Top Saveti - Kako zakupiti savršen smeštaj

Blog / Apartmani

  • Sadržaj
  • Kada organizujemo vikend putovanje ili godišnji odmor, traženje idealne destinacije i smeštaja može se od uzbudljive avanture, pretvoriti u noćnu moru, zbog često nedefinisanih informacija koje imate na internetu na sajtu turističkih agencija. Verovatno ste već pretraživali više turističkih ponuda i sajtova turističkih agencija. Nije nikakva tajna da je ponuda turističkih agencija često nejasna i nepotpuna sa razlogom. U prvi plan se često stavlja cena koja nije potpuna, a koja služi da se putnici zalete i uplate aranžman bez mnogo razmišljanja. Postala je praksa da turističke ponude često sadrže nedovoljno informacija o samom smeštaju, ceni, udaljenosti smeštaja od glavne lokacije, i drugim pogodnostima i uslovima, koji se tiču smeštaja, ishrane ili samog transporta.

    Spavaća soba u apartmanu

    Turističke agencije daju primamljive ponude kako bi namamili putnike

    Gotovo nijedna turistička agencija na svom sajtu ne daje sve informacije o aranžmanu. Pa je potrebno dobro se raspitati o cenama i pogodnostima koje ulaze u ponudu. Najverovatnije nećete na sajtu saznati sve o uslovima putovanja, na sajtu često piše jedna cena, a kada pozovete da se raspitate, ispadne da je to cena samo za jednu osobu, te da ako putujete sa decom, morate uplatiti još nekoliko stotina evra.

    Popusti aranžmana u turističkim agencijama

    Ukoliko ste videli veoma pobvoljnu cenu turističkog aranžmana i apartmana u sezoni, a koju je turistička agencija objavila početkom godine, budite obazrivi. Iako su cene u first minute ponudi dosta niže, turističke agencije se često služe trikovima, te popust često važi samo nedelju dana, dok se nakon nedelju dana cena povećava za određeni iznos. 

    Kako da nađete kvalitetne turističke agencije?

    Dobre turističke agencije je veoma teško naći, ako nikada niste imali iskustva sa njima. Svaka turistička agencija ima svoje male trikove kojima se služi, a koje spadaju pod zakonite, a koje vam namerno prećutkuju sve dok ne uplatite novac. Ponuda ostaje nedorečena u situacijama, kada nas privuče određena pogodnost, najčešće dobra cena aranžmana, tako da u prvi mah ne budemo svesni, da prevoz do destinacije nije uračunat ili da u cenu nije uračunat dinarski deo, koji je često deo poslovanja turističkih agencija. Turističke agencije često izbegavaju temu o dodatnim aerodromskim i boravišnim taksama, koje se često previde, kod zakazivanja aranžmana, te na kraju shvatite da morate da izdvojite dodatnih 100 ili 200 eura na razne takse i osiguranja.

    Svoju pretragu možete početi na Guglu, tako što ćete ukucati “turističke agencije Novi Sad” ili neki drugi grad, u zavisnosti gde živite, i tako dobiti listu od nekoliko desetina agencija i njihovih ponuda, a zatim uporediti cene i ponude. Kada izdvojite nekoliko turističkih agencija koje vam se čine primamljivim, važno je da odete u njihovu poslovnicu i postavite im direktna i detaljna pitanja o lokaciji smeštaja, o tome da li je uključne polupansion ili all inclusive, da li je obezbeđen prevoz ili sami organizujete dolazak, da li je destinacija pogodna za malu decu i da li se na plaži dodatno plaćaju ležaljke i suncobrani, što je postala praksa poslednjih nekoliko godina.

    Čovek koji traži

    Turističke agencije često umeju da sakriju loše strane smeštaja

    Nije tajna da agenti i ljudi zaduženi za kreiranje ponude za turističke aranžmane, često u prvi plan stavljaju dobre strane smeštaja, npr. apartman nadomak plaže, apartman sa đakuzijem, hotel sa dečijim igralištem i sadržajima za decu. Ukoliko nije jasno naznačeno gde se nalazi apartman, potrebno je da tražite detaljne informacije o blizini apartmana. Da li se apartman nalazi pored mora ili ima pogled na more, nešto je što turističke agencije ne ističu, ako to nije njihova prednost. U turističkim ponudama često je naglašeno da organizator puta zadržava pravo promene smeštaja ako se pojavi takva situacija i da se na to ponekad ne može uticati.

    Tražite lokaciju i smeštaj prema svojim potrebama

    Ukoliko putujete porodično na letovanje, određene turističke agencije imaju posebne ponude, gde za dvoje dece do 12 godina ne plaćate ništa, dok u pojedinim ponudama to nije naznačeno. Istina je da turističke agencije često daju nepotpune ponude, gde su određeni uslovi nedovoljno definisani, pa je pravilo da se preciznije raspitate, ako npr. želite da povedete kučnog ljubimca, to je stavka koju morate proveriti. Da li određeni hotel ili apartman pet friendly ili ne, nešto je što može ali ne mora da stoji u ponudi. Zato sve stvari koje su vam posebno važne, obavezno istražite, pre nego što uplatite teško zarađeni novac.

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.