Koliki vas trošak očekuje za pranje tepiha u apartmanu koji iznajmljujete?

Blog / Apartmani

  • Sadržaj
  • Servisi za dubinsko pranje tepiha i čišćenje tepiha najčešće naplaćuju na osnovu kvadrature tepiha, bez obzira da li se tepih nalazi u kući, apartmanu ili poslovnom prostoru.

    U tepisima se svakodnevno talože prljavština, prašina, alergeni, tako da im je potrebno dubinsko čišćenje jednom ili dva puta godišnje, u zavisnosti od broja kućnih ljubimaca i prometa ljudi u prostoriji, dok je tepisima u poslovnim prostorijama potrebno više.

    Prednosti dubinskog pranja tepiha

    Dok ručno pranje tepiha može biti dobra kao prva pomoć, skupe mašine koje se prevoze u vozilu koje koriste profesionalni servisi za čišćenje tepiha mogu da urade bolji i dugotrajniji posao zbog snage usisavanja, koju imaju ove mašine. Određeni servisi za dubinsko pranje tepiha će naplatiti više za jako zaprljane tepihe, ali takođe vam mogu ponuditi nižu cenu, ako imate više tepiha u kući ili u celom poslovnom objektu. 

    Kako bi definisali troškove dubinskog pranja tepiha u svom apartmanu ili stambenom objektu, razmislite da li želite da plaćate po kvadraturi ili vrsti tepiha. Redovno profesionalno dubinsko pranje tepiha, može doprineti da tepisi duže izgledaju novije i da im produže životni vek, sprečavajući habanje, izbledelost boja ili oštećenje resa na tepihu.

    Profesionalni čistači tepiha imaju adekvatnu opremu i iskustvo za detaljno čišćenje tepiha. Ovakvo profesionalno dubinsko pranje tepha radi se sa razlogom i značajno se razlikuje od ručnog pranja tepiha koje uglavnom nije dovoljno, a može biti i kontraproduktivno, jer ručnim putem možemo utrljati fleke još dublje, tako da naš tepih može biti u gorem stanju nego pre pranja. Iako usisavanje tepiha često može pomoći u uklanjanju površinske prašine, dubinsko profesionalno čišćenje može ukloniti alergene, bakterije i druge materije poput buđi i plesni. 

    Cena čišćenja tepiha kreće se od 200-300 dinara po metru kvadratnom, što znači da ćete za dubinsko pranje morati da izdvojite od 1.000-3.000 dinara. Ukoliko izdajete aprtman, gde se gosti menjaju na nedeljnom nivou, možda ćete morati tepihe da perete i češće od jednom mesečno, budući da uvek postoji rizik od dodatnih fleka koje se moraju profesionalno ukloniti, a koje ne možete ostaviti na tepihu do sledeće posete vaših gostiju.

    Od čega zavisi cena pranja tepiha?

    Vrsta tepiha, veličina površine za čišćenje, način čišćenja ili uklanjanje mrlja mogu uticati na cenu čišćenja tepiha. Troškovi dubinskog pranja tepiha mogu zavisiti i od udaljenosti servisa od vaše lokacje. Ukoliko izaberete servis koji nije u vašem delu grada, obavezno se raspitajte da li naplaćuju dostavu i preuzimanje tepiha, kako bi troškovima dodali i dodatni trošak dostave. Uvek se preporučuje da, ukoliko možete pronađete tepih servis koji je u vašoj blizini, kako zbog brzine dolaska, tako i zbog mogučnosti manje naknade za dostavu, kao i mogućnosti besplatne dostave.

    Ukoliko živite u kući i planirate trošak dubinskog pranja tepiha u svojoj kući ili stanu, preporučuje se da dubinsko pranje obavite minimum jednom godišnje, što ne košta mnogo, a za uzvrat dobijate dubinski čiste tepihe bez naslaga prašine, grinja i bakterija, bez kojih se ni jedan dom ne može smatrati stvarno čistim.

    Materijal tepiha - jedan od glavnih činilaca cena pranja tepiha

    Način čišćenja zavisiće od materijala tepiha. Debeli tepisi i ručno rađeni tepisi, skloni su većem nakupljanju prašine, grinja, psećih dlaka, pa ih je teže očistiti. 

    Metode izrade tepiha utiču na debljinu, ukupan izgled i sklonost mrljama. Ako je tepih debeo, može biti potrebno više vremena i truda za uklanjanje mrlja, prljavštine i ostataka. Postoje različita rešenja za čišćenje, metode čišćenja i oprema koji su prikladniji za određene vrste tepiha. Svi ovi faktori mogu uticati na ukupne troškove čišćenja tepiha. 

    Metode dubinskog pranja tepiha 

    Postoji nekoliko metoda čišćenja tepiha, od kojih svaka ima svoje specifičnosti i posebne cene. Vrsta tepiha, dužina tepiha opšte stanje i broj fleka i mrlja igraju ulogu u određivanju koja će vrsta čišćenja najbolje funkcionisati. Koliko će to koštati zavisi od toga koliko je vremena potrebno za čišćenje tepiha, potrebna rešenja za čišćenje i koja vrsta opreme je potrebna. Najčešći načini čišćenja su šamponiranje, hemijsko čišćenje, ekstrakcija toplom vodom. Svaka metoda ima svoje prednosti i mane, tako da vam poznavanje razlike može pomoći da donesete informisanu odluku.

    Zato, ukoliko ste prinuđeni da često koristite usluge dubinskog pranja tepiha, rasitajte se o načinu kreiranaj cene i tehnikama čišćenja koje su potrebne za vaše tepihe, kao bi mogli da dobijete najpovoljniju cenu, što će dobro uticati na vaš budžet.

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.