Apartmani Vam predstavljaju trendove u turizmu

Blog / Apartmani

Kako su Apartmani dugo u ovom poslu, jedno od najvažnijih pravila je svakako praćenje trendova i osluškivanje potreba klijenata. Naš zadatak je svojim klijentima uvek pružamo nove informacije, korisne savete, ali i upute na ono što moraju videti, doživeti, posetiti...

S vremenom se menjaju i uslovi na tržištu, stvaraju novi trendovi i grane turizma. Nekada se turizam zasnivao samo na upoznavanju istorije i sadašnjeg izgleda mesta koje se posećuje, dok je danas to dostiglo neke druge nivoe. Turizam nije samo obilazak samog mesta, već mnogo više od toga. U poslednjih nekoliko godina se razvio i u turizam svih sfera interesovanja i potreba turista širom sveta. Tako imamo razne kategorije turizma o kojima možete pročitati malo u nastavku.

1. Održivi turizam

Ovo je vrsta turizma koji se bavi ekonomskim i socijalnim razvojem. Zalaže se za očuvanje, kao i zaštitu prirodne sredine tog mesta. Ovo je vrsta turizma koja bez velikih promena u mestu dovodi turiste i takođe ima za cilj da utiče na bolji život ljudi u lokalnoj zajednici, ali i zaštitu kulturnog nasleđa. Na našim prostorima, u ovoj oblasti, još uvek nema previše adekvatnih stručnjaka tako da je to smer koji je još uvek u povoju. 

2. Ekoturizam

Ovo je grana turizma modernog sveta. Turisti koji teže ekoturiznu žele da borave u hotelima i apartmanima koji imaju dokaz da prilikom njihove izgradnje nije narušeno prirodno bogatstvo, i uglavnom traže u okolini Beograda smeštaj. Borci za zaštitu prirode će težiti boravku u apartmanima koji su izgrađeni tako da više koriste prirodnu energiju i reciklirane sastojke koji se mogu obnavljati i neće ugroziti prirodu.

3. Festivalski turizam

Grana turizma koja definitivno utiče dosta na državni budžet, ali i budžet grada u kom se festival održava. Mnogi će zbog odlične organizacije festivala, izvođača i energije preći na drugi kontinent kako bi se dobro proveli. Ekspanzija ovakvog turizma kod nas kreće sa čuvenim EXIT festivalom, ali i BEER FEST-om, potom je tu i GUČA, kao i LOVE FEST. Svi ovi festivali se održavaju u različitim gradovima, ali je Beograd ključna tačka odakle mnogi polaze. Prednost ovog turizma je ta što okuplja mlade i samim tim stvara nove generacije posetilaca čak i van termina kada se festivali održavaju.

4. Volonturizam

Nešto slično nekadašnjim radnim akcijama, za one koji se sećaju ovog perioda. Ovaj vid turizma podrazumeva volontiranje i humanitarni rad u mestima koja su pogođena nekom elementarnom katastrofom. Ovakva putovanja su veoma jeftina i uglavnom je i smeštaj u Beogradu jeftin, a cilj je da se pored sticanja novih poznantstava i druženja pomogne onima kojima je pomoć potrebna. 

5. Avanturizam

Postao je veoma popularan i kod nas, sigurno ste čuli za rafting Tarom. Ovo je oblik turizma koji uključuje pešačenja kroz prirodu, planinarenje, razne raftinge i ostale ekstremnosti koje mnoge agencijske firme imaju u svojim ponudama. Nešto čemu će težiti svaki adrenalinski zavisnik, a u poslednjih nekoliko godina sve je izražajnije interesovanje i za ovakvu vrstu turizma u Srbiji.

6. Gastro turizam

Podjednako veliko interesovanje vlada i za gastro turizam, ako ne i najveće od navedenih. Turisti žele da odlaze na putovanja gde se održavaju festivali posvećeni mnogim domaćim jelima, ali i vinskim manifestacijama. Kao što u našoj zemlji imamo veliki broj zanimljivih festivala hrane, poput: Kupusijade, Gulašijade, Roštiljijade i mnogih drugih. Tu su i festivali grožđa, vina, Dani šljive i još mnogo toga što, verovali ili ne, privlači strane turiste.

Pored osnovne ponude koja spada u turistički obilazak, ove grane Vam nude bliže upoznavanje mesta u kom se nalazite. Srbija se može pohvaliti time da za svaku od navedenih vrsta novih trendova turizma ima svoje adute. Veliki broj stranih turista koji posećuju našu zemlju su dokaz da i sama Srbija, kao i Beograd znatno napreduju iz godine u godinu.

Kao što smo već rekli, Beograd je samo početna tačka od koje svi polaze u istraživanje ostatka Srbije. Mnogi naši gosti se raspituju i za ostala dešavanja, ne samo u prestonici, već i drugim mestima naše prelepe države. 

27 May 2020
Aerodrom Nikola Tesla je najpoznatiji i najveći aerodrom u Srbiji. Aerodrom je 2006. godine dobio ime našeg najvećeg naučnika Nikole Tesle, koje nosi i danas!
25 May 2020
Ono što je za Sarajevo Baščaršija, to je za Beograd Skadarlija. Ulica koja odiše duhom starog Beograda, koja nosi uspomene i čuva jedan deo ondašnjeg vremena.