Beli dvor i Kuća cveća

Blog / Upoznajte Beograd

  • Sadržaj
  • U Beogradu se nalazi mnogo turističkih atrakcija koje se možda i ne stavljaju toliko u prvi plan, jer turisti najčešće žele da posete Kalemegdan, Skadarliju, prošetaju Knez Mihailovom i ostalim "mainstream" mestima za našu prestonicu. Zbog toga mnoge turističke organizacije grada Beograda pokušavaju da upute posetioce i na neka, takođe zanimljiva, ali manje posećena mesta. Ove dve, slobodno možemo reći znamenitosti, govore o različitim razdobljima u Srbiji, svaka na svoj način. Jedna govori o Karađorđevićima, a druga o Josipu Brozu. Iako možda nisu toliko stavljene u prvi plan turističke ponude grada, opet vlada veliko interesovanje pojedinaca da posete ova dva mesta. Bez obzira da li posećujete Beograd iz nekog drugog mesta u Srbiji ili zemalja regiona, svakako bi bilo korisno obići Beli dvor, Kuću cveća ili oba, da bliže upoznate našu istoriju i ono kroz šta je Srbija prolazila u tim vremenima. Mi ćemo pokušati malo da Vas uvedemo u njihove odaje, ali je na Vama da ostatak istražite lično. Za to vreme možete potražiti hotelski smeštaj u Beogradu ili jednostavno kod nas iznajmiti apartmane u centru grada.

    BELI DVOR

    Prostire se na površini od 135 hektara i nalazi se na najvišem brežuljku naselja Dedinje. Na ovom zemljištu se nalaze Beli dvor i Kraljevski dvor u okviru dvorskog kompleksa. Gradnja ovog kompleksa je započeta 1934. a završena 1936. godine. Dvor je opremljen i velikim brojem umetničkih dela koja su od ogromne novčane vrednosti. Uz dvor su sagrađeni i kuhinja i garaža, a sa centralnim objektom su povezani podzemnim tunelom. Kasnije se na objektu sagrađuje i podzemno sklonište, u periodu pred početak Drugog svetskog rata u Evropi. Na Belom dvoru su se održavale razne svečanosti u to vreme i priređivale zabave za ugledne goste iz inostranstva. Dvor je oduvek bio na usluzi samo porodici Karađorđević, ali kasnije je služio i državi za obavljanje nekih od funkicja o kojima se ovde raspravljalo. Danas čitav kompleks koristi princ Aleksandar II sa svojom porodicom. Objekat je ipak vlasništvo Republike Srbije. Neka od umetničkih dela koja krase prostorije dvora su i slike Nikole Pusena, Fransoa Mijea, Jana Brojgela, Paola Veronezea i mnogih drugih. Tu je takođe i portret Kralja Aleksandra I koji je naslikao Paja Jovanović. Trpezarija je opremljena najboljim nameštajem u stilu Čipendejla u kojoj najveći utisak ostavlja vitrina sa porcelanom iz Sevra. Veliki i mali salon su opremljeni nameštajem u stilu Luja XV. Ovaj kompleks pored velike novčane, ima još veću istorijsku vrednost. Kao deo jednog vremena, dostupan je javnosti da podseća na period kada je Srbija bila pod vladavinom Karađorđevića i na brojne uspehe koje je tada imala. Svako ko je u prilici može posetiti Beli dvor i osetiti duh jednog vremena iz prve ruke.

    KUĆA CVEĆA

    Svi koji pamte vreme kada je Josip Broz Tito bio na čelu države, kažu da je to bilo najbolje vreme u tadašnjoj Jugoslaviji. Kada je on u pitanju, ne pamte ga samo Srbi, već i narodi koji su zajedno sa nama činili jednu celinu. Ovaj čovek je stekao veliki broj poštovalaca, a čak mu se dive i oni koji su se rodili mnogo kasnije, upravo zbog priča koje se vezuju za njegovo upravljanje zemljom. Sve to je doprinelo tome da njegovo ime živi i dan danas i da se najčešće pominje samo po dobru. Tako veliki čovek je svakako zaslužio i mesto gde će mnogi poštovaoci moći i danas da dođu i odaju počast za sve što je uradio u svoje vreme. Upravo je Kuća cveća ono što se vezuje za Josipa Broza i deo je Muzeja istorije Jugoslavije. Kuća cveća je objekat u kom su sahranjeni Josip Broz Tito i njegova supruga Jovanka, a ovo mesto je ujedno i jedno od najposećenijih turističkih mesta u gradu. Sagrađena je 1975. godine kao zimska bašta za tadašnje potrebe samog Broza i zauzima površinu od 902 kvadratna metra. Prvobitno je nosila naziv "Cvećara", a nakon Titove smrti je odlučeno da dobije naziv koji danas koristimo. Posle njegove smrti, bašta je imala mnoga preuređenja kako bi u skladu sa namenom izgledala prikladno, odnosno ovako kako danas izgleda. Za ovo mesto se vezuju mnoge priče, između ostalog i ta kako se Titovo telo uopšte ne nalazi ovde. Legenda je svakako postala deo samog kompleksa i jedna je od zanimljivosti same Kuće cveća. Postala je i mesto hodočašća velikog broja Jugoslovena, ali i svih koji su poštovali lik i delo Josipa Broza. Od osnivanja ovog memorijalnog centra davne 1982. pa sve do danas, ovo mesto je posetilo više od 18 miliona ljudi. Dovoljno da probudi znatiželju u Vama da budete jedan od više miliona posetilaca. Kuća cveća se nalazi na Dedinju u Botićevoj ulici, pa ako Vas put nanese ili jednostavno poželite da vidite još nešto što je popularno u Beogradu, lako ćete doći do nje.

    Posetite i nešto, možda ne toliko tipično za obilazak u Beogradu, zašto uvek odlaziti na ista mesta? Upoznajte našu istoriju, našu sadašnjost, a za budućnost tu je "Beograd na vodi" o kom će se tek govoriti. Do tada, čitajte nas i iznajmljujte, nećete se pokajati. Cene prenoćišta u Beogradu možete pogledati na našem sajtu. 

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.