Beogradski jazz festival

Blog / Kultura

Beogradski jazz festival je definitivno u kategoriji najboljih kulturnih dešavanja koji su od velikog značaja u našoj prestonici. Za dobar ugled u svetu su zasluženi kulturni festivali koji Beograd stavljaju na veoma visoku poziciju i u našu zemlju dovode mnoge strane zvaničnike i elitne goste. Film, moderna umetnost, galerije sa najznačajnijim izložbama, muzeji, pozorište i muzika su nešto što će uvek biti najbolji pokazatelj jednog grada i države. Grad Beograd je osnivač i pokrovitelj Beogradskog jazz festivala koji je od 2007. godine uvrstio Beogradski jazz festival u manifestacije od posebnog značaja. Ovo je samo jedan od pokazatelja da naša publika želi da oseti pravu muziku na jedan poseban način kada tu muziku interpretiraju neka od najvećih svetskih imena jazz muzike. Dnevno iznajmljivanje stanova Beograd je najtraženije za vreme održavanja mnogobrojnih festivala, pa će tako biti i tokom trajanja 33. Beogradskog jazz festivala, zato obezbedite na vreme svoj apartman na dan i uživajte u muzici.

Najavljen je program 33. Beogradskog jazz festivala koji će se održati od 26. do 30. oktobra pod sloganom „Jazz vizije“. Festival će biti održan u organizaciji Doma omladine Beograda gde će biti predstavljene najsvežije tendencije u džez muzici današnjice. Prošlogodišnje izdanje Beogradskog jazz festivala je jednoglasno proglašeno za najbolje izdanje od obnove ove manifestacije koja se održala 2005. godine. Proglašen je veliki uspeh od strane publike kao i domaće i međunarodne kritike. Jazz muzika se ponovo vraća na velika vrata, kao jedna od aktuelne i sve popularnije muzike koja osvaja mnogobrojnu publiku. Na 33. Beogradskom jazz festivalu biće prikazano rađanje nove fuzije ovog pravca sa drugim muzičkim oblicima. Ovo je, slobodno možemo reći, jedan od istorijskih trenutaka kada jazz ponovo postaje najuzbudljivija i najrekreativnija forma popularne muzike. Kako organizatori festivala poručuju „ovo je vreme za vizije džeza i džez vizije“.

S obzirom da festival traje nekoliko dana, tu su najjeftiniji apartmani Beograd za sve one koji u našu prestonicu dođu isključivo zbog ove manifestacije. Ključna imena ovogodišnjeg festivala dolaze iz nekoliko različitih zemalja, ali se očekuje i veliki broj turista koji namenski putuju u gradove gde se održavaju mnogi festivali, baš zbog ovako značajnih manifestacija. Iz Sjedinjenih Američkih Država dolaze saksofonista i kompozitor Džošua Redman, kao stvaralac koji je mladoj generaciji utirao put tokom devedesetih i dvehiljaditih i Doni Mekaslin, koji je radio u sastavima Dejvida Bouvija na njegovom poslednjem albumu „Blackstar“. Na festival iz SAD-a takođe dolazi odlična grupa Young Philadelphians u kojoj su glavne zvezde Mark Ribo i Džamaladin Takuma.

Ovim zvezdama će se pridružiti i mnogi evropski umetnici koji će premijerno biti predstavljeni ovom prilikom i koji se u potpunosti oslanjaju na novu električnu estetiku. Uživaćete u ambijentalnoj muzici Matsa Ejlertsena i projekta „Rubicon“ iz Norveške do poetske muzike pijaniste Jana Lundgrena iz Švedske, a tu su i novi talenti poput Emila Parizijena iz Francuske i Đovanija Gvidija iz Italije. Dolazi nam i virtuoz savremenog klavira, Nital Herškovic iz Izraela i Volfert Brederodeo iz Holandije. Od naših velikana i talenata jazz muzike prvi put u Beogradu će nastupiti Eyot iz Niša i regionalni velikan Matija Dedić sa svojim internacionalnim triom. Noćni program festivala donosi posebna iznenađenja gde će publika moći da uživa u veoma upečatljivom izboru mladih skandinavskih umetnika.

Novi zvuci jazz muzike, inovacije i stare melodije su ono što možete očekivati na ovogodišnjem festivalu. Bićete učesnici velike festivalske avanture u trajanju od 26. do 30. oktobra u Domu omladine Beograda, gde će doći najnovije i najsvežije snage jazz scene. Imaćete pogled u budućnost ove muzike koja privlači sve više mladih među publikom. Festival će Vam predstaviti velika savremena imena iz oblasti jazz muzike i ne sumnjamo da ćete uživati u njihovom interpretiranju. Tokom pet dana festivala svake večeri će se održavati tradicionalni dupli koncertni program u salama Doma omladine Beograda i u Sava centru. Tada će biti predstavljeno preko 20 sastava iz celog sveta i naše zemlje. Beogradski jazz festival je od 2015. godine, po pozivu, član Evropske jazz mreže. Komplet vaučer za sve dane festivala iznosi 4.000 dinara, dok će za svaki dan pojedinačno cena varirati od 500, 1.000 ili 1.200 dinara.

Dnevno izdavanje stanova Beograd je odlična ponuda za sve Vas koji iz unutrašnjosti dolazite na ovu manifestaciju. Kontaktirajte nas na vreme i ne morate brinuti o krovu nad glavom dok uživate u zvucima najbolje jazz muzike na 33. Beogradskom jazz festivalu.

15 Dec 2023
Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
08 May 2023
Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.