Da li apartmanski smeštaj ima prednosti u odnosu na hotel i hostel?

Blog / Apartmani

  • Sadržaj
  • Kada odlučimo da je došlo vreme za novo putovanje, osim same lokacije, jako je važno da pravovremeno izaberemo i smeštaj u kojem ćemo biti. Kada su u pitanju smeštajne jedinice poput apartmana, hotela i hostela, one svojim gostima nude različite povoljnosti. Dok u nekim detaljima prednjači hotel, isto tako se i apartmanske jedinice mogu pohvaliti velikom udobnošću i komfornošću. Kako bismo vam predstavili koje su to prednosti i pogodnosti svake smeštajne jedinice ponaosob, u nastavku vam predstavljamo njihove glavne karakteristike, kao i neke negativne strane.

    Prednosti i mane hotelskog smeštaja

    Još od davnina, hotel je jedan od najpopularnijih smeštajnih jedinica ne samo u našoj zemlji, već i u čitavom svetu. Hoteli pružaju većinu stvari koje su preko potrebne prilikom odmora ili poslovnog putovanja, te ne čudi činjenica da mnogi biraju baš hotel kada odlaze na odmor, ali i na razna poslovna putovanja.

    Hotel nudi mnoštvo dodatnih pogodnosti

    Kada su u pitanju pozitivne strane boravka u hotelu, kao prva važna stvar nameće se usluga u vidu recepcije. Osoblje koje radi na recepciji dostupno je za vas tokom čitavog boravka, te upravo njima možete postaviti pitanja koja vas interesuju. Oni će vas uputiti do sobe, upoznati sa politikom hotela i pravilima ponašanja, ali će uvek biti raspoloženi i da vam ukratko opišu okolinu i daju savet koja bi mesta valjalo obići. 

    Još jedna stvar koja je uticala na veliku popularnost hotela jeste veliki broj aktivnosti na jednom prostoru. Hoteli će biti idealan izbor za vas ukoliko želite da dobijete čistu sobu, ali i dodatne pogodnosti poput saune, đakuzija, bazena, rekreativnog bavljenja sportom poput pikada ili bilijara, vežbanja u teretani, room service i mnogih drugih. Osim toga, restoran u okviru hotela će vam omogućiti da uštedite više para i vremena, kako ne biste okolo tražili adekvatna mesta za obroke. 

    Cene hotela su često više od proseka

    Prva stvar koja će vas navesti na razmišljanje kada je u pitanju boravak u hotelu jeste cena. Iako danas može da se pronađe hotelski smeštaj po pristupačnoj ceni, sve je više onih hotela koji svoje cene dižu, te time onemogućavaju srednjoj klasi boravak u njima. Prosečna cena hotelskog smeštaja danas iznosi oko 50 evra, a ukoliko se hotel nalazi u strogom centru grada, ta cena može da bude i dupla. Ovo može biti problem posebno porodici sa decom, koji neće moći da izdvoje toliku sumu novca za jedan odmor. Osim toga, dodatne usluge se u hotelima često i naknadno naplaćuju, čime se svakako diže cena troškova. 

    Iako smo danas navikli da susrećemo ogroman broj ljudi svakodnevno, to na odmoru nije slučaj. Zbog toga bi hotel mogao da bude ne toliko idealna opcija, budući da ćete se stalno susretati sa osobljem hotela, gostima koji su iznajmili sobe hotela, ali i sa onima koji koriste samo određene pogodnosti hotela poput restorana, teretane, bazena i slično. Ukoliko niste spremni na gužvu tokom odmora, savet je da odaberete manji hotel u mirnijem delu grada ili se odlučite za drugačiji tip smeštaja.

    Hostel - Popularan tip zajedničkog smeštaja 

    Zahvaljujući izuzetnoj praktičnosti i jednostavnosti, hosteli su postali veoma popularan tip zajedničkog smeštaja. Ovakav vid smeštaja naročito je popularan među mlađom populacijom, budući da nudi brojne pogodnosti kada su u pitanju potrebe mladih. Kada je u pitanju hostel, imate priliku da rezervišete krevet, a ne sobu, zbog čega postoje oprečna mišljenja za kvalitet ovog tipa smeštaja. 

    Još jedna velika prednost hostela jeste ta da mu je cena izuzetno povoljna. Ukoliko se poredi sa ostalim smeštajnim jedinicama, ponuda koju daje hostel uglavnom je najjeftinija na tržištu. Zahvaljujući tome, možete pronaći krevet u hostelu za samo 10 evra, što je danas gotovo nemoguće kada je u pitanju bilo koji drugi vid smeštajne jedinice. 

    Hostel karakteriše manjak privatnosti

    Ukoliko ste ljubitelj zabave, provoda ali i neizvesnosti, hostel može biti pravi izbor za vas. Prilikom rezervacije kreveta u hostelu, uglavnom ne znate ko vas očekuje u toj sobi, pa to može biti zanimljivo iskustvo svim onima koji vole upoznavanja sa drugima i druženja u zoru. Tako ćete dobiti priliku da sa drugima podelite svoja iskustva u putovanjima, ali i da upoznate nekoga ko je sličan vama. 

    Ipak, ovakve situacije umeju jako neprijatne, a naročito onima koji imaju strah da prenoće sa nepoznatim osobama. Ukoliko želite da budete sami u sobi, raspitajte se koji to hosteli nude jednokrevetne ili eventualno dvokrevetne sobe. Ipak, treba da znate da je potražnja za takvim sobama velika iz gore navedenog razloga, pa bi bilo dobro da je na vreme rezervišete. 

     

    Činjenica koja takođe može da izazove neprijatnost jeste zajedničko kupatilo svima. Iako se, kao i u svakoj smeštajnoj jedinici, vodi računa o higijeni i izgledu kupatila, mnogima će biti nelagodno da dele kupatilo sa potpuno nepoznatim ljudima. Naravno, ukoliko osoblje hostela vodi računa o higijeni i čistoći kupatila i ostalih prostorija, ova stvar ne bi trebalo da predstavlja veliki problem.

    Kada se nalazite u hostelu, obavezno zaključajte dragocenosti koje imate u sef, ili ih odložite na samo vama poznato mesto, budući da su u hostelu česte krađe. Ipak, hosteli imaju visok stepen obezbeđenja, te se uvek možete obratiti osoblju ukoliko imate neki problem ili nedoumicu.

    Boravak u apartmanima - šta da očekujete?

    Apartmani su danas definitivno najpopularniji vid smeštaja. Bilo gde da odete ili planirate da idete, možete pronaći mnoštvo apartmana sa različitim uslugama i pogodnostima. Zbog toga, boravak u apartmanu jedna je od najpraktičnijih, ali i najsigurnijih opcija prilikom putovanja. 

     

    Prva stvar koju vam nudi apartmanski smeštaj jeste potpuna privatnost. Od trenutka kada preuzmete ključeve u svoje ruke, vaša privatnost biće zagarantovana i imaćete osećaj kao da ste kod kuće. Zahvaljujući čitavoj koncepciji apartmana, oni nude mnogo više fleksibilnosti, prostora i slobodu koja vam je preko potrebna na odmoru. 

     

    Kada je u pitanju cena apartmana, moguće je pronaći vrlo povoljne apartmane na gotovo svim lokacijama. Čak i u centru grada je moguće naći apartman po potpuno pristojnoj ceni, ukoliko se dovoljno posvetite istraživanju. Cene apartmana se mogu kretati i od 15 evra po noćenju, dok oni luksuzni i moderni apartmani mogu imati cenu i oko 100 evra po noćenju. 

     

    Apartman danas možete pronaći na skoro bilo kom ćošku grada ili turističkog mesta, što je još jedna velika prednost. Bilo da želite smeštaj u centralnom delu grada kako biste bili u toku sa glavnim dešavanjima, ili ipak maštate o miru daleko od buke i gužve, apartmanski smeštaj moći će da vam ponudi ono što želite. Zbog ovakvog vida praktičnosti, većina turista se odlučuje baš za smeštaj u apartmanu. 

    Da li apartmanski smeštaj ima mana?

     

    Kao i svaki vid smeštaja, tako i apartmani mogu da ne zadovoljavaju sve standarde turista. Naime, nekim turistima može da smeta upravo to što većina apartmana ne nudi restoran sa doručkom, room service kao hotel ili neke dodatne pogodnosti poput recepcije i slično. U slučaju da želite potpun ugođaj, te ne želite da trošite vreme na spremanje kreveta ili obroka, tada bi bilo bolje da izaberete hotelski smeštaj.

     

    Iako odabir smeštajne jedinice nekada ume da bude težak zadatak, u zavisnosti od vaših afiniteta i ponuda koje pruža smeštaj lako ćete se odlučiti šta vam najviše leži. Ukoliko posmatrate cenu, hostel bi bio najbolja opcija, ali zbog potpunog ugođaja i kvaliteta ipak prednjači apartman. Hotel, sa druge strane, pruža maksimalan komfor i brojne dodatne aktivnosti, dok je cena znatno viša. Za kraj, kao idealan sklop cene, kvaliteta i svih pogodnosti ističe se apartmanski smeštaj, koji će svojim gostima pružiti pravi odmor i rekreaciju. 

     

     

     

     

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.