Nezaobilazno mesto u Beogradu - Kalemegdan

Blog / Upoznajte Beograd

Kalemegdan se nalazi u srcu Beograda, na ušću Save u Dunav. U sklopu Beogradske tvrđdave, pored Kalemegdanskog parka nalazi se i Zoološki vrt. Kalemegdanski kompleks je šarena pozornica za razne muzičke i pozorišne manifestacije. On ima dušu, to je mesto na kome se rađaju prve ljubavi. On je takođe utočište za penzionere i šahistie koji vole da uživaju u pejzažu i pogledu koji Kalemegdan pruža. 

Kalemegdan je najznačajniji kulturno-istorijski kompleks glavnog grada Srbije. Na Kalemegdanu svoje slobodno vreme provodi veliki broj ljudi svih uzrasta a u neposrednoj blizini se nalaze se i najjeftiniji apartmani u Beogradu koji su odlična opcija za sve vas koji planirate da posetite srpsku prestonicu. 


Pobednik

Pošto se on nalazi u samom centru, do njega se stiže laganom šetnjom kroz pešačku zonu. Zbog svog specifičnog položaja oduvek je privlačio ljude, a pogled na dve reke i ravnice sa novobeogradske strane je zaista očaravajuć. Prva naseobina je osnovana u neolitskom periodu, a nakon toga su zbog idealnog taktičkog položaja, Rimljani tu napravili vojni logor. Ubrzo je oko tvrđave nikao i grad po imenu Singidunum.

Ime Kalemegdan se odnosi samo na prostrani plato oko tvrđave koji je osamdesetih godina 19. veka pretvoren u prelepi park. Plato je u vreme dok je tvrđava bila glavno vojno uporište Beograda, služio da se neprijatelj osmotri i taktički pripremi za odbranu grada. Njegovo ime potiče od turskih reči "kale" što znači tvrđava i "majdan" iliti bojište. Preuređivanje u park počelo je posle predaje tvrđave Srbima 1867. godine po naređenju Kneza Mihaila Obrenovića.

Šetajući njegovim stazama i tunelima, čitajući natpise na zidinama možete osetiti duh Kalemegdana i starih vremena. Pustite svoju maštu da odradi ostatak posla i prepustite se zamišljanju života starih stanovnika. Na Kalemegdanu se nalaze i brojni spomenici koji su podignuti u čast istorijskim ličnostima iz srpske istorije i kulture. Pesnicima: Milanu Rakiću, Jovanu Dučiću, Đuri Jakšiću, kompozitoru Stevanu Mokranjcu, a tu je i spomenik zahvalnosti Francuskoj u znak prijateljstva i pomoći u Prvom svetskom ratu. Možda jedan od najprepoznatljivijih simbola Beograda je Pobednik, koji je podignut nakon pobede Srbije u Prvom svetskom ratu. Nakon obilaska simbola Beograda i obaveznog slikanja na platou iznad ušća dve velike reke, uputite se laganom šetnjom preko “velikog stepeništa”, šetnjom iznad Save, sa pogledom na reku Savu, beogradske mostove koji će vas oduševiti. Posetite i Rimski bunar, tajanstveno mesto za koje su vezane razne priče i legende. Dok šetate Kalemegdanoskom tvrđavom ne propustite Prirodnjački i Vojni muzej, Opservatorijum, kao i crkvu sv. Petke.

Ukoliko dolazite u Srbiju i želite da istražite ovaj prelepi grad, Beograd apartmani centar čekaju da vas ugoste i pruže vam najprijatniji mogući boravak. 

 

15 Dec 2023
Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
08 May 2023
Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.