Popularno naselje Dorćol

Blog / Upoznajte Beograd

  • Sadržaj
  • Gradska opština Stari grad je sigurno jedna od najpoznatijih opština u Beogradu, zajedno sa opštinama Zemun i Novi Beograd. U Starom gradu se krije jedno od najpopularnijih beogradskih naselja, a to je Dorćol. Dorćol je čuven po mnogo čemu i važi za kraj pun urbanih lokala, velike istorijske vrednosti i veoma lepo za život, kao i obilazak, jer Dorćol zaista ima mnogo toga da pokaže svim posetiocima.

    Dorćol je podeljen na gornji i donji Dorćol, a njegove granice se nalaze između Kalemegdanskog parka. Iako mnogi stanovnici Dorćola tvrde da se Dorćolom smatra samo donji Dorćol koji je smešten između ulice Cara Dušana i reke na severu, zajedno sa gornjim Dorćolom ova opština zaista sadrži najlepša mesta u gradu. Kalemegdan je definitivno jedno od čuvenih obeležja naselja Dorćol i svakako najlepši park Beograda. Samo ime Dorćola predstavlja raskrsnicu četiri ulice - raskrsnicu ulice Cara Dušana i Kralja Petra, a potiče iz turskog jezika. Sve do druge polovine devetnaestog veka, sve najvažnije kuće su se nalazile upravo na Dorćolu.

    Dorćol - Naselje sa zanimljivom istorijom

    Nije slučajno što je Dorćol jedno od centralnih mesta u Beogradu, jer nam istorija govori da je tako bilo i u vreme Rimljana. Smatra se da su Rimljani na teritoriji današenjeg Dorćola izgradili čitavo naselje ispod utvrđenja, današnjeg Kalemegdana. Dorćol ima značajnu istorijsku važnost, jer je dočekao i ispratio svaku vlast i migracije naroda u Beogradu. Tako je za vreme osmanske vladavine Dorćol je bio deo glavne trgovačke zone tadašnjeg Beograda. Takođe, jedan deo Dorćola se se ubraja među prva nastala naselja u Beogradu, kao mesto gde su pripadnici bogatijeg turskog sloja gradili kuće sa velikim baštama. Stanovnici Dorćola za vreme osmanske vladavine bili su i Jeverji, koji su imali svoju Jeversjku mahalu na području današnje ulice Cara Dušana. 

    Mnogi objekti su za vreme ratova doživeli velika oštećenja, pa su se krajem Drugog svetskog rata na Dorćolu počele graditi prve zgrade. Prostor uz reku Dunav iskorišćen je za smeštanje plovnih objekata, a poslednjih godina XX veka izgrađen je i veliki sportski centar. Današnji izgled Dorćola gotovo je nemoguće uporediti sa izgledom pre Prvog svetskog rata.

    Kakvo je moderno naselje na Dorćolu?

    Danas je Dorćol mesto koje važi za najatraktivniju i najpoželjniju lokaciju za život, ali i za boravak turista. Meštani su odavno shvatili koliko je Dorćol tražen, pa je sve više apartmana koji se izdaju kao stan na dan. Beograd ih zaista nudi mnogo na svim lokacijama, ali definitivno je velika koncentracija upravo ovde u modernim stambenim zgradama. Dorćol je privlačan turistima i zbog toga što se tu nalazi i ogroman broj luksuznih vila, ali i popularnih klubova i kafića. Šetalište pored reke Dunav je zasigurno jedno od najlepših šetališta u Beogradu, a ono se nalazi na samom Dorćolu. Tu je i čuveni Studentski trg, mesto gde se najčešće okupljaju mladi i studenti, svirajući gitare i pevajući do kasno u noć. Jedina neobičnost u vezi sa ovim parkom je ta što se svakog dana u ponoć njegove kapije zaključavaju i okupljanja nisu dozvoljena u to vreme.

    Šta se na Dorćolu može posetiti?

    Beogradska filharmonija, Narodno pozorište i Narodni muzej se takođe nalaze na teritoriji naselja Dorćol. Ovaj deo grada je oduvek važio za jedan od elitnijih i popularnijih, a njegova lokacija se visoko kotira kada je u pitanju potražnja smeštaja ili prodaja nekretnina. Dorćol je sinonim za glamurozan noćni život, a njegova ulica Strahinjića Bana upravo obiluje mestima koja ste oduvek želeli da posetite. Poznata po dobrom provodu, najekskluzivnijim kafićima i poznatim ličnostima koje u njoj često borave. A da li je Dorćol, poznat po ulici Strahinjića Bana ili je ulica Strahinjića Bana poznata po Dorćolu, to je na Vama da procenite. Ono što je definitivno to je da ova dva pojma ne možete razdvojiti jer su međusobna asocijacija kad god se o jednom govori. 

    Svaki otvoreni lokal u ovoj ulici pokušava da se istakne na autentičan način i izbori za svoje mesto u moru opasno dobre konkurencije. Svaki kafić i svaki klub teži ka tome da baš on dođe u prvi plan i privuče veliki broj posetilaca. Upravo zbog velike konkurencije, vlasnici lokala se dovijaju na što više načina da njihova originalnost dođe do izražaja i obezbedi dobru posećenost. Pored velikog broja kafića i klubova, na Dorćolu se nalaze i mnoge ustanove koje privlače turiste. Ustanova kulture Parobrod, kao i Vukov, Dositejev i Etnografski muzej sagrađeni su na teritoriji Dorćola i godišnje ih poseti više hiljada ljudi, a ovde se izlažu najvredniji muzejski eksponati. Čuveni bazen SRC Milan Gale Muškatirović koji, Dorćolci, ali i veliki broj Beograđana još uvek zove 25. maj, nalazi se ovde.

    Poznati meštani Dorćola

    Smatra se da su na Dorćolu živeli ili rođeni neki od najvećih srpskih velikana, istorijskih ličnosti i umetnika. Neki od njih su:

    • Karađorđe
    • Knez Aleksandar Karađorđević
    • Jevrem Obrenović
    • Jakov Nenadović
    • Dositej Obradović
    • Slobodan Jovanović
    • Avram Petronijević
    • Nikola Pašić
    • Đura Jakšić
    • Đorđe Krstić
    • Meša Selimović
    • Nebojša Glogovac

    Šta možete posetiti u blizini Dorćola?

    Kalemegdan i Beogradska tvrđava

    Kalemegdan i Beogradska tvrđava predstavljaju najpoznatije kulturološke znamenitosti grada Beograda. Park Kalemegdan je prvo na šta posetioci nailaze kada prilaze Beogradskoj tvrđavi. U parku se nalaze klupe za odmor, mnoštvo zelenila i spomenici mnogim srpskim velikanima. Iz jednog dela parka se pruža fantastičan pogled na ušće reka Save i Dunav, kao i na deo Novog Beograda. Kalemegdan park je postao mesto gde su se rodile mnoge ljubavi, učvrstila prijateljstva i oduševili mnogi turisti. O tome najbolje govori podatak da Beogradsku tvrđavu godišnje poseti blizu 700.000 domaćih i stranih turista.

    Beogradska tvrđava nudi mogućnost svim tusristima da se upoznaju sa impozantnim nasleđem Beograda kao što su spomenik “Pobednik”, Stambol kapija, Sahat-kula, Despotova kapija, Južna kapija, Rimski bunar, Vojni muzej, spomenik Despotu Stefanu Lazareviću, crkva svete Petke, Kosturnica branilaca Beograda i još mnogo toga. Beogradska tvrđava i Kalemegdan okruženi su fontanama i spomen-pločama velikih umetnika, kao što je bio Simeon Roksandić.

    Beogradski zoološki vrt

    Dorćol je naselje koje je zaista nalazi na izvandernoj lokaciji, jer se do svih ovih znamenitosti stiže za svega nekoliko minuta šetnje. U blizini je između ostalog i zoološki vrt ili Beo Zoo Vrt. Osnovan je davne 1936. godine što ga čini najstarijim zoološkim vrtom u celom Srbiji, ali i najvećim. Prema podacima iz zoolškog vrta godišnje ga poseti više od 400.000 turusita, koji žele da vide preko 300 životinja, interesantnih stanovnika ovog velikog vrta. 

    Ukoliko se odlučite za privatan smeštaj na Dorćolu zoološki vrt možete posetiti svaki dan u periodu između 8 časova i 17.30 časova. Cene ulaznica za decu 3-15 godina iznose 300 dinara, dok za odrasle iznose 500 dinara. Grupe sa više od 15 lica plaćaju ulaznice 250 dinara.

     

    Bajrakli džamija

    Za Dorćol se može reći da se ubraja među izuzeno privlačna naselja za život, jer ga čine uske ulice okružene zgradama stare arhitekture sa lokalima, koji su okićeni sitnim lampionima. Tako se i Bajrakli džamija nalazi u jednoj takvoj ulici - Gospodar Jevremovoj broj 11. Ova džamija je danas jedina aktivna sačuvana džamija u Beogradu. Sagrađena je još u XVI veku, tačnije 1575. godine. Uz džamiju danas je aktivna i verska srednja škola - medresa. Bajrakli džamija je pored toga i sedište islamskog kulturnog centra u gradu Beogradu. Zbog svoje izuzetne vrednosti, impozantne arhitekture i starosti 1946. godine je proglašena spomenikom kulture, a nekoliko decenija kasnije i kulturnim dobrom od velikog značaja.

    Etnografski muzej

    Da li ste znali da je Etnografski muzej u Beogradu jedan od prvih otvorenih muzeja na čitavom Balkanu? Kao muzej koji proučava tradicionalnu kulturu star je više od jednog veka. Etnografski muzej ima izuzetnu izložbenu, edukativnu i izdavačku delatnost. Zbirke eksponata čine predmeti sačuvani iz XVIII, XIX i XX veka, retke knjige, narodnje nošnje i radovi nekoliko slikara. Muzej broj čak 50.000 etnografskih predmeta i 120.000 muzealija.

    Radno vreme Etnografskog muzeja je od utorka do subote između 10 i 17 časova, a nedeljom između 9 i 14 časova. Cena ulaznice iznosi 200 dinara.

    Zdanja koja se nalaze na Dorćolu 

    Da li ste znali da se na Dorćolu nalazi najstarija kuća u Beogradu? Tako je. Osim toga, Dorćol je naselje gde se nalazi najveći broj zdanja od velikog istorijskog značaja. Najstarija kuća u Beogradu se nalazi u ulici Cara Dušana broj 10. Veruje se da je izgrađena između 1724-1727. godine. Ova jednospratna kuća pripadala je Elijasu Flajšmanu, bogatom zanatliji. 

    • Zgrada Velike škole Ivana Jugovića
    • Kuća kneza Aleksandra Karađorđevića - Zgrada Beogradske opštine
    • Kuća Cvetka Rajovića - Zgrada Pedagoškog muzeja
    • Kuća Miloja Božića - Zgrada Muzeja pozorišne umetnosti
    • Kapetan- Mišino zdanje - Zgrada Rektorana Univerziteta u Beogradu
    • Čukur česma
    • Beogradska berza - Zgrada Etnografskog muzeja
    • Bajrakli džamija 
    • Kuća slikara Đorđa Krstića
    • Dom Svetog Save
    • Prva beogradska gimnazija
    • Zgrada Aerokluba
    • Kuća Stevana Mokranjca

     

    Dorćol - Mesto gde žive gradske ptice

    Na Dorćolu zaista živi najveći broj gradskih ptica. Kako je Dorćol okružen zelenim krošnjama stanovnici ovog naselja su golubovi, laste, vrapci, vetruške i crne crvenrepke. Među krošnjama se mogu naći gnezda sive vrane, svrake, gugtke i goluba grivnaša. 

    Na Dunavskom keju se mogu sresti vodene ptice, stanovnici Velikog ratnog ostrva. To je najčešće seoska lasta, koja voli da se gnezdi na brodićima na Keju. Reka privlači veliki broj ptica, koje se mogu videti i tokom zime. Među zimske ptice, koje posećuju Dorćol se nalaze rečni galeb, crna liska i divlja patka gluvara. Prava retkost je videti neke od ugroženih vrsta kao što je mali vranac ili orao belorepan.

    Naša preporuka za najbolje restorane na Dorćolu

    Dorćol je dobro poznat po modernim lokalima koji se ovde otvaraju. Restorani, kafići, barovi, poslastičarnice, pa čak i restorani brze hrane našli su svoje korisnike na Dorćolu. Beograđani rado odlaze u ovaj deo grada kako bi uživali sa prijateljima u čaši dobrog vina i probali ukusne specijalitete kulinarkih majstora. Zanimljivo je da je Dorćol mesto gde se otvaraju restorani sa savremenijim menijem i kuvarima koji eksperimentišu sa načinima pripreme hrane. Ukoliko se odlučite za privatan smeštaj iz naše ponude, pogledajte i ponudu restorana:

    NEW RESET

    Restoran NEW RESET se nalazi u ulici Gospodar Jovanovoj broj 42. Smešten je u jednoj od kuća starije arhitekture iz 1923. godine sa prostranom baštom. Smatra se da je u ovoj kući nekada živeo Jovan Skrelić, srpski književnik i kritičar. Jelovnik restorana je zaista neobičan, jer kombinuje jela francuske i srpke kuhinje. Gosti mogu svako jelo upotpuniti voćnim rakijama i vinima, koje nabavljaju isključivo od malih proizvođača iz Franucuske i Srbije. Takođe, enterijer restorana je zaista originalan, jer ga čini mali izložbeni prostor. Uvek imaju aktuelnu postavku, a gosti mogu i kupiti dela koja im se dopadnu.

    GRADSKA

    Restoran GRADSKA se nalazi u centru Dorćola - u ulici Visokog Stevana broj 43A. Ovaj restoran je dobro poznat po tradicionalnim srpskim receptima i velikim izborom domaćih jela. Za ljubitelje srpske kuhinje, roštilja i pečenja ovo je idealno mesto za ručak i večeru. 

    RED BREAD

    Novitet na Dorćolu predstavlja restoran RED BREAD. Kako i sam naziv sugeriše, ovaj porodični restoran poznat je domaćem crvenom hlebu pravljenom od sušenog paradajza. Ljubitelji zdravije ishrane uživaće u jelovniku ovog restorana, gde se nalaze potaži od svežeg povrća i ceđeni sokovi od svežeg voća. 

    CASA NOVA

    Restoran CASA NOVA je još jedno ime na listi obaveznih restorana na Dorćolu. Nalazi se u ulici Gospodar Jovanova broj 42A. Ovaj objekat je poznat po francusko-italijanskim specijalitetima kao što su biftek u sosu od gorgonzole, peperstek, domaće paste, pa čak i jela sa plodovima mora. Ljubitelji vina će ovde imati prilike da uživaju u svakom gutljaju, jer se u ponudi nalaze najbolja domaća i strana vina. 

    DONJI GRAD

    Restoran DONJI GRAD nalazi se u ulici Visokog Stevana broj 54. Enterijer restorana DONJI GRAD privlači veliki broj gostiju, jer je zadržao izgled starih srpskih boemskih kafana uređenih od cigle i drveta. Kada je lepo vreme i temperatura u plusu, gosti mogu uživati u bašti na svežem vazduhu. Kako je restoran DONJI GRAD poznat po tradicionalnim srpskim receptima, gosti mogu da probaju specijalitete ispod sača. Petkom uveče posetioci mogu uživati u izvrsnoj hrani uz muziku uživo.

    Gde izaći na Dorćolu?

    Dorćol nije samo naselje gde se može probati vrhunska hrana, već je i mesto gde se može odlično zabaviti u nekim od popularnih kafića i barova.

    BLAZNAVAC

    Blaznavac je kafić i koktel bar veoma interesantnog izgleda. Poznat je po domaćim kolačima i koktelima, čije recepte osoblje mudro čuva. Ime je dobio po upravniku zgrade, koji je ovde živeo u XIX veku Živojinu Blaznavcu. Mnogi stalni gosti vole da dolaze baš u ovaj bar, jer je kafić u stvari i neobična galerija. Raznobojne slike na zidovima Blaznavca pomoći će Vam da zaboravite gradsko sivilo i prepustite se mašti. Bašta kafića je još interesantnija, jer samo ovde možete sesti u kočije i uživati u domaćim koktelima.

    AZRA

    Na adresi Majke Jevrosime broj  nalazi se kafić jedinstvenog imena. Ljubitelji rok muzike i srpskih bendova imaće priliku da uživaju u dobrim svirkama i zvukovima poznatih rok pesama. Uz odličnu atmosferu idu i odlična strana piva, kao i druga alkoholna pića.

    RAKIA BAR

    Ulica Dobračina broj 5 je dom ovog neobičnog lokala. Svako ko je barem jednom bio u Rakia baru, imao je priliku da proba neku od 50 različitih tradicionalnih vrsta domaće rakije. Tokom zime se ovde priprema vruća rakija, a leti se na meniju nalaze i domaći kokteli.

    Preporuka apartmana na Dorćolu

    Ukoliko je Dorćol Vaš izbor za pronalazak privatnog smeštaja, na našem sajtu možete pogledati detaljnu ponudu svih apartmana na Dorćolu. Za goste koji dolaze sopstvenim prevozom preporučujemo da pogledaju apartmane sa obezbeđenim parking mestom.

    Izdvojićemo za Vas nekoliko najposećenijih i dobro ocenjenih apartmana.

    NATY 3

    Studio apartman Naty 3 se nalazi na Dorćolu u ulici Visoki Stevan broj 35. Ovaj studio apartman odličan je za prijatan boravak najviše dve osobe, zbog čega ga često iznajmljuju parovi. Apartman je nešto manje kvadrature, 20 m2, ali ipak dovoljno veliki da gosti mogu u njemu sasvim udobno boraviti. Pored odlične lokacije - naselje Dorćol, studio Naty 3 je izuzetno povoljan za iznajmljivanje. Za jedno noćenje je potrebno izdvojiti 30€, dok je za boravak od 7 dana ili duže obezbeđen popust tako da cena noćenja iznosi 26€. Za goste koji ostaju više od 15 dana noćenje znosi 24€ po danu.

    Od apartmana laganom šetnjom se stiže do Knez Mihailove ulice i Beogradske tvrđave ili Skadarlije, poznate boemske četvrti Beograda. Studio je tražen među stranim turistima, jer se sa prozora gleda na gradsko zelenilo. O tome kako je studio opremljen se najbolje možete informisati na našoj stranici gde ćete naći detaljnije informacije o samom studio apartmanu i imate mogućnost na fotografijama da pogledate kako je uređen enterijer. Apartman, nažalost, nema svoje parking mesto. Ukoliko dolazite sopstvenim prevozom možete parkirati duž ulice gde se parking ne naplaćuje ili na slobodnom mestu u parking zoni III gde se parkiranje dnevno naplaćuje.

    MICKEY

    Dorćol se ubraja među popularne lokacije za izdavanje privatnog smeštaja, jer se zaista sve nalazi na dohvat ruke i sve se može obići laganom šetnjom. Tako je Mickey dvosoban apartman u ulici Cara Dušana. U ovom apartmanu od 65 m2 se udobno mogu smestiti najviše 4 osobe. Cena za jedno noćenje iznosi:

    1 45
    2 45
    3 50
    4 55

     

    O popustima se možete detaljnije informisati na stranici ovog apartmana. Dvosobni apartman se nalazi na 6. spratu zgrade u ulici Cara Dušana. Gosti koji imaju poteškoća sa kretanjem ne moraju tražiti drugi apartman, jer se u zgradi nalaze dva lifta, koja će im olakšati dolazak do smeštaja. 

    JASMIN

    Porodice i veće grupe prijatelja mogu izabrati trosoban apartman Jasmin u ulici Gospodar Jevremova broj 6A na Dorćolu. U apartmanu od 60 m2 se može smestiti najviše 6 osoba. Apartman se nalazi u przemlju zgrade, što je odlično ukoliko gosti imaju malu decu, kućne ljubimce ili se otežano kreću. Kako izgleda tabela sa cenama?

    1 70
    2 70
    3 75
    4 80
    5 85
    6 90

     

    Apartman Jasmin nema obezbeđen parking, te Vam zbog toga savetujemo da se unapred informišete o parking zonama u Beogradu, javnim garažama i besplatnom javnom parkingu.

    CASTEL

    Još jedan apartman po našoj preporuci na Dorćolu jeste trosoban apartman Castel. Smešten u ulici Tadeuša Košćuška broj 64, apartman može da ugosti najviše 8 osoba. Za razliku od prethodnih apartmana koje smo naveli, ovaj smeštaj ima besplatan parking. Privatan parking se nalazi udaljen 100 metara od apartmana i ovde se mogu parkirati 2 vozila. Cene iznajmljivanja apartmana Castel:

    1 - 4 osobe 60
    5 - 6 osoba 70
    7 - 8 osoba između 80 i 90

     

    Ispod svakog apartmana na našem sajtu su istaknute sve informacije o ceni, načinu plaćanja i mogućnostima rezervacije.

    Svaki deo Dorćola nosi svoju priču i obeležje. Upravo zbog velike pomame za tom pričom, Apartmani u Beogradu imaju smeštaj baš tu u centru dešavanja. A sve što želite iskusiti na ovom mestu, morate se lično uveriti. Tradicija koju ulica Strahinjića Bana neguje godinama i dalje je na dobrom glasu. Bogat noćni život Beograda se zasniva na mnogim mestima koja potiču baš iz ove ulice i ove gradske opštine. Posetite Dorćol i shvatićete da Beograd zaista ima jednu od najlepših opština kojima se slobodno može pohvaliti.

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.