share with friends

 

Šta je Black Friday i kada se održava?

Black Friday ili Crni petak, ove godine se održava 23. novembra. Za one koji ne znaju na šta se odnosi, Crni petak je izraz koji je potekao iz SAD, gde prvog petka nakon Dana zahvalnosti, trgovci maksimalno snižavaju cene svojih proizvoda i time otvaraju prazničnu sezonu! Dakle, ne shodno imenu, Crni petak je, u ovom slučaju, sinonim za nešto veoma pozitivno, a to su- rasprodaje! Jedino što je "crno" u vezi ovog petka, jesu gužve u saobraćaju i tržnim centrima, pa se naoružajte strpljenjem.

Pre nekoliko godina, na radost mnogih šopingholičara, Crni petak je stigao i u Srbiju, pa tako, tog dana, brojne prodavnice, tržni centri, butici- nude velike i brojne popuste na svoju robu! Ne postoji odredjeno pravilo ili propozicija kada su cene tog dana u pitanju, već svaka firma određuje koliki će biti popust i koliko će trajati. Naime, ne postoji "fiksni popust" na nivou firme, odnosno npr. tržnog centra, već se popusti u radnjama određuju individulano, tako da se pre odlaska u kupovinu dobro informišite ukoliko vas zanima nešto konkretno.

 

Gde će biti najveći popusti?

Kako biste se dobro pripremili, trebalo bi da znate par osnovnih stvari. Značajan broj prodavaca će već u nedelju (19. novembra) spustiti cene svojih artikala, međutim, najveći popusti, koji mogu da idu i do 80 % moći će da se dobiju na sam Crni petak. I to ne celog dana, iz prostog razloga- kada je tako veliki popust u pitanju, artikli se brzo rasprodaju. Ukoliko čekate popust na određeni proizvod, budite brzi i poranite! Neki trgovci će tražiti da odete u prodavnicu, drugi će popuste nuditi samo na svojim online shopovima. Zato budite spremni i pratite vesti i najave u vezi sa popustima, jer kako smo napomenuli, ne važe ista pravila za sve. Sledeća stvar koju treba da znate je da su proizvodi koji su na najvećem sniženju uglavnom ograničeni, pa će se brzo rasprodati. Pripremite novac za kupovinu i budite međi prvima u prodavnicama koje nude najbolje akcije. Sa sjajnim popustima koji počinju nakon Crnog petka, novembar u Beogradu ne mora biti tako siv.

Da li ste znali da postoji i opcija kupovine preko interneta? Pojedini proizvodi moći će da se kupe samo online, tako da pratite dešavanja na društvenim mrežama sa obaveštenjima o Crnom petku. Ovo je idealno rešenje za sve koji ne vole da gube vreme na kupovinu i da se probijaju kroz gužvu!

 

Radno vreme za vreme Black Friday-a

Ono što je takođe važno je da će uglavnom svi tržni centri tokom Crnog petka produžiti radno vreme! Na najvećem popustu biće nameštaj, tehnika, kao i odeća i obuća. Plan kupovine možete napraviti unapred- odredite budžet kojim raspolažete, kao i to na šta ćete ga potrošiti. Uvek dobro proverite proizvod i cenu pre nego što krenete ka kasi- desiće se da nije isti kao iz kataloga ili oglasa koji ste gledali pre kupovine. Neki proizvodi možda neće imati opciju zamene, tako da se dobro informišite pre konačne kupovine. Imajte u vidu da ćete verovatno potrošiti više nego što ste planirali i to je potpuno u redu, sve dok imate u vidu šta ste zaista krenuli da kupite.  

Ako ste ljubitelj kupovine, a u vreme Crnog petka dolazite u Beograd, potražite svoj idealan stan na dan. Beograd prati trend Crnog petka nekoliko godina unazad, tako da ćete u svim tržnim centrima naići na velika sniženja. Očekujte sjajne popuste i dobru zabavu. Iskoristite mogućnost da za vreme svog boravka u Beogradu počastite sebe nečim i kada vidite dobru ponudu, odmah je ugrabite. Obiđite više mesta u Beogradu i užuvajte u prazniku za sve šopingoličare.