Januar u Beogradu

Blog / Upoznajte Beograd

Januar je možda jedan od najlepših meseci u godini, sam početak Nove godine, ali i prelepih praznika koji nam tek dolaze. O januaru su napisane mnoge pesme, upravo su u ovom mesecu nastale mnoge bajke, snimljeni najromantičniji i prelepi dečiji filmovi, januar je mnogima inspiracija, posebno ako donese i snežne padavine. Veliki broj ispitanika je odgovorio da ih januar asocira na Božić, toplinu doma, sneg i drage osobe. Januar prepričava događaje iz novogodišnje noći, to je mesec kada odlučujete da okrenete novi list, kada se nadate snegu upravo u noći tog magičnog prvog januara. 

Ukoliko ste stranac u srpskoj prestonici u vreme Badnje večeri i Božića, i odlučili ste se za izdavanje stanova u Beogradu na Vračaru, nikako nemojte propustiti da šestog januara posetite Hram Svetog Save i upoznate se sa našim običajima i osetite tu draž praznika. Badnje veče je poznato kao jedno od najlepših večeri kada se čeka rođenje Isusa Hrista. Tim povodom, veliki broj ljudi se okupi kod Hrama Svetog Save na noćno bogosluženje i paljenje badnjaka na Svetosavskom platou.

Sedmog januara možete biti jedan od srećnika koji tokom lomljenja česnice osvoje dukat. Ovo je još jedan od naših hrišćanskih običaja i privlači veliki broj ljudi, posebno onih koji dovode svoju decu kako bi odmalena naučila našu veru i tradiciju. Lomljenje česnice se najčešće organizuje ispred Hrama, pa okušajte svoju sreću jer vlada verovanje da će onome ko pronađe dukat, ta godina biti veoma bogata.

Ono što sledi nakon tri dana slavljenja Božića je svakako Pravoslavna Nova godina koja se čeka u noći između 13og i 14og januara. Taman kada odmorite od proslave, kalendarski zvanične Nove godine, na red dolazi Pravoslavna. Mišljenja oko ovog dočeka su podeljena, ali je svakako datum kada se proslavlja najčešće u krugu porodice. Već nakon toga dolazi na red čuveno, tradicionalno plivanje za Časni krst. Ovaj događaj se organizuje na nekoliko lokacija u Beogradu a samo najspremniji i najzdraviji mogu da učestvuju u plivanju rekom na veoma niskim temperaturama, što je strancima vrlo zanimljivo. 

Pored svih verskih običaja, Beograd obiluje mnogim drugim događajima. Tu je i veliki broj predstava, baleta, opera, izložbi koje bi bilo lepo posetiti i još mnogo toga. Naravno postoje i klizališta na mnogim lokacijama u gradu za sve one koji vole da klizaju. Klubovi kao i uvek rade punom parom, takođe i sve gradske kafane, pa uvek bude dosta zanimljivih nastupa i koncerata tokom ovog meseca.

Januar se ni po čemu ne razlikuje od bilo kog drugog dela godine kada je reč o pronalaženju super zabave. Zato ako želite da posetite Beograd u zimskom periodu, onda to obavezno uradite u januaru kada je najlepše. Mi smo tu za Vas ako Vam je potreban kvalitetan i topao smeštaj u Beogradu. Cene će Vas oduševiti, isto koliko i Beograd u januaru mesecu.

15 Dec 2023
Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
08 May 2023
Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.