 dinara, dok je cena za decu 350 dinara. 

    U selu Sirogojno, nadomak Zlatibora, nalazi se muzej na otvorenom pod nazivom Staro selo. On je ujedno i jedini muzej na otvorenom u Srbiji, a nalazi se pored crkve Svetog Petra i Pavla. Muzej na unikatan i jedinsten način predstavlja život i način življenja u zlatiborskom kraju tokom 19. veka, a unikatni predmeti će posebno dočarati duh toga doba. Cena ulaznice za odrasle iznosi 200 dinara, a za decu je cena 150 dinara. Mališani do 7 godina starosti ne plaćaju ulaz.

    Jedna od popularnijih atrakcija jeste i Stopića pećina, koja se nalazi na severoistočnoj strani Zlatibora, između sela Rožanstvo i Trnava. Od turističkog centra Zlatibora je udaljena oko 20 km. Stopića pećina danas predstavlja spomenik prirode, te zaštićeno prirodno dobro od izuzetnog značaja. Ova zlatiborska atrakcija može da se poseti u toku cele godine, svakoga dana, u okviru radnog vremena pećine. Cena za odrasle iznosi 250 dinara, dok deca plaćaju 150 dinara. 

    Besplatne atrakcije

    Druga trenutno najpopularnija atrakcija je Multimedijalna fontana, koja se nalazi na samom jezeru u centru Zlatibora. Na dnu jezera nalazi se Zvezdano nebo koje ima 200 svetlosnih tačaka, a čitav prizor izgleda kao pravi spektakl. Ovakvi prizori za sve su potpuno besplatni, što dodatno doprinosi popularnosti ove atrakcije. 

    Još jedna izuzetna zanimljivost koja će sigurno oduševiti turiste jeste teleskop na vidikovcu Gradina. Na samom vrhu se nalazi uređeni letnjikovac, a pogled kroz teleskop je potpuno besplatan, čime će turisti moći da uživaju u čarima okoline. Pored toga, na udaljenosti od oko 15 km nalazi se Prerast u selu Dobroselica. U pitanju su geomorfološka čuda prirode, a poseta ovom fenomenu potpuno je besplatna. 

    Cena atrakcija za decu na Zlatiboru 

    Najpopularnija atrakcija za decu svakako jeste Dino park Zlatibor, koji je zabavno-edukativnog karaktera i čini deci pravu zabavu i užitak. Daleko je od gradske gužve, gde će deca moći potpuno da se posvete avantura parku, zip line-u, streličarstvu, jahanju dinosaurusa i mnogim drugim aktivnostima. Cena ulaznica za decu iznosi 750 dinara, dok odrasli ulazak plaćaju 900 dinara. 

    Raspon cena i ponuda ugostiteljskih objekata na Zlatiboru

    Pored zaista velike smeštajne ponude i mnoštva atrakcija koje je moguće posetiti, Zlatibor je definitivno broj jedan kada su u pitanju tradicionalni specijaliteti i domaća kuhinja. Zbog toga, svuda su poznati čuveni zlatiborski ukusi, a mesta na kojima možete probati ove unikatne specijalitete je bezbroj. Na Zlatiboru postoji pregršt restorana, kafića, palačinkarnica i drugih ugostiteljskih objekata gde možete uživati u specifičnim ukusima zlatiborskog kraja. 

    Cena restorana na Zlatiboru 

    Restorani na Zlatiboru nude unikatne ukuse i atmosferu koja zauvek ostaje u sećanju. Neki od najpopularnijih restorana na Zlatiboru jesu Mačkat, Titova vila, Zlatni bor, Gostiljska vrela, Krčma Gaj, Rujno i mnogi drugi. Iz bogatog menija se uvek izdvajaju mešano meso, domaći gulaš, jagnjeće pečenje, dimljena rebarca na žaru ali i čuvena komplet lepinja koja je zaštitni znak ovog kraja. Cene su uglavnom slične u svakom restoranu, pa će tako ćevapčići sa lukom biti oko 700 dinara za jednu osobu, porcija svadbarskog kupusa biće oko 500 dinara,  dok će užički medaljoni biti oko 1200 dinara. Porodica koja ima četiri člana u proseku potroši oko 5.500 dinara tokom jednog ručka, dok jedna osoba može da ruča u zlatiborskim restoranima za 1.000 dinara. 

    Cena kafića i palačinkarnica na Zlatiboru

    Zlatibor ima veliku ponudu različitih kafića i palačinkarnica, u kojima se svi mogu okrepiti omiljenom kafom ili probati savršene kombinacije slatkih ukusa. Najpopularniji kafić je Grand Irish Pub, a rame uz rame sa njim su i Vendome, Akter, Alibi, Kraljev trg i drugi, dok je od palačinkarnica svakako najpoznatiji Milky. Cene obične, domaće se kafe se kreću oko 200 dinara, dok je nes kafa uglavnom između 300 i 350 dinara. Cene čajeva kreću se oko 250 dinara, dok je cena jednog piva oko 300 dinara. Najlepše palačinke ćete svakako probati u čuvenoj palačinkarnici Milky, gde palačinka košta u proseku oko 600 dinara, ali postoji još mnogo palačinkarnica gde možete naći savršene palačinke za samo 250 dinara. 

    Iako je Zlatibor poznat po nešto jačim cenama i luksuznijim smeštajnim jedinicama, itekako je moguće pronaći povoljan i jeftin smeštaj na periferiji planine. Ukoliko se ne nalazite u samom centru Zlatibora, moguće je pronaći vrlo prikladan smeštaj koji će ispuniti sva vaša očekivanja, a opet ćete uspeti da uštedite za zlatiborske specijalitete i prvu jutarnju kafu na terasi nekog kafića. Zbog toga, naš savet je da pažljivo istražite sve mogužnosti koje ova planina nudi, a sigurni smo da će naš kratak vodič kroz cene na Zlatiboru biti od velikog značaja. 

    Raspon cena smeštaja na Zlatiboru 

    Raspon cena smeštaja na Zlatiboru zavisi od mnogo faktora, a od presudnog značaja je sama lokacija na kojoj je smešten apartman, hotel ili neka druga smeštajna jedinica. Budući da je centar Zlatibora najatraktivniji svim posetiocima, cene su tu znatno više od periferije i udaljenih mesta planine. Takođe, usluga smeštajne jedinice umnogome određuje cenu, pa će tako smeštaj sa đakuzijem, saunom, brzim internetom, potpuno novim nameštajem i ostalim elementima značajno povećati cenu najma. U narednoj tabeli vam nudimo okviran raspon cena smeštaja na Zlatiboru: 

    Raspon cena smeštaja na Zlatiboru
    Naziv apartmanskog smeštaja Cena (od najniže) Naziv hotelskog smeštaja Cena (od najniže)
    Studio Maxi Dimitrijević 1 33 € Hotel Agape  60 €
    Dvosoban Apartman Lane Vip 50 € Vip Casa Club Zlatibor  70 €
    Trosoban Apartman Central Lux Zlatibor 80 € Idila Hotel & Spa 100 €
    Trosoban Apartman Lotus Zlatibor 120 € Hotel Zlatibor Mountain Resort & Spa 170 €
    Trosoban Apartman Wooden Valley 1 220 € Grand&Sky Hotel Tornik 200 €

     

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.