Šta uraditi kada dođe do duple rezervacije

Blog / Apartmandžije

 • Sadržaj
 • Koliko god da smo posvećeni svom poslu, hteli mi to ili ne, do greške uvek može doći. Ono što je u tim trenucima važno je šta ćemo uraditi da to popravimo. Neke od njih na vreme uvidite pa posledice ne moraju biti velike, ali neke greške otkrijete tek kada gosti stignu i tada može nastati veoma neprijatna situacija. Neke od najčešćih grešaka koje su mnogi vlasnici apartmana navodili kao primer, su pogrešno upisani termini, pogrešno rezervisani apartmani ili izdavanje duplih rezervacija različitim gostima. Možda većina to ne želi da prizna, ali do ovakvih grešaka dolazi mnogo češće nego što se misli. Postoje tri uzroka duple rezervacije. U našem novom vodiču za vlasnike možete da pročitate sve što Vam je potreno da znate kada su u pitanju duple rezervacije.

  Greška agencije koja izdaje apartman

  Ovo zapravo nastaje kada nekoliko ljudi u Vašoj agenciji ručno vodi rezervacije bez ikakvog međusobnog dogovora.

  Greška gosta

  Ovo je takođe jedna od čestih situacija kada gost zameni datume rezervacije pa dođe u pogrešnom terminu ili insistira na drugom smeštaju umesto onog koji je već rezervisao. Nekada gosti mogu da dođu i koji dan ranije bez ikakve najave, pa i to dodatno komplikuje već veliki nesporazum.

  Greška agencije

  Ukoliko je iznajmljivanje Vaših apartmana u rukama turističke agencije ili agencije za izdavanje stanova na kraći period, koje ne vode računa o terminima i rokovima, takođe može doći do problema duple rezervacije. Vodite računa da posrednik između gostiju i Vas bude odgovorna i sposobna osoba kako ne biste imali probleme.

  Bilo da rezervacije obavljate putem interneta ili telefona, morate da navedete o kom se smeštaju i vremenskom periodu se radi kada je o toj rezervaciji reč. Ključ je u dobroj komunikaciji i redovnim proverama. Ukoliko dobro vodite evidenciju, verovatnoće da će doći do duplih rezervacija su veoma male. Ako postoji određeni rok da Vam agencija javi da li je potvrdila neku rezervaciju, recite im da se tog roka pridržavaju, kako biste eliminisali mogućnost da je rezervacija potvrđena, a Vama su to zaboravili javiti.

  Ipak ni sve ove provere ne mogu biti garancija da do ovakvih grešaka neće dolaziti, pa kada se desi da se gost pojavi kod Vas, a apartman je već zauzet, mi imamo neke savete kako da reagujete u takvim trenucima.

  Trudite se da ostanete smireni kako biste izbegli veće neprijatnosti. Najbolje je da ne pokazujete ikakvu zbunjenost i nervozu kako gost u tom trenutku ne bi primietio da je i Vama nastala situacija nepoznata. Budite ljubazni i ponudite gosta da sedne na terasu ili recepciju i popije piće kako bi se malo opustio. Takođe ga pitajte sa kim je dogovorio rezervaciju i zatražite lične podatke kako biste mogli da proverite o kojoj se rezervaciji tačno radi. Pronađite sve prethodne razgovore kroz sve komunikacijske kanale koje ste sa ovim gostom koristili. 

  Ako ste pazili da vam se ovako nešto ne dogodi, u ovim situacijama će Vam svi ti razgovori poslužiti kao dokaz da krivica nije Vaša, kada je reč o ovom problemu. Objasnite uzrok, bez obzira da li je krivica Vaša ili Vašeg gosta. Ukoliko je gost kriv to mu saopštite na što blaži način kako se ne bi osetio napadnutim. Ako imate neki drugi slobodan smeštaj ponudite njega gostu, po dogovorenoj ili nižoj ceni, kako se ne bi osetio uvređenim jer je prešao toliko kilometara da bi uživao u odmoru i imao siguran smeštaj.

   

  Profesionalno rešite problem

   

  U slučaju da ipak nemate na raspolaganju slobodan apartman, potrudite se da gostu nađete drugi odgovarajući smeštaj. Gost će ceniti ako vidi da se trudite oko njega i toga da mu obezbedite smeštaj, pa će Vam biti veoma zahvalan i verovatno će u budućnosti vaši beogradski apartmani biti njihov izbor. Trudite se da profesionalno rešite problem i gost Vam neće zameriti, čak iako ste grešku oko rezervacija napravili Vi.

  Do problema uvek može doći, ali sve se lako reši kada ste spremni na dogovor i kompromis. Miran i staložen stav će uvek doprineti tome da Vaši gosti ne prave scene i neprijatne situacije, zato uradite sve što je potrebno da se gost kod Vas oseća kao da je dobrodošao i da je baš on prioritet. Ne dozvolite da Vam loše situacije utiču na posao i dalju saradnju sa klijentima.

   

  07 Aug 2020
  10 Apartmani sa najelpšim pogledom na Zlatiboru. Pogledajte apartmane u kojima je uzivanje popiti jutarnju kafu. Savršeni pogled na prirodu i lepote Zlatibora.
  02 Jul 2020
  Kako će se ove godine letovati, i da li će neizvesnost povodom pandemije pokvariti sve naše planove za odmor? Možda nećemo moći da letujemo pod istim okolnosti