Beograd je pun prirodnih lepota i parkova, koji tokom leta pružaju pravu oazu i obezbeđuju hladovinu u vrelim danima, a tokom zime pokazuju pejzaže koji ne bi mogli biti naslikani ni od strane najboljih slikara. Čar Beograda je upravo u tome, sve što je u njemu se mora lično videti i doživeti, bez fotografija i tuđih opisa, jer se samo tako može potpuno iskusiti svaki deo ovog grada. Pominjani su mnogi parkovi koji se nalaze u njemu, svi oni su veoma poznati i svaki od njih zaslužuje posebnu pažnju. Mesto za koje apsolutno odvojiti nekoliko sati je svakako planina Avala. Ako planirate posetu Avali i tražite smeštaj, okolina Beograda nudi lep izbor odlično uređenih stanova. 

Avala se nalazi nedaleko od centra Beograda, na samo 17 kilometara. Njen prirodni kompleks je zaštićen još od 1859. godine, a sam naziv ove planine označava "Golo brdo" i potiče iz 14og veka. Od devetnaestog veka ovaj predeo je pošumljen, listopadnom i četinarskom šumom. Nadmorska visina Avale je 511 metara i ova planina se smatra najpopularnijom planinom za duži boravak u prirodi i svežem, čistom vazduhu. Prelepi izvori sveže vode, za koju neki čak tvrde i da je lekovita, staze za šetanje, ravni i brdoviti predeli, sve ono što je potrebno da u vama probudi pravi avanturistički duh i želja da se sjedinite sa prirodom. Avala je još samo jedno od obeležja Beograda i njene lepote su oduzimale dah mnogim domaćim i stranim turistima. Svako ko je iz Srbije, a ima želju da obiđe svet, svakako prvo treba najbolje da upozna svoju zemlju i obavezno obiđe avalske lepote.

Pored prelepih parkova, izvora, flore i faune, Avala je bogata i istorijskim kulturnim spomenicima. Kao i svako mesto, svaki grad i park, Avala takođe ima spomenike koji su obeležja nekih davnih vremena i pokazatelji naše istorije. Jedan od najpoznatijih je Spomenik Neznanom junaku. Ovo je mauzolej koji se nalazi na vrhu planine Avala i podignut je davne 1938. godine. Ovo je postalo simbolično mesto za odavanje počasti svim palim borcima u ratovima između 1912 i 1918. godine. Spomenik je delo čuvenog vajara Ivana Meštrovića.

Glavno obeležije je svakako poznati Avalski toranj. Prvobitni toranj koji se nalazio na Avali, je zvanično otpočeo sa radom 1965. godine. Na vrhu tornja se nalazila antena koja je bila TV i radio prijemnik, visine od 60 metara i težine čak 25 tona. Ovaj toranj čvrsto utemeljen je odolevao svim vremenskim neprilikama i naletima Košave. Bio je u savršenoj funkciji, sve dok ga 29. aprila 1999. godine nisu bombardovale sile NATO pakta. Tada je srušeno na stotinak kvadrata njegove nekadašnje terase. Ono po čemu je tadašnji toranj bio jedinstven u celom svetu je to što je bio jedini toranj koji je za poprečni presek imao jednokraki trougao; nije bio direktno uzemljen, već se oslanjao na svoje tri noge i od otvaranja, pa sve do razaranja je bio najviša građevina na Balkanu. Nakon rušenja tornja, pokretane su mnoge akcije za obnovu istog. Posle velikog broja radova, toranj je ponovo postao otvoren za posetioce 29. oktobra 2009. godine. Sa njegovog vrha se pruža pogled na celu Šumadiju. Ovaj toranj ima 38 spratova, na koje se može stići pomoću dva lifta. Restoran se nalazi na 119. metru visine tornja, dok je vidikovac na visini od 122 metra. Ovaj toranj je zaštitni znak Beograda upravo zbog toga što je oduvek bio pokazatelj putnicima da se približavaju našem glavnom gradu. Avalski toranj je svakako nešto što prvo ugledate kada se uputite u prestonicu.

Ne verujemo da za Avalu niste čuli, ali moguće je da niste dovoljno informisani o onome što ona nudi. A da se još bolje uverite da je sve ovo o čemu smo pisali zaista tako divno i lepo, morate odvojiti jedan dan i učiniti sebi uslugu. Odmor i opuštanje koje priroda može da ponudi, ne može nijedan spa centar.  Avala je pravi raj za oči i dušu, zato dođite da iskusite lepote koje samo priroda može da stvori i uživajte u kreacijama koje samo talentovani vajari mogu da sagrade. Ukoliko vam prilikom vaše posete zatreba dneveni odmor u Beodradu, posetite naš sajt i nađite idealno mesto za sebe. 

Dobrodošli u Beograd, dobrodošli na Avalu. 

 

15 Dec 2023
Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
08 May 2023
Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.