Tri stvari koje morate posetiti u Beogradu, deo drugi

Blog / Upoznajte Beograd

  • Sadržaj
  • Oduvek sam volela tiologije knjiga i filmove iz više delova, valjda zato što priča tako traje, i skoro uvek u tim narednim delovima izviru neke super nove stvari koje koje me iznova oduševljavaju. To se odnosi uglavnom na one stvari koje izviru iz prošlosti likova što nam objašnjava zašto su takvi kakvi su i slično. Zato volim i serije, i zato patim svaki put kada se neka od njih završi. Ali zašto pričam o ovome? Malo sam skrenula sa teme...

    A da, delovi! Rešila sam još prošlog puta da mi nekako nije dovoljno da nabrojim deset stvari koje treba da posetite, ubacim o svakoj dve rečenice i gotovo. Želela sam da nešto i saznate, a da Vas opet previše ne udavim pa je to krenulo u ovom smeru. Uostalom, toliko je toga što u Beogradu treba videti, da je ta deset tačaka lista prilično nepraktična.

    I eto nas tako kod drugog dela, odnosno još tri stvari koje zaista vredi videti kada dolazite u Beograd. Apartmani u Beogradu centar definitivno su najbolja odluka ako ćete boraviti u srpskoj prestonici, jer do dva predložena mesta stižete veoma lako laganim hodom.

    A sada da pređemo na stvar.

    Avala

    Planina udaljena od centra Beograda 17 kilometara. Godine 1836. proglašena je nacionalnim parkom, a 2007. godine zaštićena je kao prirodno dobro „radi očuvanja njenih posebnih prirodnih i kulturno-istorijskih obeležja i vrednosti; održivog korišćenja prirodnih resursa i ukupnih (urbanističkih, saobraćajnih, turističkih i dr.) potencijala.“ Raznovrsnost biljnog i životinjskog sveta krasi ovu nisku planinu, koja se izvukla da ne bude brdo za samo 11 metara. Avala je takođe značajna i po svojoj istoriji i spomenicima, koje morate posetiti ako ste ovde prvi put. Spomenik Neznanom junaku posvećen srpskim junacima iz Prvog svetskog rata, zatim Spomenik tridesettrojici sovjetskih ratnih veterana, koji su tu poginuli u avionskoj nesreći a među njima je bio i Maršal Birjuzov. I čuveni Avalski TV toranj visok 204m, a u tadašnjoj Jugoslaviji, pre bombadovanja i rušenja tornja, bio je visok 202.

    Avala je definitivno jedno od najpopularnijih izletišta Beograđana, i mesto broj jedan za okupljanje i roštiljanje kada se proslavlja prvomajski uranak. Pa ako se nađete u Beogradu u to vreme, obavezno svratite. Ili još bolje, isplanirajte se. Apartmani Beograd 20 evra i više je nego povoljno za smeštaj Beograd, zato nemojte ni razmišljati. Osim toga da dođete ranije da zauzmete mesto, jer će svi biti na Avali.

    Muzej Nikole Tesle

    Muzej je osnovan pre 65 godina, u Krunskoj ulici u zgradi koja je 35 godina kasnije proglašena za spomenik kulture. „Sveopšta povezanost modernog društva i izuzetna zainteresovanost ljudi širom sveta, posebno mladih, za Teslinu ličnost i delo, danas daju poseban pečat prvobitno zamišljenoj društvenoj ulozi Muzeja.“ Nepotrebno je pričati šta je Nikola Tesla uradio za života, to je poznato celom svetu, ali ako želite da pogledate njegovu celokupnu zaostavštinu, morate posetiti Muzej. Stalna izložba  postavljena je u dva dela,  jedan deo posvećen je njegovom životu, a u drugom delu predstavljen je njegov naučni rad u okviru koga su najznačajniji izumi ne nekoliko radnih modela koji se koriste u svrhe demonstracije. Lična biblioteka Nikole tesle broji 905  naslova monografskih publikacija, 347 naslova novina i časopisa. Ovde se čuva i urna sa Teslinim posmrtnim pepelom. 

    Muzej Nikole Tesle treba posetiti barem jednom u životu, a navođenje razloga za to je zaista suvišno, jasno je zašto. Bilo da su Vaša odluka za mesto boravka apartmani u Beogradu centar, ili apartmani Vračar, do Muzeja možete doći kratkom laganom šetnjom. Ukoliko želite stručni obilazak uz predavanje kustosa, sakupite grupu od deset ljudi, najavite se ranije, rezervišite smeštaj, i dobićete svoju malu privatnu turu kroz dela našeg, a svetskog Nikole Tesle.

    Muzej Nikole Tesle, iako najpoznatiji, nije jedini koji morate da posetite. Muzeji u Beogradu već godinama spadaju u najpopularnije turističke lokacije pa svakako savetujemo da ih posetite sve kada se nadjete u našem glavnom gradu.

    Skadarlija

    Beogradska boemska četvrt, kaldrmisana ulica dugačka 500 metara duž koje se nalaze kafane i restorani. Pored Knez Mihajlove, najpoznatija ulica u Beogradu, ovo je omiljeno mesto i Beograđanima, ali naročito stranim turistima. Dobitnik je priznanja Zlatno turističko srce Mediterana i jugoistočne Evrope za „zlatnu čašu gostoljublja“, što je sasvim razumljivo, jer ovde su baš svi dobrodošli. Nekada su tu živeli poznati umetnici iz oblasti književnosti, glume, slikartva, muzike itd. Poznato je da je glumaca bilo najviše zbog blizine Narodnog pozorišta, ali su svi ovde uglavnom dočekivali zoru.

    Ukoliko želite da osetite taj duh starih vremena, apartmani Beograd Skadarlija su pravi način da sebe stavite u cipele čuvenih beogradskih umenika koji su na toj kaldrmi proveli veliki deo svaog života i odatle izvlačili insiraciju za svoja dela.

    Ovog puta sam takođe rešila da emocije ostavim po strani i da Vam dam konkretnije razloge zašto da dođete, i šta ćete tamo zateći. Gde god da odete uvek ćete naići na dobru atmosferu, srdačno gostoprimstvo i poneku naučenu lekciju, bilo istorijsku, naučnu ili životnu. Zato vidite šta nude apartmani u Beogradu centar, pokupite se i pravac Beograd. Verujte mi, vratićete se kući puni najboljih utisaka.

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.