Rekli su o Beogradu...

Blog / Upoznajte Beograd

Beograd je od davnina bio inspiracija mnogim književnicima i književnicama, i to ne samo našim već i stranim. Mnogi su pisali o njemu - o njegovoj lepoti, duhu i stanovnicima, koji su svi zajedno doprineli nezaboravnim utiscima, a neke od njih ćete biti u prilici da pročitate u nastavku. Počevši od našeg neprevaziđenog Mome Kapora, pa do Erskina Koldvela i britanskog žurnaliste i putopisca Herbert Vivijen.

- Duh Beograda je: u osećanju da ste kod kuće, da ne možete propasti jer ste među svojima, da uvek i u svako doba možete da pozajmite nešto sitnine, ljubavi, krov nad glavom i malo neophodnog saučesništva pred zoru.

Taj duh rađa smele vertikale, iz njega niču nove četvrti, a propadaju stare, on premošćava reke i raskrčuje spletove zarđalih koloseka među čijim pragovima niče trava, da bi sebi obezbedio što širi vidik na reke i nebo. On se poigrava arhitekturom i urbanističkim zakonima.

Fotografisan iz vazduha, taj grad nikada neće privući radoznalog sakupljača lepota, ma koliko vešto bio slikan.

Jednostavno, on nije fotogeničan! Ali će zato učiniti nešto posve drugo: razbudiće gotovo fizičku bol od čežnje, onima što su makar samo nekoliko dana proveli na njegovim ulicama, baš kao što je neka fotografija bivše ljubavi u stanju da nas izmuči do smrti.

Plan njegovih ulica postaje nešto slično topografskoj karti našeg srca. Taj će nas grad opčiniti šarmom, a nikad nam neće otkriti tajnu šifru te čudne ljubavi, kojoj ne znamo razloga. Ostaćemo zauvek njegovi dobrovoljni zatočenici, koji su između bezbroj gradova remek-dela izabrali baš Beograd da u njemu prožive svoj jedini život koji im je dan.

(Momo Kapor)

- Kako se često dešava da putnik poseti neko čuveno mesto očekujući mnogo, a odlazi iz njega potišten i razočaran. Ovakvi slučajevi su sa Atinom, Rajnom, Crkvom svetog Petra u Rimu. Međutim, otišao sam u Beograd ne očekujući ništa – ni dekor, ni prizore, ni veselost niti išta zanimljivo – a sada sam potpuna žrtva njegovog zavodljivog šarma da od njega moram da se odvojim sa najvećim bolom. Ovo je neko novo osećanje: zaljubiti se u jedan grad.

(Herbet Vivijen, putopisac)

- Tada su mi bili potrebni susreti s ljudima koji me neće tretirati površno kao što mi se to kod nas dešavalo, s ljudima koji satima sede za stolom i druže se, pevaju neke pesme i uvek imaju strašno mnogo da kažu. Taj beogradski period je prosto izlečio moju dušu…

(Erskin Koldvel)

Mi vam želimo podjednako sjajne utiske koji će vam zauvek ostati urezani u memoriju. A da biste u potpunosti uživali, preporučujemo vam da iznajmite kratkoročno stan u centru Beograda, u Skadarskoj ulici koja je bila glavno mesto na kome su se okupljali umetnici. Doživite stari beogradski duh koji je i danas živ, osetićete ga dok budete koračali kaldrmom, pili kafu u nekom od kafana u kojoj su sedeli mnogi ljudi iz sveta glume, muzike, književnosti... Ukoliko niste u mogućnosti da se zadržite duže, uvek je tu opcija izdavanje stana na dan, što vam svakako neće biti dovoljno da se nauživate kako treba u prelepoj srpskoj prestonici, ali će Vas sigurno navesti da se vratite da iskusite Beograd na pravi način. 

15 Dec 2023
Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
08 May 2023
Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.