4 beogradske ulice čije ime se često izgovara pogrešno

Blog / Upoznajte Beograd

  • Sadržaj
  • 4 beogradske ulice čije ime se često izgovara pogrešno

    Beograd, prestonica Srbije, poznat je po svojoj bogatoj istoriji, šarmantnim bulevarima i, naravno, gostoprimstvu svojih stanovnika. Međutim, kao i u svakom velikom gradu, postoje ulice čija imena za mnoge predstavljaju izazov prilikom izgovaranja. Otkrivamo vam 4 beogradske ulice čije ime se često izgovara pogrešno, ali i objašnjavamo zašto Beograđani, i pored bogate jezičke tradicije, često prave greške u izgovoru.

    Ulica Admirala Geprata

    Jedna od ulica koju posetioci Beograda često pominju, budući da se nalazi u centru grada, je Ulica admirala Geprata. Ali, čekajte malo, da li ste pročitali "Geprata" ili "Geparda"?
    Naime, često se dešava da ljudi, naročito turisti, u razgovoru pogrešno čuju ili izgovore naziv ove ulice što može dovesti do konfuzije.
    Tačan izgovor je "Geprat," sa glasom "a" kao u reči "gazda." 
    Inače, ova ulica je dobila ime po francuskom admiralu Emilu Gepratu, komandantu francuske vojske u Tunisu, koji je zaslužan za spasavanje nekoliko hiljada srpskih vojnika koji su 1916. godine došli u Tunis nakon Albanske golgote.

    Ulica Aberdareva

    Još jedna ulica čiji naziv u govoru lako postaje modifikovan je Aberdareva čije ime pojedinci pogrešno izgovaraju "Abredareva" ili „Abardareva“.
    Ova ulica je ponela ime po Milanu Kujundžiću Aberdaru čoveku koje je prvi započeo predavanja i kurs predmeta istorija filozofije, a na Velikoj školi je predavao i rusku filozofiju, logiku, estetiku i psihologiju. Aberdar je bio i počasni član Matice srpske i jedan od prvih 16 srpskih akademika.

    Gerčšićeva ulica

    A sada, pridružite nam se u potrazi za Gerčšićevom ulicom... ili da li je to Geršićeva? Ova ulica često izaziva različite interpretacije izgovora. Ispravno je izgovoriti je sa "č," kao u reči "čarape."
    Ovoj ulici 1930. godine dodeljeno je ime Gligorija Geršića Gige, političara, pravnika, profesora Velike škole i član Srpskog učenog društva.

    Dojranska ulica

    Za kraj, imamo ulicu Dojransku, koju neki možda pogrešno nazovu Dorjanskom. Ispravan izgovor je sa "j," kao u reči "jelo".
    Naziv ulice potiče od imena prelepog makedonskog jezera Dojran koje je poznato po kolibama izrađenim od slame.

    Komplikovana slova

    Srpski ima složenu gramatiku, brojna pravila, ali i slova, odnosno glasove, koji mogu biti teški za izgovor. Upravo tu treba tražiti razlog zbog koga se imena nekih beogradskih, ali i ulica u drugim gradovima Srbije, često pogrešno izgovaraju.
    Ukoliko se nađete pred problemom kako izgovoriti ime neke beogradske ulice ili vas muči neka druga jezička nedoumica rešenje uvek možete lako pronaći na stranici Pravopis srpskog jezika.

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.