share with friends

Verovatno se mnogim stanodavcima nebrojano puta desilo da pronađu neke lične stvari gostiju koji su odsedali u njihovom apartmanu. Nekada su to nebitne sitnice i garderoba, ali se dešava i da to budu lične stvari poput dokumenata, nakita, mobilnog telefona i tako dalje. Verovali ili ne, nekada se može dogoditi i da gosti namerno ostave svoje privatne stvari kako bi Vas testirali. U nekim slučajevima kada gosti zaborave svoje stvari u apartmanu dešava se da zahtevaju da ih vlasnici vrate poštom, što može predstavljati bespotreban trošak za domaćina.

Ukoliko Vas zanima koliko traje vremenski period u kom ste dužni da čuvate zaboravljene stvari gostiju i imate još neke druge nedoumice, mi smo tu da Vam ponudimo odgovarajuće savete.

U trenutku kada pronađete izgubljene stvari veoma je važno da odmah kontaktirate gosta. Tada se već o svemu dogovarate sa njim oko preuzimanja stvari. Da li ćete im poslati na određenu adresu ukoliko više nisu u gradu ili će se oni vratiti po svoje stvari, to je već sve stvar dogovora. Nekada će gost insistirati da on plati usluge kurirske službe, a nekada se gost čak ni neće ponuditi da to uradi, ali Vi ćete u tom slučaju morati da snosite troškove putarine.

Kada gosti izgube svoje stvari negde u Vašem apartmanu ili ih jednostavno zaborave, a ne možete ponovo da stupite sa njima u kontakt, vremenski period čuvanja tih stvari je godinu dana. Za to vreme ste dužni da evidentirate izgubljenu stvar kako biste se lako snašli ukoliko se gost vrati po nju.

Ukoliko gost kaže da je određenu stvar ostavio namerno i da mu nije potrebna, tek tada Vi možete sa njom da postupate po svojoj volji. Bilo bi poželjno da Vam gosti potvrde nekim pisanim dokumentom da su te stvari ostavili namerno, kako biste Vi imali dokaz u slučaju da dođe do neke zabune ili promene odluke.

Kada pronađete vrednu stvar, poput novca, nakita, mobilnog telefona ili nekog sličnog uređaja, dajte gostu priliku da opiše izgubljeni predmet. Česti su primeri lažnog otuđivanja kada gost potvrdi da opisani predmet pripada njemu, a da se nakon toga javi pravi vlasnik i nažalost bude prekasno. Uvek je dobro da nikada ne opisujete prvi pronađeni predmet već samo kažete šta je pronađeno a prepustite gostu da opiše detalje pronađenog, odnosno izgubljenog predmeta.

Uvek možete podsetiti gosta da proveri da li je sve poneo i ako želi da ponovo pregleda napušteni smeštaj. Sve u svemu, znaćete da je ono što je do Vas urađeno po propisu. Svima se događa da nešto zaborave, samo je način na koji se reaguje taj koji će goste navesti da Vas još više poštuju kao domaćina i ponovo Vam se vrate. U suprotnom, biznis koji vodite - apartmani u Beogradu za izdavanje može biti ugrožen. Zato se koristite ovim savetima i pravilima, kako biste bili mirni.