Zemunski lesni profil u Beogradu

Blog / Upoznajte Beograd

  • Sadržaj
  • Beograd obiluje mnogim skrivenim lepotama, a kada kažemo skrivene mislimo na to da su većini nepoznate, ali i da nisu dovoljno popularizovane na turističkoj mapi grada. Za Zemunski lesni profil se smatra da ima veliki turistički potencijal, međutim ovo mesto i dalje nije toliko prezentovano ni građanima, a kamoli turistima. Iako se na izradi planskih dokumenata, uređivanja kao i promociji ovog zaštićenog područja radi od 2013. godine, još uvek se ništa konkretno ne događa, ali se njega se očekuje da će u budućnosti kao zaštićeno prirodno blago privući mnoge znatiželjne posetioce.

    Prirodni spomenik Beograda

    Beograd kao urbana sredina sve više radi na zaštiti prirodnih bogatstava koje ga oplemenjuju i čine još atraktivnijim. Pored sve urbane arhitekture i onoga što čini Beograd modernim, građani često zaboravljaju da je srpska prestonica sačinjena i od geološke i biološke prirodne podloge. Zemunski lesni profil je upravo prirodni spomenik koji podseća na tu drugu stranu Beograda i predstavlja pravi deo geološke istorije koji definitivno treba iskoristiti u turističke svrhe. 

    Pravo blago za geologe, ekologe i biologe

    Stručnjaci kažu da se na ovom mestu jasno vide četiri sloja nastanka lesa i fosilnih ostataka zemljišta. Za ove naslage se procenjuje da su stare oko milion godina, što zaista zvuči neverovatno. Još iz vremena poslednjeg Ledenog doba, ovo otkriće je pravo blago za geologe, ekologe, biologe, ali i ljubitelje prirodnih bogatstava i vrednosti. Oni i jesu trenutno najčešći posetioci ovog područja.

    Zemunski lesni profil kao turistička atrakcija

    Organizovane su tri radionice koje rade na planu za što bolje organizovanje Zemunskog lesnog profila kao turističkog dela Zemuna. Ovaj spomenik prirode predstavlja kompleks od oko 77 ari i 91 kvadratni metar. Otvoreni deo dužine lesnog profila je oko 114 metara, dok je njegova širina 70 a visina 30 metara. Registrovano je četiri horizonta lesa i četiri horizonta fosilnog zemljišta, koji su stvoreni za vreme toplih intervala ledenog doba. Zahvaljujući ovome, moguće je kontinuirano pratiti razvoj lesnih tvorevina u poslednjih skoro milion godina, kao i definisanje vremena lesnih i paleozemljišnih tvorevina. Ovo mesto je čest predmet obilaska geologa, stručnjaka za stratigrafiju i paleontologiju kvartara.

    Još jedan biser Beograda

    Mnogi sugrađani nisu svesni blaga koje njihov grad poseduje, dosta njih nije upućeno u detalje ovog lesnog profila, a veliki broj njih nije ni svestan njegovog postojanja. Sve u svemu, otkriven je još jedan biser Beograda i to veoma značajan s obzirom na njegovu važnost. Ne može se osporiti da će ovo otkriće privlačiti veliki broj i stranih arheologa, naučnika, ekologa i svih znatiželjnih posetioca koji se interesuju za ovakva otkrića, što će značajno uticati i na samo ugostiteljstvo. Na primer apartmani u Zemunu koji se nalaze u neposrednoj blizini i beogradski hoteli imaće mnogo više gostiju. Bitno je da Beograd ulaže u svoja bogatstva i da na najbolji način koristi njegove potencijale. Jednog dana će postati pravo turističko mesto koje će se naći na turističkoj mapi grada Beograda i opštine Zemun.

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.