Zašto je bitno da gost ostavi utiske o smeštaju

Blog / Apartmandžije

  • Sadržaj
  • Recenzije odnosno utisci o smeštaju su način da dobijete povratnu informaciju od gosta. Svaki komentar na uslugu ili smeštaj, pa čak i na mesto u kom se nalazite trebao bi biti veoma bitan za Vas. Putem ovakvih informacija možete shvatiti šta je to što privlači Vaše goste, koja su njihova očekivanja i zašto se vraćaju kod Vas. 

    Učite iz negativnih recenzija

    Čak i negativni utisci Vam mogu puno pomoći, iz njih možete zaključiti u čemu je problem i šta bi trebalo da promenite kako biste povećali broj svojih gostiju. To ne znači da treba da uložite silne pare i vreme, u najvećem broju slučajeva dovoljne su sitnice da se sve preokrene. 

    Nemojte praviti ove dve greške

    Prva najveća greška koju možete da napravite je da povratnu informaciju od gosta koju dobijete zanemarite. Bez obzira na to kakvi su njegovi utisci nemojte ih odbacivati, nemojte misliti da Vi znate bolje od njih šta im treba.

    A druga greška je da uopšte i ne pitate goste o utiscima o smeštaju, niti se potrudite da Vam ostave povratnu informaciju. Niko to neće uraditi za Vas, mnogi gosti se toga neće ni setiti. Ali će se setiti Vaša konkurencija. Ne dozvolite da dovedete sebe u situaciju da Vam bude teže da privučete nove goste i zadržite postojeće zato što konkurencija ima bolju ponudu. Zato što zna šta njenim gostima treba i prilagodila je ponudu tome.

    Odakle početi?

    Pre svega mnogo podataka možete izvući ukoliko pregledate utiske o drugom smeštaju i iznajmljivaču koje su gosti ostavili. Ovakve podatke možete pronaći na svim sajtovima gde se smeštaj oglašava, pa i na društvenim mrežama. 

    Tu su takođe i utisci o Vašem smeštaju i Vama koje su gosti ostavili. Bez obzira na to koliko su dobri ili loši ti utisci, budite profesionalni i sagledajte ih objektivno. Iz njih možete shvatiti koji su to problemi koji su doveli do takvih komentara, kao i kako ih preduprediti u budućnosti. 

    Nemojte baš sve uzimati zdravo za gotovo. Postoje i oni gosti koji će Vam ostaviti odlične utiske, ali neće napomenuti par stvari koje su im smetale, ili sitnice koje su im nedostajale.

    Kako da tražite od gosta da ostavi utiske o smeštaju

    Najlakši način je anonimna anketa. Vama ionako nije bitno ko je tačno šta napisao, a Vašem gostu će anonimnost dobro doći, jer će mu biti lakše da stvarno napiše ono što misli. 

    Anonimne ankete možete odštampati i ostaviti na vidljivom mestu u apartmanu ili ih napraviti u nekom web obliku kako bi gosti imali pristup putem kompjutera ili mobilnog telefona.

    Nije dovoljno da samo napravite anketu i ostavite je u apartmanu. Zamolite goste da je pre odlaska popune i pokažite im da Vam je bitno šta oni misle i da cenite svaku povratnu informaciju. 

    Postoji mnogo načina na koje možete prikupiti ovakve informacije. Sami odaberite onaj koji Vam najviše odgovara. Nemojte odustati od insistiranja i nemojte dozvoliti gostima da ne ostave utiske o smeštaju.

    Konkurencija je takođe odličan izvor informacija

    Ako još uvek niste počeli da pratite šta konkurencija radi i na koji način privlači goste, počnite odmah.

    Praćenjem ovih podataka ne samo da ćete videti koje načine oni koriste da se izdvoje sa ponudom i privuku goste, već ćete videti i šta gosti misle o njima i zašto idu kod njih.

    Iskoristite pohvale i kritike konkurencije, naročito ako nemate svoje, i pokušajte na osnovu njih da shvatite šta je to što gosti vole i kako da to primenite i na Vašu ponudu.

    Sa druge strane ako vidite da je neki gost bio baš razočaran možete ga kontaktirati i dati mu svoju ponudu, ponuditi mu ono što konkurencija nije mogla. Na ovaj način sa minimalnim naporom možete lako steći novog gosta, a možda čak i stalnog.

    Šta da radite sa utiscima o smeštaju koje ste prikupili

    Bilo bi dobro da nakon nekog perioda (npr. 3 meseca ili pola godine) uzmete sve utiske koje ste prikupili, što Vaše, što tuđe, i prođete ih. Predloge grupišite po bitnosti i broju ponavljanja, a tek onda po trošku. Ako Vam je samo jedan gost predložio neku promenu, bez obzira na to koliko finansijski zanemarljiva bila, neće imati puno efekta sprovoditi je. Sprovedite one promene koje je tražio veći broj gostiju, iako tako nešto može biti skupo, imaće mnogo većeg efekta.

    Kada shavtite šta je to što gosti žele i što im je bitno, preostaje Vam samo da primenite na svoju ponudu za stan na dan. Nastavite da prikupljate utiske o smeštaju i konstantno unapređujte svoju ponudu.

    Više na ovu temu možete pročitati u našem novom Vodiču za vlasnike u delu recenzije i ocene.

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.