Kako postupiti u slučaju požara

Blog / Apartmani Apartmandžije

Bez obzira na verovatnoću neke od vanrednih situacija koje Vas mogu zadesiti tokom boravka u bilo kom turističkom mestu, trebalo bi da budete upućeni u sve mere intervencije. Naravno da niko na odmor ne odlazi sa pretpostavkom da bi moglo doći do neke od rizičnih ili manje opasnih situacija, ali u svakom trenutku morate znati na koji način da odreagujete. Kada, na primer, iznajmljujete privatni smeštaj u Beogradu koji se nalazi u nekoj stambenoj zgradi, vi taj objekat delite sa velikim brojem ljudi i nekada može doći do toga da se nepažnjom drugih izazove požar ili neka manja nezgoda u kojoj i Vaš apartman može biti obuhvaćen. U ovakvim situacijama je najbolje da ostanete smireni i pridržavate se određenih pravila za hitne slučajeve.

Nekada nas naše refleksne reakcije u trenucima opasnosti mogu spasiti, ali istovremeno i uvesti u veći problem ili bezizlaznu situaciju. Zato ćemo vam predstaviti osnovna pravila kojih se morate pridržavati u slučaju požara, bilo da se apartman nalazi u stambenoj zgradi ili kući.

  • U zavisnosti od zemlje u kojoj se nalazite, preventivno se odmah raspitajte o brojevima vatrogasne i ostalih hitnih službi.
  • Prvo i osnovno pravilo je to da ukoliko primetite požar ili osetite miris dima u svojoj zgradi, kući ili komšiluku, istog trenutka pozovite vatrogasnu službu bez pretpostavke da je to neko već uradio.
  • Ako primetite požar u toku noći, a u zgradi se ne nalazi alarm za slučaj opasnosti, obavezno izađite na prozor kuće ili hodnik zgrade i vičite „POŽAR“ kako biste probudili i upozorili komšije i - ukućane.
  • Ukoliko dođe do požara, a se nalazite u Srbiji, pozovite broj 193 i saopštite tačne podatke i lokaciju na kojoj se nalazite, kao što su adresa, sprat i broj stana. Ako je požarom zahvaćena samo jedna prostorija obavezno zatvorite vrata te prostorije i isključite električnu energiju. Pozovite vatrogasce, a ako je požar manjih razmera pokušajte sa gašenjem. Ako je veći požar, napustite stan i zatvorite vrata za sobom jer će se u suprotnom zbog protoka svežeg vazduha požar širiti mnogo brže na ceo stan.
  • Tokom evakuacije je najvažnije da svi ukućani budu u istoj prostoriji, a posebnu pažnju obratite na decu jer se ona iz straha mogu sakriti i tako ostati zarobljena. Kada ste uvereni da ste svi na okupu pođite ka izlazu.
  • Znajte da se požar lako i brzo širi, pa očekujte gust dim i veliku vrelinu. U slučaju da imate vremena i adekvatnu obuću sa debljim đonom, obujte je, obucite kapute i vežite peškire i krpe natopljene vodom preko usta i nosa.
  • Ukoliko se požar razvija u stambenoj zgradi, u tim trenucima nikada nemojte koristiti lift jer se tada oslobađa gust dim koji je pun otrovnih isparenja. Ako ulazite u lift rizikujete da uđete u sigurnu smrt i zbog toga je veoma važno da se ovog pravila setite u tim trenucima!
  • Nekada požar nije toliko veliki i ukoliko Vi niste direktno ugroženi požarom ostanite iza vrata svog stana. Ako osetite da dim prodire oko vrata, natopite peškire i krpe vodom, postavite ih oko štokova i ispred vrata da biste na taj način sprečili prodiranje dima u svoj stan. 
  • Dešava se često da neugašeni opušak cigarete izazove požar. Opuške takođe ne treba bacati kroz prozor ili sa terase, jer najčešće završavaju u sobi ili terasi stana ispod Vašeg i tako može doći do požara.
  • Ono što nikako ne smete da radite, to je da vodom gasite požar koji je izazvan na električnim instalacijama ili aparatima. U tom slučaju rizikujete da budete izloženi strujnom udaru. Požar koji je izazvan benzinom ili uljem takođe nikako ne treba gasiti vodom jer ove opasne materije plutaju po površini i tako mogu izazvati širenje požara.

Požari mogu biti velika opasnost, naročito u trenucima kada spoljašnje temperature dostižu visinu i do 40 stepeni Celzijusa. U ovim situacijama možete izgubiti dosta toga materijalnog, ali pored toga možete izgubiti i ono najvrednije – život. U svima našim apartmanima nalazi se aparat za gašenje požara, čak i kada je u pitanju iznajmljivanje stanova na dan, tako da oko tog dela ne morate brinuti. Međutim, ukoliko dođe do ove neprijatne situacije, potrebno je da preduzmete preventivne mere kako biste izbegli požar, ali ako do njega ipak dođe, poštujte ova uputstva koje je izdao Sektor za vanredne situacije. Pridržavanje ovih uputstava Vam nekada može spasiti život, zato bi bilo dobro da zapamtite kako da odreagujete na pravi način. Mi Vam želimo bezbedan i ugodan boravak i da se nikada ne nađete u ovakvim situacijama, ali kako naš narod kaže, zapamtite ova pravila „zlu ne trebalo“. 

08 Oct 2021
Najbolji apartmani na Zlatiboru za odmor sa decom. Zlatibor je idealno mesto za relaksaciju, pogotovo za uživanje cele porodice. Odaberite najbolji apartman.
05 Oct 2021
Ovim tekstom smo želeli da pokažemo kako Beograd zaista može da bude pristupačan, ali i koliko boravak u njemu može da pruži. Beograd zahteva više od jednog