Na šta turisti najčešće troše novac u Beogradu

Blog / Upoznajte Beograd

  • Sadržaj
  • Svaki turista voli da ponese neku zanimljivost iz određenog mesta koje je posetio. Bilo da se radi o nekom gradu ili selu u našoj zemlji ili ne, svi mi volimo da odatle ponesemo neku uspomenu.

    Suveniri

    Turisti u Beogradu najčešće troše novac na suvenire. Ono što nekako spada u obaveznu kupovinu, pogotovo u poslednje vreme je svakako kupovina i sakupljanje magneta iz mnogih država, gradova sa motivima koji opisuju upravo ta mesta ili jednostavno njihovim imenima. Tu su razni oblici, boje, veličine i radovi, tako da nekada donošenje odluke koji je najlepši može biti pravo mučenje. Još jedan od razloga zašto se magneti najviše kupuju je svakako njihova cena, posebno ako imate veliki broj prijatelja kojima želite da donesete poklon iz drugih krajeva, a da na to ne potrošite čitavo bogatstvo. Cene magneta su uglavnom iste svuda u svetu i uglavnom variraju od jednog do pet evra, sve zavisi od njegovog oblika i načina izrade. Što lepši magnet, to i veća cena. Svakako i dalje važe za najpraktičnije i ekonomičnije poklone.

    Domaća Rakija

    Turisti u Beogradu pored obaveznih magneta ipak žele nešto autentično od naše zemlje. Poznato je da je jedan od najčuvenijih brendova Srbije svakako rakija. Piće koje strani turisti kupuju u Beogradu podjednako kao što se u Grčkoj kupuje njihova čuvena metaksa. Turisti često kupuju šljivovicu, kajsiju ili po preporuci prijatelja koji su već isprobali sve naše vrste rakije, ponesu određeni ukus. Ono što je potrebno da svaki turista zna, to je da u zavisnosti iz koje države dolazi, na granici važe određena pravila kada je reč o ovom piću. U neke države se može uneti samo određena količina, pa se o tome na vreme informišite kako na granici ne biste imali probleme oko ulaska u Vašu zemlju. Ne prija baš svakome ukus ovog alkoholnog pića, ali svaki turista je čuo priču o lekovitom dejstvu rakije te je kao preventivu valja makar povremeno koristiti.

    Ručni radovi

    Još nešto na šta turisti najčešće troše novac u Beogradu su svakako naši unikatni ručni radovi koji na autentičan način pokazuju naš folklor i istoriju. To su često pleteni džemperi, kape, rukavice, opanke, pa čak i naše narodne nošnje. Ćilimi su takođe veoma prodavani, posebno jer asociraju na etno mesta naše zemlje i njihovo poreklo zaista ima bogatu priču. Upravo je ta priča nešto što najviše intrigira sve turiste koji žele da nauče nešto o Beogradu. Srpska obuća, takozvani opanci su detalj koji mnogi kupuju i u vidu privezaka za ključeve, ili kao još jedan od suvenira koji će okačiti na svoj zid uspomena.

    Knjige o Beogradu kupuju samo retki kolekcionari, kao i dvd kolekcije sa fotografijama našeg grada, ali i video ili audio zapisom. Ostale predmete sa natpisima ili motivima naše zemlje ili Beograda, poput šolja, majica, kačketa, frula i svega što može da bude suvenir jednog mesta, turisti najčešće uzimaju u većim količinama. Tu su i naši čuveni proizvodi, kao što je džem, slatko ili med. Mnogi domaći melemi, preparati na biljnoj osnovi, pa i čajevi nimalo ne zaostaju kada je reč o tome šta turisti najčešće kupuju.

    Obilazak grada

    Turisti tokom svog boravka u Beogradu troše novac i na izlaske, kulturna mesta, obilaske muzeja, gradske kafane, klubove i svega onog što čini Beograd. Mnogi od njih kažu kako nije skup, naročito kada je u pitanju smeštaj na duže ili stan na dan Beograd. To je opet individualna stvar, ali u zavisnosti od zemlje iz koje dolaze, porede naše cene sa njihovim. Svaki turista sa kojim smo imali prilike da prodiskutujemo o tome na šta se inače najviše potroši novca u Beogradu, izjavio je da se ubedljivo najviše novca troši na provod!

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.