Top 5 saveta za uređenje dvorišta

Blog / Apartmani

  • Sadržaj
  • Dvorište je definitivno jedno od najlepših delova svakog doma, a ono svojim mogućnostima može da pruži razna uživanja ljudima. Stoga, uređivanje dvorišta mnogima predstavlja užitak, budući da se time dodatno sređuje ovaj deo kuće i obezbeđuje kvalitetan boravak u njemu. U nastavku vam dajemo top 5 saveta za kvalitetno uređenje dvorišta, kojim ćete sebi obezbediti svakodnevno uživanje u njemu. 

    Osmislite detaljan plan za uređenje dvorišta

    Ukoliko u svom dvorištu želite da napravite ugodan ambijent koji će vam uvek biti na raspolaganju, potrebno je da napravite detaljan plan uređenja. Uređenje dvorišta jeste uvek kompleksno pitanje, te je potrebno prethodno izraditi idejno rešenje za planiranje prostora. Kako biste dali dvorištu poseban šarm, važno je da ispitate sopstveni ukus i shvatite kakvo će vam dvorište najviše odgovarati, te kakvo je to uređenje koje će vam se najviše svideti.

    Bez obzira da li je u pitanju manji vrt u okviru zgrade ili veliko dvorište uz kuću, moguće je urediti dvorište po sopstvenom ukusu i interesovanju. Sa pravim i kvalitetnim pristupom i detaljnim planom, moguće je od običnog travnatog prostora napraviti kvalitetno dvorište i vrt. 

    Uredjenje dvorišta

    Zasadite veće drveće u svom dvorištu

    Ako imate dovoljno prostora u vašem dvorištu, idealno rešenje bi bilo da zasadite veće drveće koje će dati dvorištu nov i prijatan ambijent. Isto tako, može vam biti dovoljno i samo jedno veće drvo, koje vam može obezbediti hladovinu u dvorištu. Ukoliko ih ima više, možete ih raštrkati i rasporediti simetrično po dvorištu kako bi svako drvo imalo dovoljno mesta da se kvalitetno razvija. Veliko drveće može vam obezbediti hladovinu, te je ispod njih moguće uživati u toplom danu uz ispijanje kafe.

    Isto tako, u dvorištu možete posaditi i različite voćke, koje bi vam mogle u toku leta i jeseni doneti mnogobrojne plodove. U zavisnosti od toga šta volite, svoje dvorište možete obogatiti jabukama, breskvama i šljivama koje će vam sa sigurnošću dati plodove. Možete ih zasaditi proizvoljno, a potrebno je redovno orezivati ih i održavati. 

    Uz staze u dvorištu posadite mirisno cveće

    Vaše dvorište možete obogatiti i neverovatnim mirisima, a to će vam omogućiti mirisno cveće. Ukoliko imate staze u vašem dvorištu, uz njih možete lako posaditi cveće koje će širiti opojne mirise po čitavom okruženju. Primera radi, uz staze možete zasaditi cveće kao što je majčina dušica, tamjanika, lavanda ili limun. Budući da većina tih biljaka raste uglavnom sporo, one ne zahtevaju neko naročito održavanje. Isto tako, ovo je jedan od najjeftinijih načina da vaše dvorište učinite lepšim i mirisnijim. 

    Improvizujte nove saksije

    Ukoliko imate dvorište, pretpostavlja se da u njemu već imate mnoštvo kupovnih saksija koje koristite za gajenje cveća. Ipak, dobra stvar je da možete improvizovati i napraviti i mnoštvo zanimljivih saksija, a da vas to ne košta niti jednog dinara. Naime, vašu kolekciju saksija možete dopuniti tako što ćete od starih predmeta kao što su automobilske gume, stara burad ili sanduci napraviti saksije i u njih zasaditi cveće.

    Na ovaj način ćete ne samo interesantno obogatiti vaše dvorište, već ćete moći i da se rešite starog otpada na efikasan način. Istu stvar možete uraditi i sa drugim starim predmetima koje više ne koristite, a možete ga upotrebiti na najrazličitije načine. Ovakvo uređenje daće vašem dvorištu potpuno nov, moderan i nesvakidašnji izgled. Isto tako, možete pustiti mašti na volju te od starih paleta, nameštaja ili sličnih predmeta lako možete napraviti nov nameštaj za sedenje, koji će oslikavati i svojevrsni etno stil. 

    dekoracija dvorišta

    Ukrašavanje dvorišta šljunkom

    Ukoliko u dvorištu imate prostor ili deo travnjaka na kome cvetanje cveća nikako ne može da uspe, ili prosto niste planirali da ga tu posadite, idealno rešenje biće šljunak. Osim što važi za jedan od jeftinijih materijala, šljunak je lako održiv i izdržljiv, a vašem dvorištu će on dati potpuno moderan izgled. Osim što možete šljunak obogatiti veštačkim cvećem, on će idealno izgledati i u kombinaciji sa bakrom ili starim čelikom. Možete pustiti mašti na volju i napraviti različite ukrase za šljunak, te time značajno obogatiti svoj prostor. 

    Iako uređenje dvorišta nekada zaista deluje kao nemoguća misija, uz dobre ideje i jasan plan lako ćete od običnog travnjaka napraviti idealnu zelenu površinu za svakodnevni boravak. Sve što je potrebno jeste da istražite sve moguće opcije, pustite mašti na volju i upustite se u uređivanje vašeg dvorišta. Ono što će vam dvorište zauzvrat pružiti jeste kvalitetan boravak, prijatan ambijent i uživanje koje nema kraja. 

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.