Važnost osiguranja apartmana

Blog / Apartmani

  • Sadržaj
  • Osiguranje je nešto o čemu uglavnom prosečni građanin Srbije manje misli pod pretpostavkom "neće se to meni desiti", a kada dođe do neke nezgode, kasno je da se bilo šta uradi. Osiguranje, koliko god njegovo plaćanje iznosilo na godišnjem nivou, može Vam se i te kako isplatiti ukoliko dođe do pljačke, zemljotresa, poplave ili požara.

    Izdavanje stana na dan u Beogradu, recimo, može biti vrlo rizično po stanodavce, zbog toga bi osiguranje mnogo značilo u ovakvoj vrsti posla. Veoma je važno uraditi popis svih važnih stvari u apartmanu ili kući, bilo da se ona izdaje ili ne, kako biste imali uvid da li je nešto od toga nestalo. Nije isključeno da gosti nekada prekrše mnoge zakone i ugovor stanodavca, ali i krivične, pa je tako dolazilo do raznih neprijatnih situacija. Postojale su situacije gde je dolazilo i do krađe tehnike, pa čak i nekih najbanalnijih predmeta koje se nalaze u apartmanu. Polisa osiguranja je upravo ono što Vam i samo ime kaže, sigurnost da ćete ukoliko se nešto loše dogodi, imati novčanu nadoknadu. Osiguranje ne mora uvek nužno da znači kako će se nešto loše dogoditi Vašem stanu, ali što bi naš narod rekao "Zlu ne trebalo", ukoliko ste osigurani, bilo kakvo oštećenje u stanu nećete osetiti, jer tada Vaše osiguravajuće kuće nastupaju. Ukoliko Vaš apartman nije osiguran, pretrpećete dosta nervnih slomova i potrošićete veliku količinu novca na samo renoviranje ili ponovno opremate vaš prostor. Zato ne budite lenji, odvojite nešto novca za najbolje osiguranje nekretnina. Neke zgrade čak i zahtevaju da svaki stan bude osiguran, ali ukoliko to nije obavezno, svakako je osiguranje veoma važno.

    Primera radi, ukoliko nemate osiguranje, a niste u svom stanu nekoliko dana i po povratku shvatate da Vam je nestao laptop, tablet, televizor, mikrotalasna ili bilo šta od tehnike, zaključićete da se radi o pljački. Ukoliko niste osigurani, nadaćete se kako će policija uhvatiti počinioce i pronaći vašu svojinu, za šta su šanse nekada veoma male. Isto važi i za upaljenu ringlu šporeta, zaboravljanje uključene pegle ili drugih zapaljivih uređaja. Pa čak i ako ste veoma savesni, vodite računa o svemu, uvek dva puta proverite slavine, šporet, peglu, sve brave i alarme na vratima, ono protiv čega ne možete je priroda. Nevreme ili nepažnja drugih stanara na koje ne možete da utičete, takođe mogu ugroziti Vaš stan. Tada ste bespomoćni i ostaje Vam samo da se nadate kako će makar nešto od Vašeg doma biti spašeno.

    Šta je važno znati u svim situacijama kada se radi o osiguravajućem društvu?

    Koliko god priče raznih agencija koje se bave osiguranjem mogu zvučati idealno i povoljno, uvek treba dobro razmotriti sve opcije. Različiti planovi osiguranja imaju i različitu politiku o onome što rade i ne pokrivaju. U suštini, većina osiguranja ima nekoliko zajedničkih stvari.

    • Većina osiguranja će imati određeni nivo pokrivenosti lične imovine. To je novac koji ide za zamenu ili popravku predmeta koji su ukradeni ili oštećeni.
    • Neka osiguravajuća društva imaju politiku da osiguranje pokriva sve što posedujete, do određenog iznosa novca, dok druge agencije zahtevaju spisak objekata i stvari koje želite da osigurate.
    • Neka osiguranja čak pokrivaju i zdravstvene troškove ukoliko se Vama nešto dogodi u stanu, a usled uticaja drugih faktora, kao što je, primera radi, zemljotres.
    • Ukoliko dođe do toga da ne možete neko vreme boraviti u svom stanu usled požara ili oluje, neka od osiguranja će pokriti i troškove hotela, ukoliko Vam zatrebaju takve usluge.

    Postoje mnoge zablude kada se radi o osiguranjima, a najveća od njih je da su osiguranja preskupa. Cene su zapravo veoma pristupačne, još ako uporedite u odnosu na to koliko Vam osiguranje može pomoći usled bilo kakve štete, može se reći da su čak i prava sitnica, ali i nešto što postaje sve neophodnije. Neki ljudi ne smatraju dovoljno važnim stvari koje imaju, recimo kada je u pitanju tehnika koja se nalazi u apartmanu, ali kada pogledate cene nove robe, shvatićete da bi Vam za nabavku iste trebalo zaista mnogo novca. U svakom slučaju, kao što je sve češće uplaćivanje životnog osiguranja, tako treba da gledate i na osiguranje svoga doma ili apartmana koji izdajete, posebno u centru Beograda.

    Nadamo se da smo Vam približili važnost osiguranja i da smo Vam rešili neke nedoumice po pitanju toga. Nikada se ne zna šta može doneti dan, a šta noć, ali ćete svakako mirnije spavati sa saznanjem da u bilo kom trenutku sve izgubljeno možete povratiti zahvaljujući osiguranju. 

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.