Kako najbolje održavati vuneni tepih koji vam se nalazi u apartmanu?

Blog / Apartmani

  • Sadržaj
  • Vuneni tepisi odraz su stila i tradicije ali i govore o vašem statusu. Iako su omiljeni među onima koji drže do svog stila i u opremanju enterijera, važno je znati da je ovo izuzetno osetljiva vrsta tepiha, koji se moraju pažljivo tretirati i prati. Veliki broj perionica tepiha ne želi da radi sa vunenim tepisima, zbog toga što oni zahtevaju veoma veliku pažnju, tokom tretiranja, dubinskog pranja i sušenja i zbog specifičnih sredstava koja se koriste tokom pranja.

     

    Vuneni tepisi su najlepši ukras u svakom apartmanu

    Bez obzira da li volite jarke boje ili neutralne šare, na tepisima, vunene tepihe možete pronaći u skoro svim dezenima. Iako im je cena znatno viša od prosečnih tepiha, važno je da na vunene tepihe, prilikom opremanja svog apartmana, ne gledate kao na trošak, već na investiciju. Vuneni tepisi odaju utisak glamura i prefinjenosti, a hodati po njima je najviši stepen luksuza i udobnosti. Upravo zbog svoje osetljivosti, oni se moraju pažljivo tretirati i održavati.

     

    Kako da znate da je u pitanju vuneni tepih?

    Autentični vuneni tepih mora imati oznaku o sadržaju vune na etiketi, kao i kompletnom sirovinskom sastavu. Kada provućete prste kroz tepih, tekstura deluje pomalo grubo.

    Izgled vunenih tepiha

     

    Kako se održava vuneni tepih?

    Održavanje, čišćenje i pranje vunenog tepiha je veoma važno. Izaberite perionicu za pranje vunenih tepiha u koju imte poverenje, kako vam se ne bi desilo da vam vrate tepih sa oštećenjima ili tepih koji je promenio boju. Detaljno usisavanje je najvažniji proces održavanja. Neophodno je da vunene tepihe redovno usisavate, jer nečistoće mogu dovesti do oštećenja. Ukoliko se desi da vaši gosti naprave fleku na vunenom tepihu u vašem apartmanu, trebalo bi da je odmah uklonite, kako se ne bi desilo da ona ostane duže vreme, a nakon nekog vremena će se veoma teško ili nikako otkloniti.

    Na etiketi vunenih tepiha ćete naći uputstvo na kojoj temperature se peru, pa obavezno radnicima u perionici naglasite. Ne održavaju se svi vuneni tepisi isto. Vuneni tepisi razlikuju se i po visini temperature na kojoj se peru.Neki vuneni tepisi nisu 100% napravljeni od vune, već su kombinacija različitih kombinacije vune i sintetičkih vlakana.

    Kako oprati vuneni tepih?

    Pravilo kod vunenih tepiha je da prvo isprobate najblaža sredstva a zatim malo jača sredstva, a tek na kraju ako ništa drugo nije dalo rezultate, pređite na jaka sredstva za pranje. Ukoliko ne želite da rizikujete, možete odneti svoj tepih u perionicu koja je specijalizovana za pranje vunenih tepiha. Važno je da kada uflekate vuneni tepih da ga nikako dodatno ne četkate, jer možete dodatno utisnuti fleku. Mrlju možete tretirati, tako što ćete peškir nakvasiti sa malo detredženta i nežno tapkati. Važno je da ne preterujete sa vodom, kao ni sa količinom detredženta. Jaka hemija može oštetiti vlakna, a višak vode može stvoriti neprijatne mirise.

    Šta ako želite da vunenom tepihu promenite boju?

    Ne morate kupovati novi vuneni tepih, ako vam se postojeći ne uklapa u enterijer, možete ga i prefarbati uz pomoć disperzije za farbanje zidova i boje za tekstil.

    Vuneni tepih u dnevnoj sobi

     

    Vuneni tepisi su odlični i za ljude koji pate od alergija

    Osim što su poznati po svom luksuznom statusu, vuneni tepisi su odlični za osobe koje su sklone alergijama. Znamo da prašina u drugim vrstama tepiha može biti glavni indikator za alergije. Ipak, kod određenih vunenih tepiha prisutno je linjanje, ali kod vunenih tepiha koji imaju gusto tkanje, linjanja nema. Ipak, ovi tepisi su i veoma skupi ali su i najkvalitetniji.

    Kako da zaštitite vuneni tepih od moljaca?

    Vuneni tepih možete zaštititi od moljaca uz pomoć kupovnih sredstava za zaštitu od moljaca, koji rasteruju ove insekte. Važno je da ova sredstva lepo mirišu a da i te kako mogu biti korisna.

     

    Razmislite da li je vuneni tepih pravo rešenje za vaš apartman

    Sigurni smo da vi najviše brinete o svojim stvarima i enterijeru. Ipak, mnogo vaših gostiju možda neće primetiti da je u apartmanu vuneni tepih, pa se mogu nemarno odnositi prema njemu, ponekad i nenamerno. Zato razmislite da li ste spremni toliko da investirate u svoj apartman u vidu kupovine vunenih tepiha, a ako se ipak odlučite za to važno je da budete spremni i na oštećenja i na fleke koje gosti ponkead mogu da naprave.

     

     

     

     

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.