Koliko rasveta u apartmanu utiče na celokupan utisak gosta?

Blog / Apartmani

  • Sadržaj
  • Postoji niz ključnih elemenata koji zajedno stvaraju vrhunski izgled i osećaj vašeg apartmana koji izdajete. Kada radite sa dizajnerom enterijera naučićete kako komadi nameštaja, podovi, boje, rasveta i sve vrste elemenata i dekoracije mogu doprineti opštem utisku koji želite da postignete. Jedan ključni element svake prostorije i onaj koji početnici ponekad zanemaruju je unutrašnja rasveta.

    Osvetljenje može da utiče na raspoloženje i ima direktan uticaj na to kako će izgledati ceo vaš ambijent.  Ako izaberete pogrešnu rasvetu i veliki deo vašeg napornog rada bi mogao da propadne. Osmislite i postavite savršeno osvetljenje i vaš dom ili poslovni prostor može izgledati mnogo modernije, udobnje i otmenije u zavisnosti od efekta koji želite da postignete.

    Rasveta može uticati na boje u vašem apartmanu

    Kada pođemo od do osnovne pretpostavke da boju čini elektromagnetno zračenje, koje opažamo u spektru svetlosti. Dakle, svetlost je boja. Osvetljenje koje izaberete će imati dubok uticaj na boje u prostoriji, do tačke u kojoj previše ili nedovoljno osvetljenja može imati negativan uticaj na boje.

    Što je više svetla u prostoru, boje će biti živahnije. Ponekad, previše svetla može dovesti do toga da boja postane prezasićena i nadmoćna. Biće vam potreban dobar balans prirodnog svetla i veštačkog svetla, ako želite da boje budu tačno predstavljene. Međutim, u nekim slučajevima možda ćete želeti da rasveta bude prigušena kako bi boje bile prigušenije, posebno u večernjim časovima.

    Postavljanje i dizajn rasvete su od suštinskog značaja kada je u pitanju kontrola boja, pa se pobrinite da razgovarate sa stručnjacima za dizajn enterijera, za najbolji savet o vrstama osvetljenja koja se dobro slažu sa vašim nameštajem i bojama u enterijeru.

    Apartman - rasveta

    Osvetljenje može vizuelno smanjiti ili povečati prostoriju

    Osvetljenje može da stvori iluziju prostora, ili može da naglasi prostor koji već postoji u prostoriji. I prirodno i veštačko svetlo ovde igra veoma važnu ulogu.  U suštini, što je soba svetlija, to će izgledati veća. Svetlost punog spektra je najefikasnija u stvaranju prostora, tako da je važno koristiti prirodno svetlo u prostorijama gde je to moguće. Čak i sobe bez spoljašnjih zidova mogu uključiti prirodno svetlo uz postavljanje krovnih prozora.

    Čak i ako se prirodno osvetljenje ne može koristiti, postoje načini da se taj efekat stvori korišćenjem veštačkog svetla. Moderno LED osvetljenje je dostupno u razlčitom spektru boja, uključujući toplije svetlo koje balansira neutralno belo sa žutom.

    Mesto gde postavljate rasvetu, takođe utiče na kompletni utisak

    Postavljanje svetla takođe će uticati na to da li vaše osvetljenje može da doprinese prostoru i učini ga lepšim.  Viseća svetla na plafonu, kao što su veliki centralni uređaji ili luster, pomoći će da  soba deluje veće. Zidna rasveta takođe može pomoći u stvaranju prostora, a moći ćete da birate između raznih dizajnerskih svetiljki i drugih uređaja kada radite sa dizajnerom enterijera.

    Rasveta mora biti funkcionalna

    Rasveta u apartmanu

    Dizajn enterijera treba da bude estetski prijatan i da odgovara prostoriji i okruženju. U isto vreme, trebalo bi da bude i funkcionalan. Uvek treba imati na umu da je primarna namena rasvete osvetljavanje. Sve što dobijete nakon toga je bonus. Imajte na umu da preterano osvetljenje može otežati korišćenje prostora (kao što je hodnik) ili čak može biti opasno (kao na primer u kuhinji). 

    Budući da je većina nas početnika, kada je rasveta u pitanju, trebalo bi da angažujemo stručnjake za montažu i planiranje rasvete kao i dizajnera enterijera, koji će pravilnim planiranjem rasvete postići efekat koji želite, tako da ne postoji ni previše ni premalo osvetljenja. Dobro isplanirana rasveta je možda skuplja opcija za vas u trenutku kada ulažete mnogo u uređenje kuće ili poslovnog prostora, ali se dugoročno isplati.

    Sve što vi možete izabrati jeste dizajn svetiljki, mada je i to bolje prepustiti profesionalcima, koji se sa stručne strane bave osvetljenjem i rasvetom. Dobro planirana rasveta i dobro montirana rasveta je ključ vizuelnog aspekta vašeg doma ili poslovnog prostora. Pravilnim odabirom rasvete, od sasvim običnog doma, možete postii glamurozni i luksuzni izgled, ali i profesionalni izgled vašeg poslovnog prostora. Najvažnije je postići meru, tako da rasveta pre svega bude prijatna za oko onima koji borave u apartmanu, te rasveta može značajno uticati na recenzije gostiju i njihov doživljaj tokom boravka. Rasveta može raditi za vas ukoliko ste je pravilno odabrali, tako što će učiniti gostima boravak prijatnijim, i upotpuniti.

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.