Etno mesta u Beogradu

Blog / Upoznajte Beograd

Dobro je poznato da se često u modu vraćaju neka druga vremena, stari stil oblačenja ponovo postaje aktuelan, muzički žanrovi kao i umetnost uvek prolaze kroz neki ciklus. Mnogi restorani u svoj enterijer ubacuju motive tridesetih, sedamdesetih ili devedesetih godina, kako bi na taj način pokazali svoju autentičnost i pobedili konkurenciju. Mnogo toga nije samo do mode, već i načina života. Veliki broj osoba preferira nešto što će ih izdvojiti iz gomile i da njihova originalnost dođe do izražaja. Samim isticanjem određenog stila, nameće se i određeni način života, tako smo u današnje vreme dobili novu vrstu društva, poznatijeg kao "hipstersko". Zahvaljujući ovoj grupi ljudi koja je svoje načine življenja proširila na mnoge druge i samim tim postavila nove trendove, danas nam se sve ono što se nekada gledalo kao zastarelo, ponovo vraća u upotrebu i to na velika vrata.

Bili pristalice novog trenda ili ne, ne možete poreći da je nekada dobro vratiti se u vreme koje je svakako bilo lepše, a verujemo i zdravije. Dobri ugostitelji su na vreme spoznali ovaj potencijal za zaradu i odlučili da spoje urbanu kulturu sa etno motivima. Tako su danas veoma popularna takozvana etno sela, gde zapravo imate određene delove kuća i dvorišta koji su uređeni po potpuno identičnim prikazima nekadađnjih srpskih domaćinstava. Naravno da su ovakva sela i kuće oduvek postojale, ali se u današnje vreme ova grana etno turizma dosta razvila i sada su ovo jedna od najaktuelnijih mesta za posećivanje. Kada je Srbija u pitanju, veliki je broj ugostiteljskih objekata urađenih po uzoru na stara zdanja ili sela namenjena isključivo ovakvim posetama.

Danas ćemo se bazirati samo na mesta u Beogradu koja Vam mogu pružiti vremeplovski doživljaj neke Srbije. To mogu biti kompleksi, restorani, domaćinstva i razne druge vrste ugostiteljskih objekata. Pri poseti Beogradu, nemojte zaboraviti da rezervišete vaš smeštaj na vreme. Kod nas je kratkoročno izdavanje stanova najpovoljnije u gradu i zato pogledajte našu ponudu.

Što se tiče ugostiteljskih objekata koja se nalaze nadomak Beograda, a ovog su tipa, možemo reći da su jedna od najposećenijih. Za početak Vam predstavljamo Salaš Stremen.

Nalazi se na samo dvadeset kilometara od grada, svega 30 minuta vožnje, u selu Jakovo, kraj Surčina. Idealan način da pobegnete od gradske vreve i odmorite duh i telo u prelepom prirodnom ambijentu. Prostire se na površini od 5.5 hektara. Dovoljno prostora za sve aktivnosti koje ovaj Salaš nudi. Sastoji se iz rekreacione zone, parka za decu na travnatoj površini i bašte koja je i na zatvorenom i na otvorenom prostoru. Za ljubitelje jahanja i konjičkih sportova, u sastavu ovog salaša nalazi se i Konjički klub "Stremen". Pa ukoliko želite da se oprobate u ovom sportu ili bolje da naučite veštine jahanja, klub Vam je na raspolaganju. Na ovom mestu se održavaju i mnogobrojne manifestacije, sve u cilju dobre zabave i pružanja kvalitetnog programa svojim gostima. Sve na ovom mestu ima za cilj očuvanje autentičnosti i bogatstva naše kulture. Na raspolaganju Vam je i etno restoran koji u svojoj ponudi hrane ima samo vrhunska jela domaće kuhinje.

Sledeće mesto gde Vas vodimo, makar rečima za koje se nadamo da će biti pravi putokazi do idealnog mesta za obilazak, je etno domaćinstvo i restoran "Zornić" kuća.

Nalazi se u selu Baćevac, na samo trideset kilometara od Beograda u blizini Barajeva. Sa jedne strane pruža se pogled na Kosmaj, a sa druge, na Lipovačku šumu. Pravi odmor na svežem vazduhu u prirodnom okruženju. Ovo mesto važi još i za pravu vazdušnu banju, jer je okruženo stablima hrasta, cera i bagrema. Mir i tišina, kao i nesvakidašnji i nezaboravan doživljaj koji će činiti da se ovde ponovo vratite. Pored svega navedenog, ovde je izložen i veliki broj starih predmeta koje ćete retko imati priliku da vidite. Čućete i neke zanimljive priče o njima, njihovoj upotrebi i tome kako se nekada u ovim krajevima živelo. Ljubaznost i velikodušnost domaćina će Vam sigurno osvojiti srca i osetićete kao da ste dugo deo ove porodice. Svaki gost je dobrodošao da uživa u svim blagodetima prirode. Ovde se održavaju i mnoge manifestacije, veliki broj njih je humanitarnog karaktera. U okviru ovog domaćinstva se nalazi i kamp deo koji ima sve potrebne sadržaje za Vaše ugodno kampovanje i boravak u prirodi. Kompleks takođe sadrži i mini zoo vrt što je najradosnija vest za mališane koji ovde dođu sa svojim roditeljima. Restoran tradicionalne srpske kuhinje je takođe na visini zadatka i pružiće Vam priliku da osetite najbolje ukuse tradicionalnih jela, spremljenih prema starim receptima.

U Samom Beogradu se nalaze mnogi restorani koji potenciraju etno kulturu, kao i neke od gradskih kafana, ali onih pravih, ne modernijih verzija. Beogradski apartmani takođe usvajaju etno stil dekoracije enterijera - tako da možete čak iznajmiti i stan koji podseća na neka stara vremena, ali ujedno pruža komfor kao svaki drugi.

Stoga Vam toplo preporučujemo da posetite neko od ovih mesta, jer zaista vredi da doživite Srbiju na pravi način. Ne nalazi se daleko, a obećava Vam odličan provod i iskustvo. Apartmani Beograd ukazuju na sve što je obavezno za posećivanje, a ovo svakako vredi obići.

Osetite miris slobode i prirode, ne zbog trenda, već Vašeg ličnog zadovoljstva.

15 Dec 2023
Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
08 May 2023
Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.