Zašto promovisati sadržaje van smeštaja

Blog / Apartmandžije

Kako vreme prolazi konkurencija je sve veća i dovoljno je samo par novih iznajmljivača ili nekoliko renoviranih apartmana da Vaša ponuda više ne bude u samom vrhu. Upravo iz tog razloga je veoma bitno da reklamirate svaki deo ponude, ne izostavljajte ništa koliko god to sitno bilo, jer možda baš ta sitnica može preokrenuti stvari i dovesti Vam gosta. Nemojte se slepo držati samo svoje ponude, promovišite i sadržaje van smeštaja.

Šta su sadržaji van smeštaja

Naravno da je veoma bitno da uvek ulažete u sopstvenu ponudu i da je svake godine podižete na viši nivo, međutim prilično ste ograničeni u pogledu toga što možete uraditi u okviru svog apartmana kako biste privukli goste. Sa druge strane ni gostima nije više dovoljan samo smeštaj.

U svetu i kod nas postaju sve popularnije razne grane turizma poput medicinskog, turizma za mlade, kulturnog turizma, gastro turizma... A Vi upravo ove grane turizma i još mnoge možete iskoristiti kao ponudu sadržaja van smeštaja kako biste privukli goste. To ne znači naravno da Vi treba da posedujete restoran, ordinaciju, kafić ili slično, ali svaku dodatnu stavku koju možete iskoristiti i ponuditi gostima treba prihvatiti.

Zašto promovisati sadržaje van smeštaja

Naravno da se pitate zašto biste Vi promovisali tuđi biznis i trošili svoje vreme na to. Međutim ovakvo promovisanje će više pogodovati Vama nego bilo kome drugom. Recimo da je vreme Beer Fest-a, Vi naravno sa tim nemate nikakve dodirne tačke, niti ste u organizaciji niti imate bilo kakvu korist od toga. Ali ukoliko Vi ispromovišete ovu manifestaciju gostima za koje znate da vole pivo, možete ih lako privući da rezervišu smeštaj. Na ovaj način Vi direktno dopirete do gostiju za koje znate da su zainteresovani, i koji možda ne bi ni znali za ovakvu manifestaciju da nije Vas. Sa druge strane ukoliko bi i saznali na neki drugi način (recimo direktno od organizatora) oni bi sami našli i rezervisali smeštaj, ali u tom slučaju postoji velika verovatnoća (rizik za Vas) da će rezervisati neki od smeštaja koje prve vide, koji se nalaze ispred Vaše ponude.

Pored toga promovisanjem sadržaja van smeštaja šaljete gostu poruku da Vam nije samo stalo do sopstvenog biznisa i sopstvene ponude, već da Vam je bitna i zajednica i da na ovaj način učestvujete i doprinosite razvoju turizma uopšte. Ovakve stvari gosti vole, naročito stranci.

A ovo je takođe i jedan od načina da svoju ponudu proširite i upotpunite bez da Vas to dodatno košta i bez da bilo šta konkretno uradite. Vi ne morate ništa da platite niti da išta organizujete.

Povežite se sa ostalim preduzetnicima

Jedan od načina na koji Vam se promovisanje sadržaja van smeštaja može još više isplatiti, jeste ukoliko se povežete sa ostalim preduzetnicima – vlasnicima tih sadržaja. Kontaktirajte ih i predložite im saradnju. Ne mislimo na saradnju u obliku novca, već u obliku uzajamne promocije. Tako na primer možete kontaktirati vlasnika restorana koji se nalazi u blizini vašeg apartmana i predložiti mu da Vi svojim gostima preporučite njegov restoran, a da on sa druge strane promoviše Vaš smeštaj tako što će recimo izložiti brošure ili letke, ili preporučiti Vas ukoliko se neko raspituje. Na ovaj način možete steći nove goste koje zapravo niste Vi sami privukli, već ih je privukao taj restoran.

Mogućnosti su bezgranične, treba samo malo kreativnosti. Možete recimo sa vlasnikom suvenirnice dogovoriti da Vam da popust na suvenire koje ćete Vi deliti svojim gostima. Ili sa vlasnikom restorana da organizuje tematske večere na koje ćete dovoditi goste. Takođe sa restoranom možete dogovoriti i popust za Vaše goste.

Iako Vi nemate nikakvu direktnu zaradu od ovoga, Vi ovime povećavate vrednost svoje ponude, pa čak i ako je Vaš stan na dan malo skuplji, to gostima neće predstavljati problem jer će znati da im Vi pružate dodatnu vrednost, koju drugi ne pružaju. 

Osim u situaciji kada Vam promovisanje sadržaja van smeštaja predstavlja direktni trošak, sve pogodnosti treba prebaciti na gosta. Više ćete zaraditi sa samo jednom dodatnom rezervacijom zbog takve ponude, nego da uzimate procenat od večera i ostalih sadržaja.

Kod nas i dalje vlada mišljenje da svako treba da se bori za sebe. Međutim to nije tačno. Time što ćete promovisati sadržaje van smeštaja doprinećete da celokupna ponuda na nivou grada ili države bude bolja i potpunija, a takva ponuda će privuću više gostiju. A naravno kada se razvija turizam i više ljudi dolazi u grad, to ujedno znači i više gostiju za Vas. 

15 Dec 2023
Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
08 May 2023
Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.