Božić u Srbiji

Blog / Kultura

Nova godina je prošla, i dok mi još uvek sumiramo utiske, odmaramo od proslava i nespavanja, novi praznik je tik iza ugla. Božić, kao proslava rođenja Isusa Hrista, predstavlja najbitniji hrišćanski praznik.

Pripreme za Božić kreću dosta ranije jer je potrebno uraditi dosta toga kako bi praznična gozba bila spremna na vreme. Kako pravila nalažu, ovaj sveti praznik se provodi u krugu porodice i na taj dan se ne obavljaju nikakvi poslovi. Božić treba da nas podseti na sve one tradicionalne vrednosti koje su nažalost mnogi zanemarili.

U duhu ovog praznika se obavljaju mnogi rituali, kao što je seča Badnjaka koji se unosi u dom, zatim unošenje slame koja se prostire po podu. Takođe, veoma je bitna i priprema česnice, koja je zasigurno jedan od najbitnijih obrednih kolača. Ona se lomi na delove, a običaj je da se u nju sakrije novčić čiji će pronalazač imati sreće i novca tokom cele godine. Na sam Božić, hrišćani odlaze na službu koja se održava u crkvi i tada svi oni koji žele da se pričeste to mogu da urade, nakon čega se vraćaju kući gde ih čeka bogata trpeza. Tog dana se na trpezi nalaze najraličitija jela od voća, povrća, mesa do hleba i raznih drugih jela. Postoji verovanje da će deca koja nešto pročitaju na Božić imati uspehe tokom školske godine. A ako tog dana pada kiša, veruje se da će godina biti veoma rodna.

Onima koji će Božić provesti van svoje kuće, stanovi za iznajmljivanje Beograd nude osećaj topline doma, svakako više nego bilo koja hotelska soba. 

 Ako ste Novu godinu proveli u nekom od klubova, na nekom gradskom trgu ili privatnim žurkama, Božić je praznik koji se obavezno provodi kod kuće. Nažalost, mnogi klubovi na dan Božića organizuju žurke i žive svirke, što se kosi sa Božićnim načelima. Božiću se najviše raduju najmlađi, ali to ne znači da se kod starijih izgubio praznični duh.

Što se Beograda tiče, na dan Božića biće zatvorene sve radnje, pa ako vam je nešto potrebno gledajte da pribavite to na vreme. U Hramu Svetog Save biće održana tradicionalna liturgija na Badnje veče, kao i jutarnja služba na dan Božića. U gradu se organizuje lomljenje velike česnice, kada stariji uglavnom dovode decu da odlome svoj deo kako bi ih od malena približili našim običajima. Januar u Beogradu je mesec koji je prepun praznika i mnogih dešavanja, mnogima i omiljen mesec u godini.

Ljudi iz svih krajeva Srbije a i iz regiona, dolaze u Beograd da bi se pričestili u Hramu Svetog Save i podelili radost sa hiljadama drugih vernika. Ova vrsta turizma postaje veoma popularna, a za sve koji žele da odsednu u blizini Hrama, izdavanje stanova Beograd je odlično rešenje koje osigurava da do Hrama stižete za svega nekoliko minuta, bez obzira na saobraćaj. 

Nama ostaje da vas obaveštavamo o daljim dešavanjima ovog meseca u Beogradu i da vam poželimo da Božićne praznike provedete u miru, sreći i zdravlju. Proslavite Božić onako kako dolikuje, u krugu porodice, da vam ovaj Božić donese samo najbolje. Vaši Apartmani U Beogradu.

15 Dec 2023
Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
08 May 2023
Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.