Irski festival u Beogradu

Blog / Noćni život

Beograd je po ko zna koji put pokazao da je grad u kom žive ili ga posećuju mnoge različite kulture i da upravo zbog te raznovrnosti uvek ukazuje poštovanje svakome ko je druge nacionalnosti. Pored Irske u Beogradu su pominjane i mnoge druge kulture zemalja kao što su Indija, Rusija, Francuska i  još mnoge druge. Na ovaj način Beograd poručuje kako su ovde svi dobrodošli i da je to grad u kom će se svako, bez obzira odakle dolazi, osećati kao kod svoje kuće.

Ovo je četvrti po redu Beogradski irski festival. Festival će trajati do 22. marta i sadržaće veoma bogat kulturni program, u Kulturnom centru Grad. Organizatori ujedno pozivaju sve ljubitelje irske kulture, ali i one znatiželjne, koji žele dobro i kvalitetno da se zabave i uživaju, da se pridruže ovom festivalu. Ove godine se obeležava tačno 100 godina od Uskršnjeg ustanka i proslavi će prisustvovati mnogobrojni gosti iz Irske. Program je namenjen svima, veoma je raznovrstan i uključuje film, kabare, izložbe, diskusije, radionice i zabavu. Biće izložba nakita i fotografije kao spoj irske i srpske vizuelne umetnosti. Obeležavanje dana Svetog Patrika, koje se održava sedamnaestog marta, biće proslavljeno širom sveta, pa i u Beogradu. Poseban doživljaj celog festivala imaćete na End of the Rainbow žurci kada će grad zasijati u zelenoj boji, koja je inače poznata kao jedan od simbola ove zemlje.

Ovakvi festivali su odlična prilika da se upozna Beograd, jer je grad upravo tada najživlji. Kada su u pitanju apartmani u Beogradu, cene koje mi nudimo su najpovoljnije a kvalitet zagarantovan. 

Jedan od gostiju biće i kuvar koji nam dolazi iz Irske i koji će pokušati da nam približi ukus hrane njegove zemlje u Kulturnom centru Grad. Tematski naziv ovog dela festivala biće "Delikatesni ponedeljak" i to sve u saradnji sa ljudima iz restrorana Dijagonala 2.0, za to vreme če se i u restoranu Smokvica tokom trajanja festivala, služiti specijaliteti irske kuhinje. Što se tiče filmskog repertoara na ovom festivalu, izdvajaju se filmovi "Soba", biće i premijerno prikazan srpski film "Momački vikend", ali i film "Milion Dablinaca" u kom je reč o najpoznatijem irskom groblju. Jedna od najistaknutijih tema festivala, o kojoj će kroz formalne i neformalne razgovore biti najviše reči, biće uticaj Uskršnjeg ustanka u Srbiji, ali i na savremenu žensku pobunu protiv nepravednog zaborava žena i njihov položaj kroz istoriju Irske, osvrt na nekada i kako je u današnjem vremenu.

Irski kabare sastav The Whisting Girl će obeležiti vrhunac festivala svojim smelim nastupom. Reč je o performansu o životu i radu američke spisateljice Doroti Parker, sa poznatim irskim muzičarima Trevorom Najtom i Honorom Hefernan. Pored njih, na sceni će im se pridružiti i beogradski talentovani muzičari iz benda "O bato".

Srbija je zemlja koja je puna takozvanih "Irish Pub" barova, odnosno pivnica i to je jedina veza koju neki naši građani imaju sa irskom kulturom. Kako biste uvideli da Irska nije samo zemlja koje se setimo onda kada odemo u neku od spomenutih pivnica, dođite i upoznajte se sa drugim značajnim karakteristikama za ovu zemlju. Od hrane do mode, kinematografije i svega što možda niste imali prilike da upoznate.

Festival je tek počeo i imaćete dovoljno vremena da odaberete jedan dan za uživanje. Kako biste upotpunili vaš doživljaj, potrebno je da obezbetidite adekvatan smeštaj, naši stanovi na dan Voždovac su na idealnoj lokaciji veoma blizu centra grada. 

 

 

15 Dec 2023
Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
08 May 2023
Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.