Klima u Beogradu: Mesto gde se susreću sunce i vetar

Blog / Upoznajte Beograd

  • Sadržaj
  • Beograd, grad koji pulsira životom na obalama reka Save i Dunava, ima svoju specifičnu klimu koja dahom balkanskog vetra Košave, svira svoju jedinstvenu melodiju. U srpskoj prestonici sreću se raznolike atmosferske pojave, a svaki dan pretstavlja novo poglavlje u knjizi vremenskih iznenađenja.

    Sunce i snežni ples

    Beograd tokom godine ima zražena četiri godišnja doba sezone, a svako od njih nosi svoj poseban šarm. Tako leto donosi toplinu koja poziva na šetnje pored reke i uživanje u kafićima na otvorenom. Sa druge strane, zimske čarolije u Beogradu donose umerene snežne pokrivače, stvarajući slikovite pejzaže, su dok proleće i jesen idealni za sve vrste aktivnosti na otvorenom i opuštajuće šetnje po kiši.
    Vredi napomenuti da je najviša izmerena temperatura u Beogradu dosegla impresivnih 41 stepen Celzijusa, dok je najniža skliznula do čak -26 stepeni. Da, dobro ste pročitali, Beograd ume da pokaže obe strane termometra. Ovde se vreme ponaša kao vrsni glumac koji bez greške izvodi sve uloge - od toplih letnjih dana do hladnih zimskih noći.

    Balkanski vetar

    Kada se priča o klimi u Beogradu ne može se zaobići legendarna Košava. Za ovaj vetar vezano je verovanje da uvek duva 3, 7 ili 21 dan i u to će vas uveravati svaki Beograđanin. Međutim, statistika kaže drugačije.

    Najduža zabeležena Košava trajala je čak 31 dan, a „pravilo“ 3-7-21 ipak ostaje samo deo prestoničkog folklora.
    Meteorološka merenja nam svedoče da Košava može biti nepredvidiva, ali jedno je sigurno - u Beogradu i vetar ima svoju priču.
    Ako ste radoznali da li će vas Košava danas iznenaditi ili kakve vremenske uslove je Beograd spremio za danas, ne brinite. Sve to možete proveriti ako pogledate vremensku prognozu za narednih sedam dana. Tako će vam svaki dan biti kao otvorena knjiga, spremna da otkrije svoje čarolije.
    Obucite se adekvatno i krenite u istraživanje Beograda kroz sve nijanse njegove klime. Jer, kad je reč o vremenu, Beograd je grad bez premca.

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.