Mali apartmani, novi trend u svetu

Blog / Apartmani

  • Sadržaj
  • Svetsko tržište je oduvek bilo to koje diktira trendove, bilo da je reč o tehnici, automobilima, modi, ekonomiji ili nekretninama. Oni koji žele da idu u korak sa svetom, ne mogu se uvek lako prilagoditi tempu koji se menja gotovo iz godine u godinu. U našoj zemlji nije uvek slučaj sa tim, ali pojedinci koji sebi mogu priuštiti praćenje trendova će se truditi da ne zaostaju za svetom. 

    Naravno, to ne znači da se nametnuti trendovi uvek moraju slepo pratiti, ali su tu kao neka preporuka za one koji jednostavno vode takav način života. Kada je reč o samoj arhitekturi, ona napreduje do neverovatnih građevina, kako stanova, kuća ili nekih drugih objekata. Postoje takvi apartmani od kojih bi svakome zastao dah, pomislili biste da od toga ne može bolje, ali uvek se nađe neko ko će Vas razuveriti. 

    Čak i u nautičkom svetu, ogromne jahte i brodovi imaju takav enterijer i sklop da se u njima može živeti kao u pravoj vili. Ono što nam savremeno doba donosi nekada mogu biti i megalomanske gradnje, ali i minimalni prostori uređeni tako da Vam u njima apsolutno ništa ne može zafaliti. 

    Upravo su mini apartmani jedan od najnovijih trendova koji se praktikuje u svetu gde apartman najčešće služi kao mesto na kom ćete prespavati, obedovati i obaviti ličnu higijenu. Zbog sve više vremena provedenog na poslu ili van kuće, ovakvi apartmani ne samo da su praktičniji, već i ekonomičniji.

    MALI APARTMANI KAO NOV TREND U SVETU

    Sve ono što sadrže i svi veći stanovi, samo što je upakovano na jedan drugačiji način, možete zateći u ovakvim apartmanima. Možda neće svi biti oduševljeni ovom idejom, ali to je samo još jedan od trendova koji će verovatno za nekoliko godina biti zamenjen potpuno drugim. 

    Neki govore da budućnost apartmana upravo izgleda ovako, baš zbog brzog tempa življenja i praktičnog načina stanovanja. Jedno je sigurno, mali apartmani su svakako pogodniji za one koji su prinuđeni da iznajmljuju takve stanove na kratko vreme, pa ne žele previše prostora za svoje potrebe. Za svakoga ko živi u gradu, posebno u većem gde je broj stanovnika milionski, stručnjaci mikro stanove, iliti male apartmane nude kao rešenje. 

    Reč je o stanovima koji su elegantno dizajnirani i to u veličinama do osamdeset kvadratnih metara. Za naš standard to i nije ništa novo jer veliki broj stanova ima baš ovakvu, ako ne i manju kvadraturu. Mali apartmani su sklopljeni tako da sve što Vam je potrebno stane u njih uz odgovarajuće sklapanje nameštaja kako bi ceo sklop imao punu efikasnost. Svaka jedinica se sastoji od dve različite zone. Mali apartmani sadrže kuhinju, kupatilo i dobro proporcionalan fleksibilan prostor koji omogućava da u njemu boravite, ali i da služi za spavanje.

    ZGRADE ZA MALE APARTMANE

    Ova metoda će se primenjivati u razvijenijim gradovima gde je trend malih apartmana i nastao. Radiće se posebni nacrti i planovi za zgrade u kojima će isključivo biti ovakvi apartmani i sve će biti milimetarski uklopljeno. Sve je još uvek u eksperimentalnoj fazi, ali cilj je da se pokaže kako se i unutar malih apartmana može živeti sasvim srećno i lepo. 

    Mnogima će ovaj način življenja delovati klaustrofobično ali zapravo sa pravim projektovanjem svakog dela apartmana kvadratura neće nikome predstavljati problem. Sve će biti dizajnirano tako da će izgledati kao da se nalazite u optičkoj iluziji, iako će apartmani biti dosta manji, imaćete osećaj da se nalazite u svemirskom brodu. To je veliki poduhvat za koji čuvene arhitekte garantuju da će upravo tako izgledati urbanizam u narednim godinama.

    STRUKTURA MALIH APARTMANA

    Sadržaj ovih apartmana će uglavnom činiti padajući kreveti koji se mogu nalaziti uz sam zid tako da mnogi neće ni pretpostaviti šta se tu zapravo krije. Stolovi će biti praktični, na sklapanje i imaće moć transformacije u sasvim drugačiji oblik, kao i stolice. 

    Kućni aparati će takođe biti na mestima koja možete oblikovati po sopstvenom nahođenju, bilo da ih želite u vidnom polju ili skrivenim delovima, koji su posebno dizajnirani. 

    Zidovi će u više slučajeva biti kliznog oblika i povezani sa plafonom. Pomeranjem zidova onako kako želite, možete sami da menjate strukturu Vašeg apartmana. Tvrdnja je da se ovakvim sklopom nameštaja, zidova i kućnih aparata, apartman može pretvoriti u mesto od čak 24 različitih prostorija i to uključujući i kuhinju, trpezariju, vešeraj i mini biblioteku. 

    Mali apartmani su novija verzija stanovanja i već su postali trend u Japanu, Hong Kongu i Severnoj Americi. Vlada veliko interesovanje za gradnjom specijalnih zgrada koje će sadržati samo ovakve apartmane, ali i ljudi individualno kupuju manje apartmane koje će preurediti na ovakav način. 

    U januaru 2013. godine, Njujork je dobio svoj prvi mikro apartman, odnosno zgradu koja je bila probna verzija za ovakve apartmane. Tada su se mali apartmani prodavali po većim cenama jer je svako želeo da bude među prvim vlasnicima ovakvih stanova. U budućnosti će cene malih apartmana biti pristupačnije jer će ovo postati potpuno uobičajen način življenja u svetskim metropolama.

    Kao što mnogi drugi trendovi kod nas dolaze dosta kasnije, prognozira se da će izgradnja ovakvih apartmana biti planirana u nekoj daljoj budućnosti. Sa projektom "Beograd na vodi" u Srbiji će se pojaviti potpuno nov dizajn zgrada, pa možda i čitava arhitektura krene u sasvim drugom smeru. Do tada, naši stan na dan apartmani su pravi pokazatelji stila i luskuza kojim mogu parirati i svetskim apartmanima.

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.